Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Meclis’te gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yılmaz, Türkiye’nin demografik bir dönüşüm sürecinden geçtiğine ve doğurganlık oranının 1,5’e düştüğüne dikkat çekerek, bunun çeşitli faktörlerden kaynaklandığını belirtti. Bireylerin eğitim ve gelir seviyelerinin arttıkça çocuk sayısının azaldığını ifade eden Yılmaz, bunun yanı sıra çocuk bakım ihtiyacının da kadınların iş gücüne katılımını etkilediğini vurguladı.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın bu konuyla ilgili Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde bir sunum yaptığını aktaran Yılmaz, “Kabinede Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız bir sunum yaptı. Ardından Cumhurbaşkanımız bir talimat verdi. Demografi Nüfus Yüksek Kurulu kuracağız. Bu kurul, bu meseleleri detaylı bir şekilde ele alıp yeni bir eylem planı geliştirecek” dedi.
Yılmaz, bu konunun Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Hazine ve Maliye, İçişleri ve Sağlık Bakanlığı gibi birçok bakanlığı ilgilendirdiğini belirtti. Kurul kurulduktan sonra tüm bakanlıkların görüşlerinin alınacağını ve ardından yeni bir eylem planı oluşturulacağını söyledi. Kurulun kuruluş sürecine dair hazırlıkların devam ettiğini belirten Yılmaz, “Bunun için bir kanun gerekmiyor; Cumhurbaşkanlığı kararnamesi veya kararı ile kurulabilir. Bunu çok önemsiyorum. Uzun vadede sosyal güvenlik sistemimizden kültürel alanlara kadar her şeyi etkileyecek temel bir alan” ifadelerini kullandı.
Savunma sanayii ile ilgili bazı düzenlemeler içeren kanun ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin tasarının yeni yılda Meclis gündemine gelme ihtimali hakkında da konuşan Yılmaz, Savunma Sanayii Destekleme Fonu’nu güçlendirme çalışmaları sırasında yoğun tartışmalar yaşandığını hatırlattı. Bu eleştirilerin bazılarına katıldığını ve saygı duyduğunu ifade eden Yılmaz, “Meclis bunun için var, öneriler gelir, tartışılır, oylanır ve gerekirse teklif geri çekilir ya da dönüştürülür. Bu, bir zayıflık olarak görülmemeli. Sosyal anlamda ciddi eleştiriler dile getirildi. Etki analizleri biraz hızlı yapıldı. Şöyle bir karar alındı: Cumhur İttifakı olarak bütçeden sonra tekrar bir araya geleceğiz, detaylıca görüşeceğiz, madde madde yeniden ele alınacak. Geçerli eleştiriler dikkate alınacak ve paket gözden geçirilecek. O gün siyasi irade nasıl şekillenir, buna göre gerekirse yeniden Meclis’e sunulacak. Ancak şu an için ertelendi. Şu an bütçeye odaklanmış durumdayız” dedi.
Yılmaz, savunma sanayii sektöründeki proje sayısının 1000’i aştığını ve sektörün 15 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaştığını belirtti. Bu alanın artık önemli bir ekonomik sektör haline geldiğini vurgulayan Yılmaz, geçen yıl 5,5 milyar dolarlık ihracat yapıldığını, bu yıl ise tahminlerin 6,6 milyar dolar civarında olduğunu aktardı. Yılmaz, “Bize parayla vermedikleri ürünleri şimdi biz onlara satıyoruz. Ama bu yeterli değil” dedi.
Bütçe konusunda ise Yılmaz, Türkiye’nin hava sahasını dış saldırılardan daha güçlü koruyacak olan Demir Kubbe Projesi ve milli muharip uçak KAAN gibi projeler için kaynak ayrıldığını belirtti.