Çin’de Fiyat Artışları Eylül 2024 Verileriyle Açıklandı
Çin Ulusal İstatistik Bürosu, Eylül 2024’e ait fiyat artışlarına ilişkin önemli verileri kamuoyuna açıkladı. Yayınlanan rapora göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0,4 oranında bir artış gösterirken, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) yüzde 2,8 oranında bir düşüş kaydetti. Eylülde tüketici fiyatlarındaki durgunluk ve üretici fiyatlarındaki devam eden gerileme ile birlikte deflasyon eğiliminin belirginleştiği gözlemlendi.
Tüketici Fiyatlarındaki Artış 18 Aydır Neredeyse Sabit
Enflasyonun temel göstergesi olarak kabul edilen TÜFE, Şubat 2023’ten bu yana yüzde 1 seviyesinin altında seyrediyor. Bu yılın ocak ayında TÜFE’nin yıllık bazda yüzde 0,8 gerilemesi, Eylül 2009’dan bu yana kaydedilen en hızlı düşüş olarak kaydedildi.
Bahar Bayramı tatil döneminde gerçekleştirilen harcamalar sonucunda Şubat ayında endeks, altı ay aradan sonra ilk kez yüzde 0,7 artış gösterdi. Mart ayında yüzde 0,1, nisanda yüzde 0,3, mayıs ayında yüzde 0,3, haziranda yüzde 0,2, temmuzda yüzde 0,5 ve ağustosta yüzde 0,6 artışlar yaşandı. Ancak analistler, TÜFE’deki durgunluğun deflasyon endişelerini artırdığını ifade ediyor.
Üretici Fiyatları 2 Yıldır Düşüşte
Eylül 2024 itibarıyla, üretici fiyatlarındaki gerileme de devam ediyor. Ekim 2022’den bu yana düşüşe geçen ÜFE, eylülde bir kez daha yüzde 2,8 oranında azalış gösterdi. 2022’nin son çeyreğinde başlayan bu gerileme, 2023 boyunca sürdü. Yıllık bazda, ÜFE’nin ocak ayında yüzde 2,5, şubat ayında yüzde 2,7, martta yüzde 2,8, nisanda yüzde 2,5, mayısta yüzde 1,4, haziranda yüzde 0,8, temmuzda yüzde 0,8 ve ağustosta yüzde 1,8 oranında azaldığı kayıtlara geçti.
İç talepte yaşanan zayıflık, yerel yönetimlerin borç riskleri ve gayrimenkul sektöründeki sorunlar, Çin’in büyümesini olumsuz etkilemeye devam ediyor. Küresel ölçekteki Kovid-19 salgını sonrası gelişmiş ekonomilerde enflasyonun yüksek seyrettiği bir dönemde, Çin’de ters bir durumun kök saldığının gösterildiği belirtiliyor.
Pekin yönetimi, son günlerde piyasalardaki beklentilere paralel olarak ekonomiyi canlandırmak adına bazı tedbirler almaya başladı. Bu kapsamda Çin Merkez Bankası, 24 Eylül’de ters repo faizinde indirim yaparak zorunlu karşılık oranlarını düşürdü ve konut kredisi faizleri ile asgari teminat ödemelerinde indirimler gerçekleştirdi. Bankanın politikalarını duyurmasının ardından hisse senedi piyasaları ani bir yükseliş yaşadı.
Ancak, ana planlama organı olan Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu’nun yatırım planlarının piyasa beklentilerini karşılamaması sonucunda yaşanan olumsuz gelişmeler yeniden satışlara yol açtı. Ayrıca, Maliye Bakanlığı’nın dün açıkladığı bütçe düzenlemelerinin de beklentilerin altında kalması, piyasaların aşağı yönlü eğilim göstermeye devam edeceği öngörüsünü doğurdu.