Dünya Bankası’ndan Afrika Ekonomisine Dair Önemli Rapor
Dünya Bankası, Afrika ekonomisine yönelik önemli değerlendirmelerin bulunduğu "Afrika’nın Nabzı" raporunu "Kapsayıcı Büyüme için Eğitimi Dönüştürmek" başlığıyla yayımladı. Raporda, Sahra Altı Afrika’daki ekonomik büyümenin "düşük viteste" devam ettiği ifade edildi.
Raporda, Sahra Altı Afrika bölgesindeki ekonomik büyüme hızının, 2023’teki yüzde 2,4 seviyesinden, özel tüketim ve yatırımdaki büyümenin etkisiyle bu yıl için yüzde 3’e, 2025 ile 2026 yıllarında ise yüzde 4’e yükselmesinin beklendiği belirtildi. Dünya Bankası, nisan ayındaki tahminlerinde bölge ekonomisinin bu yıl yüzde 3,4 oranında büyüyeceğini öngörmüştü.
Sudan’daki Çatışmaların Ekonomik Büyüme Üzerindeki Olumsuz Etkileri
Rapor, büyüme tahminindeki düşüşün Sudan’daki silahlı çatışmaların neden olduğu ekonomik çöküşten kaynaklandığını ortaya koydu. Çatışmanın, devlet kapasitesinin yanı sıra fiziksel ve insan sermayesini yok ettiği, gıda güvenliği üzerinde olumsuz etkiler yarattığı ve insanların zorunlu olarak yerinden edilmesine yol açtığı vurgulandı.
Azalan enflasyon ve iyileşen beklentilerin politika faizi indirimleri için gerekçe sağladığı ifade edildi. 2023 yılı itibarıyla bölgede enflasyonun yüzde 7,1’den 2024’te yüzde 4,8’e gerilemesi bekleniyor. Küresel enflasyondaki düşüş ve artan küresel faaliyetlerin bölgedeki büyümeyi desteklediği, ancak beklentilerin belirsizliğini koruduğu kaydedildi.
Raporda, artan borç yükünün mali konsolidasyondaki ilerlemeyi tehdit ettiğine dikkat çekilirken, gerçekleştirilen çatışmalar ve iklim değişikliğinin bölgenin büyüme beklentilerini sınırladığına işaret edildi. Ekonomileri istikrara kavuşturmanın ve bölgenin büyüyen iş gücünün daha güçlü temel becerilerle ve pazara uygun uzmanlıkla donatılmasının, kapsayıcı büyüme için kritik öneme sahip olduğu ifade edildi.
Dünyanın En Yoksul Ekonomileri Borç İçinde
Dünya Bankası’nın yayımladığı bir başka raporda, en yoksul ekonomilerin son 20 yılın en zorlu koşullarıyla karşı karşıya kaldığı bildirildi. "Düşük Gelirli Ülkelerdeki Mali Kırılganlıklar" raporu, günde 2,15 dolardan az gelirle yaşayan insanların yaklaşık yüzde 40’ına ev sahipliği yapan dünyanın en yoksul 26 ekonomisinin, 2006’dan bu yana hiç olmadığı kadar borçlu olduğunu ve doğal afetler ile diğer şoklara karşı giderek daha savunmasız hale geldiğini ortaya koydu.
Raporda, dünyanın geri kalanının büyük ölçüde toparlanmış olduğu, ancak bu ekonomilerin bugün ortalama olarak Kovid-19 salgını öncesine göre daha fakir durumda olduğu kaydedildi. Ayrıca, bu ülkelerin neredeyse yarısının ya borç sıkıntısı içinde ya da yüksek borç riskiyle karşı karşıya olduğu bildirildi. Kamu borcunun GSYH’ye oranının ortalama yüzde 72 ile 18 yılın zirvesinde olduğu vurgulandı.