İstanbul’da gerçekleştirilen toplantı, ayakkabı sektörünün yüksek girdi maliyetleri ve kayıt dışı üretimin yarattığı sorunları ele almak amacıyla bir araya gelen sektör temsilcileriyle önemli çözüm önerilerini gündeme getirdi.
Ayakkabı sektörü, Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten‘in ev sahipliğinde ve Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel‘in katılımıyla İstanbul’da toplandı. Toplantıda, sektörde karşılaşılan yüksek hammadde ve yarı mamul ithalat vergileri ile kayıt dışı üretim sorunları masaya yatırıldı.
Açıklamada, ayakkabı sektörünün sürdürülebilirliği için acil önlemlerin gerekli olduğu ifade edilerek, “Hammadde ve yarı mamul ithalatında uygulanan ek vergi oranları acilen sıfırlanmalı. Yan sanayiciler için farklı bir teşvik mekanizması geliştirilmeli.” denildi. Ayrıca, Türkiye’de yıllık 200 milyon çifte ulaşan kayıt dışı ve sahte üretimle etkin bir şekilde mücadele edilmesi gerektiği vurgulandı.
Sektörün 2024 yılında 550 milyon dolar cari açıkla kapandığı kaydedilirken, İçten, Türkiye’nin ayakkabı ihracatının yüzde 19,6 adet ve yüzde 8,4 değer bazında daraldığını belirtti. Aynı dönemde, Türkiye’nin ayakkabı ithalatında ise yüzde 39,6 artış dikkat çekiyor.
İçten, Türkiye’de kayıt dışı ayakkabı üretiminin yıllık 1 milyar dolar gelir kaybına yol açtığını ifade ederek, mevcut gidişat devam ederse bitmiş ayakkabı ithalatının daha da artmasından endişeli olduklarını dile getirdi.
Sinan Öncel: Yüksek vergiler enflasyonla mücadeleye zarar veriyor
BMD Başkanı Sinan Öncel, yüksek girdi maliyetlerinin emek yoğun sektörlerde var olma mücadelesini zorlaştırdığını vurguladı. Yüksek ek vergilerin sektörü olumsuz etkilediğini belirten Öncel, hammadde ve yarı mamul ürünlerin ithalatındaki yüksek vergi oranlarının sektörün sürdürülebilirliğine ket vurduğunu ifade etti.
Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği | Birleşmiş Markalar Derneği
Türkiye’de artan maliyetler, tekstil sektörünü tehdit ediyor. Markalar, bitmiş ürün ithalatında yüksek referans fiyatlardan şikayetçi, bu durum rekabet gücünü azaltıyor.
Türkiye’de tekstil sektörü, artan maliyetler ve hammadde fiyatlarının yüksekliği nedeniyle zorlu bir dönemden geçiyor. Sektör temsilcisi Öncel, kira ve diğer maliyet kalemlerinin de hesaba katıldığında, Türkiye’de üretilen ürünlerin Avrupa’daki birçok ülkeden daha pahalıya mal olduğunu belirtti.
Öncel ayrıca, markaların koleksiyonlarını çeşitlendirmek için ithal ettiği bitmiş ürünlerin, uygulanan referans fiyatlar nedeniyle maliyetinin iki katına çıktığını kaydetti. Turistlere yapılan satışların geçtiğimiz yıllara göre gerilediğini ifade eden Öncel, 2019’da kartlı alışverişte yabancıların yüzde 10’un üzerindeki payının, 2024 yılı itibarıyla yüzde 5’in altına düştüğünü vurguladı.
Ayrıca, Türkiye’deki hammadde ve ara mal fiyatlarının dünya fiyatlarının çok üzerinde olduğunu belirten Öncel, bu durumun ana sanayiye zarar verdiği ve sektörü rekabetten kopardığını dile getirdi. Öncel, enflasyonla mücadeleye de olumsuz etki eden bu sorunlar için acil önlem alınmaması durumunda, yabancı ülkelerde önemli operasyonları bulunan markaların ciddi kayıplar yaşayabileceğini vurguladı.
Daha fazla bilgi için resmi kaynaklar:
– [Emtia Fiyatları](https://parafinnet.com/emtia-fiyatlari/)
– [Döviz Fiyatları](https://parafinnet.com/canli-doviz/)
– [Borsa Fiyatları](https://parafinnet.com/canli-borsa/)
– [Kripto Fiyatları](https://parafinnet.com/kripto-paralar/)