Amazon ve Apple gibi ABD merkezli çok uluslu şirketler, dolardaki yükseliş nedeniyle karlılık görünümünde tehdit altında. Doların artışı, bu şirketlerin global gelirlerini olumsuz etkiliyor.
ABD doları, eylül ayında gördüğü düşük seviyeden itibaren yaklaşık %7 değer kazanarak, Kasım 2022’den bu yana en güçlü seviyelerine ulaştı. Bu gelişmeler, S&P 500 Endeksi’nin son iki yıldır sürdürdüğü boğa piyasasında yüksek değerlemelere sahip büyük teknoloji hisseleri üzerinde olumsuz bir etki yaratıyor.
ABD’nin Kanada ve Meksika’ya yönelik gümrük vergilerini ertelemesi, dolarda geçici bir gevşeme sağlasa da, ABD Başkanı Donald Trump’ın ekonomi politikaları dolara olan talebi artırdı. Bu durumu yansıtan Bloomberg Dolar Endeksi 1 yıllık risk reversal göstergesi, son iki yılın en yüksek seviyelerine ulaştı.
Dolar, 2014 ortalarında %25 oranında değer kazanmış, daha sonra 2021 ve 2022 dönemlerinde de aynı oranlarda tekrar yükselmişti. Bu süreçte S&P 500 şirketlerinin karlılığında bir durgunluk gözlemlendi. 2018 başında yaşanan %10’luk dolardaki artış ve Trump’ın ilk başkanlık dönemindeki gümrük vergisi uygulamaları, S&P 500’de yaklaşık %20’lik bir düşüşe neden olmuştu.
Bank of America döviz stratejisti Howard Du, “Şirketlerin kar hanesine en çok zarar veren şey, dolardaki beklenmedik yükseliş” derken, Rose Advisors portföy yöneticisi Patrick Fruzzetti, “Doların gücü, gümrük tarifeleri olmasa bile bu şirketlere zarar verebilir” şeklinde değerlendirdi.
U.S. Bancorp döviz satış müdürü Paula Comings ise, dolardaki değer artışının “daha yüksek kalacağı” ve bunun “2025 boyunca devam edeceği” konusunda genel bir fikir birliğinin olduğunu ifade etti.
Daha fazla bilgi için: