Kayıt dışı gelir beyanlarının denetimi genişliyor: Sağlık sektöründen milyarlarca lira kayıt dışı
Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışı faaliyet gösteren meslek gruplarına yönelik denetimlerini sürdürüyor. Bakan Mehmet Şimşek, bu çalışmalardaki amacın ceza kesmek değil, vergisi ödenmeyen kazançlar üzerinden vergi almak olduğunu belirtti. GİB tarafından gerçekleştirilen incelemelerde, özel muayenehanelerde çalışan doktorların beyanları yapay zeka destekli analiz programlarıyla değerlendirildi.
Denetimlerin, özel muayenehanelerde çalışan bazı doktorların muayene ve tedavi ücretlerini tam olarak beyan etmediğini ortaya koyduğu belirtiliyor. Bu mükellefler ile beyan ettikleri gelirleri arasında %400’e varan farklar tespit edildi. İlk etapta en riskli 3 bin 663 mükellef tespit edilerek, yaklaşık 13 milyar lira tutarındaki hasılatlarının kayıt dışı olduğu anlaşıldı.
Ameliyat gelirlerinde önemli farklılıklar
Bazı genel cerrahlar ve uzman doktorların yıllık muayene ve ameliyat gelirlerini eksik beyan ettikleri belirlendi. Özellikle özel hastanelerle birlikte çalışan cerrahların beyan ettiği gelirlerin düşük gösterildiği kaydedildi. Örneğin, bir kadın doğum uzmanının 53 milyon lira gelirini 6,5 milyon lira olarak bildirdiği görüldü.
Diş hekimleriyle ilgili incelemelerde de benzer bir durum gözlemlendi. İmplant ve estetik diş tedavisi gibi işlemlerden elde edilen gelirlerin önemli kısmının eksik beyan edildiği tespit edildi. Bir diş hekiminin yıllık hasılatı 67 milyon lira iken, bunu sadece 3 milyon lira olarak gösterdiği ifade edildi.
Estetik sektörü de denetim altında
Estetik işlemlerden elde edilen gelirlerin beyanına yönelik denetimler de hız kazandı. Burun estetiği, dolgu ve liposuction gibi işlemleri yapan bazı doktorların gelirlerini eksik beyan ettikleri tespit edildi. Özellikle yurt dışında hasta kabul eden estetik kliniklerinde önemli tutarlarda beyan dışı gelir bulunduğu ortaya kondu. Bir saç ekimi uzmanının yıllık 7 milyon lira gelir bildirmesine rağmen 69 milyon lira hasılat elde ettiği belirlendi.
Kayıt dışı kazanç elde eden mükelleflerin, gönüllü uyum kapsamında vergi dairelerine davet edilmeye başladığı bildirildi. İlk aşamada gönüllü uyuma davet edilen doktorların kaçının uymaya gönüllü olacağı merakla bekleniyor.
İlgili resmi kurumların web siteleri:
– [Hazine ve Maliye Bakanlığı](https://www.hmb.gov.tr)
– [Gelir İdaresi Başkanlığı](https://www.gib.gov.tr)
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi matrahlarını düzelten mükellef sayısının 850’ye ulaştığını, gönüllü uyum çalışmaları ile vergi sistemine katkı sağlanmasını vurguladı.
“Amacımız kimseyi cezalandırmak değil”
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi beyannamesi vermeyen veya hatalı beyan yapan mükelleflerin, gönüllü uyum çalışmaları çerçevesinde vergi daireleriyle irtibat kurmalarının büyük önem taşıdığını belirtti. Bu süreç, mükelleflerin ağır cezai yaptırımlarla karşılaşmamaları için kritik rol oynamaktadır.
Şimşek, gönüllü uyum çalışmalarının mükelleflere, vergi idaresinin ortaya koyduğu konularla ilgili açıklama yapma fırsatı sunduğunu ifade ederek, “Amacımız kimseyi cezalandırmak değil, kayıt dışı kalmış kazançları vergilemek.” dedi.
Bakan, uyum göstermeyen mükellefler hakkında vergi incelemeleri yapılacağını ve kazançların takdir komisyonları aracılığıyla belirleneceğini de sözlerine ekledi. Vergide adalet ve etkinliği sağlama hedefinin sürdüğünü vurgulayan Şimşek, kayıt dışılığın büyük bir adaletsizlik olduğunu belirterek, bu konudaki kararlı mücadelelerinin devam edeceğini vurguladı.