Loading...
tr usd
USD
-0.06%
Amerikan Doları
37,95 TRY
tr euro
EURO
-0.03%
Euro
41,07 TRY
tr chf
CHF
0%
İsviçre Frangı
43,06 TRY
tr jpy
JPY
0%
Japon Yeni
0,00 TRY
tr rub
RUB
-0.06%
Rus Rublesi
0,45 TRY
tr cny
CNY
-0.05%
Çin Yuanı
5,24 TRY
tr gbp
GBP
0.08%
İngiliz Sterlini
49,46 TRY
tr eur-usd
EURO/USD
-0.04%
Euro Amerikan Doları
1,08 TRY
bist-100
BIST
2.82%
Bist 100
9.299,36 TRY
usd gau
Petrol
-0.03%
Brent Petrol
72,41 USD
gau
GR. ALTIN
-0.07%
Gram Altın
3.675,22 TRY
btc
BTC
0.11%
Bitcoin
87.593,66 USDT
eth
ETH
0.37%
Ethereum
2.088,79 USDT
xrp
XRP
0.24%
Ripple
2,46 USDT
ltc
LTC
0.42%
Litecoin
94,17 USDT
sol
SOL
0.67%
Solana
141,95 USDT
avax
AVAX
0.69%
Avalanche
21,63 USDT
ada
ADA
0.64%
Cardano
0,74 USDT
dot
DOT
0.62%
Polkadot
4,65 USDT
doge
DOGE
1.79%
Dogecoin
0,19 USDT
shib
SHIB
1.06%
Shiba Inu
0,00 USDT
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Ayakkabıcılar: Hammaddenin ithalatında vergi sıfırlansın!

Ayakkabıcılar: Hammaddenin ithalatında vergi sıfırlansın!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ayakkabı üreticileri ve perakendecileri, yüksek maliyetler ve kayıt dışı üretim sorunlarını ele almak üzere İstanbul’da bir araya geldi. Toplantıda hammadde ithalatındaki ek vergilerin kaldırılması ve kayıt dışı üretimle daha etkili mücadele edilmesi çağrısı yapıldı.

İstanbul’da, Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten ve Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel’in katılımıyla düzenlenen toplantıda, yüksek girdi maliyetleri ve kayıt dışı üretimin sektöre olan etkileri masaya yatırıldı. Toplantıya katılan yerli ve yabancı markaların temsilcileri, ayakkabı sektörünün karşılaştığı sorunlarla ilgili çözüm önerilerini paylaştı.

Açıklamalarda, hammadde ve yarı mamul ithalatına uygulanan yüzde 100’ü aşan ek vergiler ile kayıt dışı üretimin artmasının sektörü tehdit ettiği vurgulandı. Bu bağlamda, hammadde ve yarı mamul ithalatında uygulanan ek vergi oranlarının acilen sıfırlanması ve yan sanayi için yeni teşvik mekanizmalarının geliştirilmesi gerektiği belirtildi. Ayrıca, her yıl 200 milyon çifte ulaşan kayıt dışı ve sahte üretimle mücadele için daha etkin önlemler alınması gerektiği ifade edildi.

2024 yılında sektörün 550 milyon dolar cari açıkla kapatıldığı bildirildi. İçten, dünyanın birçok yerinde üretim maliyetlerinin arttığını ve bu nedenle Türk ayakkabı sektörünün rekabetçiliğini kaybettiğini dile getirdi. İhracatta adet bazında yüzde 19,6, değer açısından ise yüzde 8,4 daralma yaşandığına dikkat çekti. Aynı dönemde, ayakkabı ithalatının adet bazında yüzde 39,6, değer olarak ise yüzde 21 arttığı kaydedildi.

İçten, kayıt dışı üretim nedeniyle devlete yılda en az 1 milyar dolarlık gelir kaybı

Sinan Öncel: Yüksek vergiler enflasyonla mücadeleye zarar veriyor

BMD Başkanı Sinan Öncel ise yüksek girdi maliyetleri yüzünden ayakkabı gibi emek yoğun sektörlerin “var olma savaşı” verdiğine vurgu yaptı. Üretim maliyet ferruntalarına dikkat çekerek, hammadde ithalatında uygulanan yüksek vergilerin sektörü olumsuz etkilediğini belirtti.

Detaylar için resmi kaynaklar:
Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği,
Birleşmiş Markalar Derneği.

Türkiye’de tekstil sektörü, yükselen maliyetler ve enflasyon karşısında zor günler yaşıyor. Marka temsilcileri, acil önlem alınmadığı takdirde, rekabet gücünün kaybedileceği ve önemli sonuçlarla yüzleşileceği uyarısında bulunuyor.

Türkiye’de tekstil sektörü, artan kira ve diğer maliyet kalemleri yüzünden zorlu bir dönemden geçiyor. Sektör temsilcilerinden biri, tüm bu maliyetlerin yanı sıra, Türkiye’de aynı ürünün Avrupa’daki birçok ülkeden daha yüksek fiyatlarla satıldığını belirtti.

Temsilci, “Diğer taraftan, markalarımız koleksiyonlarını çeşitlendirmek amacıyla bitmiş ürün ithal ediyor. Ancak bu ürünler için uygulanan referans fiyatlar, maliyetleri iki katına çıkarıyor” ifadelerini kullandı.

Turiste yapılan satışların da ciddi oranda düştüğüne dikkat çeken temsilci, “Ülkemizde kartlı alışverişte yabancıların payı, 2024 yılı itibarıyla yüzde 5’in altına gerilemiş durumda. İki-üç yıl öncesine kadar bu oran yüzde 10’un üzerindeydi” dedi.

Ayrıca, Türkiye’deki hammadde ve ara mal fiyatlarının dünya standartlarının çok üzerinde olduğuna vurgu yaparak, bu durumun hem ana sanayiye zarar verdiğini hem de sektörün uluslararası rekabet gücünü aşındırdığını söyledi.

Sektör temsilcisi, enflasyonla mücadele alanında da komplikasyonlar yaşanabileceği uyarısını yaparak, “Bu duruma acil tedbir alınmazsa, yurt dışında önemli operasyonları bulunan markalarımız, telafisi imkânsız sonuçlarla karşılaşabilir” dedi.

Daha fazla bilgi için Parafinnet’in [Emtia Fiyatları](https://parafinnet.com/emtia-fiyatlari/), [Döviz Fiyatları](https://parafinnet.com/canli-doviz/), [Borsa Fiyatları](https://parafinnet.com/canli-borsa/) ve [Kripto Fiyatları](https://parafinnet.com/kripto-paralar/) sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Parafinnet.com web sitesinde yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler kesinlikle yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorumlar, Parafinnet.com yazarlarının kişisel görüşlerine dayanan analizlerden oluşmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler tamamen yoruma dayalıdır ve asla kesin ifade içermez. Buradaki yorumlardan yola çıkarak yatırım yapan kişilerin kararlarından ve ticari amaçlı işlemlerden doğabilecek zararlardan Parafinnet.com hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin hiçbir bağlayıcılığı yoktur.