HSBC son raporunda, Türkiye’nin makroekonomik göstergeleri hakkında çeşitli açıklamalarda bulundu.
Banka, ekonominin büyüme, cari dengesi ve enflasyon durumuyla ilgili genellikle ılımlı bir ton kullandı, ancak enflasyonun hâlâ yüksek olduğunu belirtti.
Analizi yürüten HSBC ekonomisti Melis Metiner, Türkiye ekonomisinin dönüşüm sürecinin henüz tamamlanmadığını belirtti.
Ödemeler dengesinde ise büyük ölçüde iyileşme kaydedildiğini söyledi.
Enflasyonun hâlâ yüksek seviyede olduğuna rağmen, ılımlı bir seyir izlediğini belirten Metiner, gelecek yıl Türkiye’de parasal genişleme politikalarının daha kolay bir şekilde hayata geçirilebileceğini düşündüklerini belirtti.
HSBC’nin raporunda, ödemeler dengesinde pozitif bir atmosferin olduğuna da vurgu yapıldı. Metiner, cari açığın daraldığına, portföy girişlerinin hızlandığına ve yerleşiminin tasarruflarda ters dolarizasyon yaşadığına dikkat çekti. Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın önemli miktarda rezerv biriktirdiğini belirtti.
Raporda, “Türkiye’nin fonlama sorunlarıyla karşılaşma riskinin büyük ölçüde azaldığına inanıyoruz, ancak ekonomi artan petrol fiyatlarına, küresel talepteki düşüşe, jeopolitik belirsizliklere veya risk iştahında geniş kapsamlı bir düşüşe maruz kalmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.
HSBC Ekonomisti Metiner sonuç olarak, yetkililerin ekonomide yumuşak bir iniş peşinde olduğunu düşündüğünü belirtti ve “Daha agresif bir parasal ve mali sıkılaştırma, daha hızlı bir enflasyon azalışına yardımcı olabilirdi, ancak bu strateji, büyüme üzerinde daha büyük bir maliyete sahip olabilirdi” diye ekledi.