Hazine ve Maliye Bakanlığı, Mükellefleri İzaha Çağıracak
Hazine ve Maliye Bakanlığı, beyan edilen gelir ile gerçek hasılatı arasında yüzde 20’den fazla fark bulunan mükellefleri açıklama yapmak üzere çağıracağını duyurdu. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın hazırladığı Gelir Vergisi Genel Tebliği, resmi gazetede yayımlandı.
Tebliğe göre, hizmet erbabına bazı şartlar dahilinde ücret istisnası sağlanacağı belirtildi. Yapılan sözleşmelere göre, belirli bir süre işverene bağlı kalınması ve belirlenen performans kriterlerinin sağlanması durumunda, hizmet erbabına işveren ya da grup şirketlerinin hisselerinden indirimli veya bedelsiz satın alma hakkı verilebilecek.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belirlenen kriterlere göre, teknogirişim şirketi statüsündeki işverenler, hizmet erbabına bedelsiz veya indirimli olarak verilen ve ücret niteliği taşıyan hisselerin, rayiç değerinin yıl içerisindeki brüt ücret tutarını aşmayan kısmının gelir vergisinden istisna tutulacağını duyurdu.
Buna ek olarak, hizmet erbabına verilen hisse senetlerinin daha uzun süre elde tutulmasını teşvik edici düzenlemeler de yapıldı. İstisna uygulamasının, hisse senetlerinin elde tutulma süresine göre farklı oranlarda uygulanabileceği ifade edildi.
İstisnadan Yararlanma Şartları
İstisnadan faydalanabilmek için, pay senedi veren şirketin "teknogirişim şirketi" olarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı kriterlerine uygun olması gerektiği vurgulandı. Sağlanan faydanın, hizmet erbabının brüt ücret tutarını aşamayacağı da belirtildi. İstisna, sadece hizmet erbabına pay senetlerinin verildiği dönemde geçerli olacak ve bu senetlerin belirli bir süre elde tutulması gerekecek.
Hizmet erbabı tarafından edinilen hisseler eğer iktisap tarihinden itibaren üç yıl içinde satılırsa istisna edilmiş verginin tamamı, dört ila altı yıl içinde satılması durumunda yüzde 75’i, yedi ila on yıl içinde satılması halinde ise yüzde 25’i işverenden gecikme faiziyle birlikte tahsil edilecektir.
Hasılat Farklarına İzin Verilmeyecek
Tebliğ ile birlikte, ticari veya serbest meslek faaliyetlerinde bulunan mükelleflerin gerçek hasılatlarının belirlenmesine yönelik bir vergi güvenlik mekanizması getirildi. Bu çerçevede, mükelleflerin günlük hasılat tutarları, bir ayda en az üç kez yoklama yapılması suretiyle tespit edilecek. Yeni düzenleme, 1 Ocak 2025 itibarıyla yürürlüğe girecek ve kurumlar vergisi mükelleflerine de uygulanacak.
Yoklamalar sonucunda belirlenen hasılat tutarlarının mükelleflerin beyan ettikleriyle karşılaştırılması yapıldığında, aradaki farkın yüzde 20’den fazla olması durumunda mükellefler açıklama yapmaya çağrılacak.
Mükellefler Risk Analizleriyle Belirlenecek
Yoklama yapılacak mükelleflerin belirlenmesi amacıyla risk analizleri gerçekleştirilerek sistem kayıtları ve beyan edilen gelir ile harcamalar arasındaki uyumsuzluk kriterlerine dikkat edilecek. Mükelleflerin faaliyetinin niteliği, sezonluk çalışma durumu, çalışma günleri ve tatil günleri gibi unsurlar da değerlendirme kriterleri arasında yer alacak.
Tebliğ, restoran işletmecileri, kuyumcular, güzellik salonu sahipleri, estetik cerrahlar, kuaförler gibi çeşitli alanlarda faaliyet gösteren mükelleflere yönelik hasılat tespitinin nasıl yapılacağı konusunda ayrıntılı açıklamalar içermektedir.