Aon’un Global Çalışan Duyarlılığı Araştırması, çalışanların memnuniyetsizliğini ve gelecekteki iş değişikliği planlarını ortaya koydu. Araştırmaya katılanların yüzde 60’ı yeni iş arayışına gireceklerini belirtti.
Aon’un 2025 Global Çalışan Duyarlılığı Araştırması, katılımcıların iş memnuniyetsizliklerini gözler önüne seriyor. İş değiştirmeye yönelik plan yapan çalışanların oranı yüzde 60 olarak kaydedildi. Araştırma, 23 farklı ülkeden 9 binden fazla çalışanın görüşlerini içermektedir.
Analitik veriler çerçevesinde yapılan çalışmanın bulguları, çalışanların çoğunluğunun kariyer planlamalarına yöneldiğini, iş-özel yaşam dengesine öncelik verdiklerini ve yetenek geliştirme konusundaki motivasyonlarının yetersiz olduğunu göstermektedir.
Ayrıca, üçte bir oranında çalışan, yeni teknolojilere uyum sağlamak amacıyla yeni beceriler edinme konusunda istekli olduğunu belirtmektedir. Yapay zekâ becerilerini geliştirme motivasyonu düşük seviyelerde kalan katılımcıların, sadece genel memnuniyetsizlik değil, aynı zamanda gelişim arzularında da ciddi bir sorunla karşı karşıya olduğu anlaşılıyor.
İş-Özel yaşam dengesi arayışı öne çıkıyor
Artan esneklik talepleri doğrultusunda, tüm çalışanlar, iş-özel yaşam dengesini sağlamak amacıyla çeşitli uygulamaları değerli buluyor. Bunlar arasında iş paylaşımı veya teknolojisiz saatler gibi yenilikler yer almakta. Çalışanlar, sağlık sigortası ve izin sürelerinin ardından bu uygulamaları en değerli yan haklar arasında sıralıyor.
Aon’un araştırma sonuçları, çalışanların işverenleriyle olan ilişkilerinin, tükenmişlik düzeyi ve her an ulaşılabilir olma gerekliliği çerçevesinde yeniden gözden geçirildiği bir dönüşüm sürecine işaret ediyor. Aon Türkiye Sağlık ve Emeklilik Çözümleri Genel Müdür Yardımcısı Sinem Yalçın, araştırmanın iş gücünün öncelikleri ve değerleri üzerine önemli veriler sunduğunu belirtti.
Yalçın, “Sonuçlar, çalışanların refahlarını esas alarak tercihlerini yeniden şekillendirdiğini gösteriyor. İşverenler, bu çerçevede çalışan beklentilerini karşılamak için mücadelesini artırmalıdır,” dedi.
İlgili resmi kurumların web siteleri: Aon Türkiye
Çalışan deneyimi baskısı artıyor; Aon, iş dünyası liderlerine destek sağlıyor.
Aon, iş dünyası liderlerine çalışan deneyimini geliştirmek ve çalışan bağlılığını artırmak konusunda önemli bir destek sunduğunu açıkladı. Şirketin araştırmalarına göre, güçlü bir şirket kültürü oluşturmanın işverenlere en iyi yetenekleri çekme ve elde tutma konusunda büyük avantaj sağladığı görülmektedir.
Yetenekleri çekmek ve korumak için en önemli faktörlerden biri, rekabetçi maaş ve anlamlı yan haklar olarak öne çıkmakta. Araştırmalar, çalışanların yeni bir iş ararken “çalışması keyifli bir yer” aradığını, “şirket değerlerinin kendi değerleri ile uyumunu” göz önünde bulundurduğunu, “çalışan refahına yapılacak yatırımları” dikkate aldığını ve “esnek çalışma imkanlarının” da önemli olduğunun altını çizmektedir.
Aon’un 2025 Çalışan Duyarlılığı Araştırması’nda belirlenen önemli eğilimler arasında, yöneticiler ve çalışanların yapay zekâdan beklentilerinin farklı olduğu ortaya çıkmaktadır. Araştırmada, sermayedarların ve üst düzey yöneticilerin %22’si yapay zekânın sektörlerinde önemli değişiklikler yaratacağını düşünürken, giriş seviyesindeki çalışanların sadece %11’i aynı görüşü paylaşıyor. Ayrıca, giriş seviyesi çalışanların %64’ü yapay zekânın iş rolleri üzerindeki etkisinden emin değilken, yeni beceriler gerektiren fırsatların olacağına inananların oranı %31’dir.
Hibrit çalışma modeli ile çalışanlar, şirketlerinden en çok değer gördüğünü hisseden grup
Ayrıca, yetenek yarışında maaş belirleyici bir faktör olarak öne çıkıyor. Çalışanların %47’si ortalamanın üzerinde maaş ve anlamlı yan hakların, işveren seçiminde en önemli etken olduğuna işaret ediyor. Bununla birlikte, şirket kültürü de bu süreçte kritik bir rol oynamakta. Maaşın rekabetçiliğine önem veren iş gücünün %42’si, daha iyi yan haklar karşılığında maaşlarından bir miktar feragat edebileceğini belirtmektedir. Bu durum, işletmelerin maaş ve yan hak kombinasyonlarını oluştururken piyasa standartlarını izlemenin yanı sıra, çalışan beklentilerini de göz önünde bulundurmaları gerektiğini göstermektedir. Aon, bu süreç desteklemek amacıyla şirketlere piyasa trendleri ve ödül stratejileri hakkında uygulanabilir veriler sunarak, en iyi yetenekleri çekme ve koruma konusunda yardımcı olmaktadır.
Etkisiz iletişim, çalışanların yan haklardan yararlanmasını olumsuz etkiliyor.
Araştırma, işverenler ve çalışanlar arasındaki iletişim sorunlarını ortaya koyuyor. Çalışanların yan haklara erişim beklentisi düşükken, özelleştirilmiş yan hak sunumu da yetersiz kalıyor.
İletişim Sorunları Belirgin: Yapılan araştırmalar, işverenler ve çalışanlar arasındaki iletişimde ciddi sorunlar yaşandığını gösteriyor. Çalışanların, hayat ve maluliyet sigortası gibi yaygın yan hakların önemini kavramalarına rağmen, yalnızca %38’inin bu haklara erişimlerinin olduğuna inandığı belirtildi.
Yan Hakların Özelleştirilmesi İhtiyacı: Çalışanların %72’si yan hakların kişiselleştirilmesinin kritik olduğunu ifade ederken, mevcut durumda yalnızca %41’inin seçim yapabileceği bir yan hak sistemine sahip olduğu vurgulandı. Farklı jenerasyonların öncelikleri arasında belirgin farklılıklar mevcut. Baby-boomers için en çok tercih edilen yan haklar emeklilik yatırımları ve izin süreleri olurken, Z jenerasyonu sağlık sigortası kapsamı ve iş-özel hayat dengesine öncelik vermekte.
Daha Fazla Bilgi için: Parafinnet Emtia Fiyatları, Döviz Fiyatları, Borsa Fiyatları ve Kripto Fiyatları sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.