Tarım ve Orman Bakanlığı, Elektrik Piyasasında Üretim Faaliyetinde Bulunmak Üzere Su Kullanım Hakkı Anlaşması İmzalanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’te değişiklik yaptı. Yönetmelik, hidroelektrik enerji üretim tesisleri için gerekli su kullanım hakkı anlaşmalarını düzenlemekte.
Yeni düzenlemeye göre, tesislerin kısmi geçici kabulü durumunda, eğer DSİ gecikme yaşatırsa, kaynak katkı payı hesaplaması, işletmeye alınan ünitelerin kurulu güç değeri esas alınarak yapılacak. İdare kaynaklı sorunların ortadan kalktığı yıldan itibaren ödenecek kaynak katkı payı tutarları da kurulu güç değeri üzerinden hesaplanacak.
Mücbir sebep hallerinde, örneğin doğal afet, yangın, salgın hastalık ve savaş, su kullanım hakkı anlaşması imzalayan veya imzalamayan şirketlerin yükümlülükleri DSİ’nin uygun görmesi halinde ertelenebilecek ya da askıya alınabilecektir.
Bünyesinde birden fazla bağımsız tesisi olan projeler için birden fazla su kullanım hakkı anlaşması imzalama imkanı sağlanıyor. Ayrıca, afet riskleri tespit edildiğinde veya afet sonrası, baraj ve benzeri tesislerde risklerin ortaya çıkması halinde, şirketlerin DSİ tarafından verilen yazılı talimatları yerine getirme yükümlülüğü bulunacak.
Tüzel kişiler, projelerden vazgeçtiklerinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu aracılığıyla yapılan başvuruların DSİ’ye bildirilmesi durumunda, geçici teminat mektuplarının iadesi, yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihi izleyen iki ay içerisinde gerçekleşecek.
Tarım ve Orman Bakanlığı resmi web sitesine ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu resmi web sitesi için buraya tıklayınız.