Küresel Piyasalarda Gözler ABD ve Çin Üzerinde
Küresel ekonomik arenada yatırımcılar, ABD’den gelecek ekonomik verileri ve Fed’in faiz politikaları üzerindeki ipuçlarını merakla izlerken, Çin’den gelen açıklamaların da etkisi sürüyor. Bu hafta Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) ve ABD bankalarının bilançolarıyla ilgili gelişmeler yatırımcıların gündeminde olacak.
Kolomb Günü nedeniyle ABD’de tahvil piyasaları kapalı kalırken, hisse senedi piyasaları açık olacak. ABD hisse endeksleri, vadeli işlemlerde ekside işlem görüyor. Asya piyasaları ise Japonya’daki resmi tatil dolayısıyla kapalı durumda.
Çin borsaları, Cumartesi günü açıklanan teşvik paketinin yarattığı hayal kırıklığı ile bu sabah işletmelere yönelik gelen iyimser açıklamalar arasında dalgalanma yaşıyor. Bu durum, yatırımcıların dikkatini çekmeye devam ediyor.
Çin yuanının, Avustralya ve Yeni Zelanda doları gibi ABD doları karşısında zayıfladığı gözlemleniyor. Ayrıca, petrol fiyatları, Çin’in teşvik açıklamalarının yetersiz kalmasının yarattığı talep endişeleri nedeniyle geriledi. Geçen hafta yüzde 0,4 artan Bloomberg Dolar Endeksi, bu sabah yeniden değer kazandı.
Çin’den Beklentileri Karşılamayan Açıklamalar
Çin Maliye Bakanı Lan Fo’an, Cumartesi günü yaptığı basın toplantısında, zor durumda olan emlak sektörüne daha fazla destek sağlamayı ve ekonomiyi desteklemek amacıyla kamu borçlanmasını artırmayı vaad etti. Ancak, bu açıklamalarda piyasaların beklediği yeni mali teşvik miktarına yer verilmedi.
Lan, yerel yönetimler için kullanımda olan özel tahvillerin toplam 2,3 trilyon yuan olduğunu belirtse de, bu miktar yeni bir teşvik olarak kabul edilmiyor. Zira, bu toplam ihraç edilmiş ama henüz kullanılmamış tahviller ile bu yıl için öngörülen ihraç edilecek tahviller arasında yer alıyor.
Bu sabah, Çin yönetiminden işletmelere yönelik teşvik açıklamaları geldi. Bu gelişmelerin ardından Goldman Sachs, Çin büyümesi tahminlerini 2024 için yüzde 4,9 ve 2025 için yüzde 4,7 olarak güncelledi. Goldman ekonomistleri, “Çin’deki yeni teşvikler, politika yapıcıların ekonomik durumu ele aldıklarını ortaya koyuyor” şeklinde değerlendirmede bulundular.
Öte yandan, Pazar günü açıklanan veriler, Çin’de devam eden deflasyonist sorunları işaret ediyor. Tüketici fiyat endeksi geçen yıla göre yalnızca yüzde 0,4 artış gösterdi ve bu artış, temel olarak taze sebze fiyatlarındaki dalgalanma ile gerçekleşti.
Çekirdek tüketici fiyat endeksi, eylül ayında yüzde 0,1 ile Şubat 2021’den bu yana en düşük seviyeye çıkarken, üretici enflasyonu 24. ayında da düştü. Jones Lang LaSalle Inc. Çin Baş Ekonomisti Bruce Pang, “Genel enflasyon hala politika hedefinin altında, talep zayıf. Mevcut politikaların etkin bir şekilde uygulanması ve yeni tedbirler alınması ile tüketici ve üretici güveninin artması bekleniyor” dedi.