İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından her ay açıklanan Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi Ekim 2024 verileri, Türkiye imalat sanayisinin ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ortaya koyuyor. Endeks, ihracat pazarlarındaki dış talep koşullarını gösteren bir ölçüt olarak, 50,0’nin üzerindeki değerlerle iyileşmeyi, altındaki değerlerle ise bozulmayı işaret ediyor. Eylül ayında 50,5 seviyesinde ölçülen endeks, Ekim ayında 51,1’e yükselerek ihracat ikliminde daha belirgin bir iyileşmeye işaret etti. Bu yükseliş, dış talep koşullarında üst üste onuncu anket döneminde de güçlenmeyi sürdürdü.
En Büyük İhracat Pazarlarında Daralma
Genel tabloya rağmen, Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı olan Almanya’da ekonomik aktivite Ekim ayında üst üste beşinci ayda da düşüş gösterdi. Almanya’daki bu durgunluk, ihracat için olumsuz bir sinyal verirken, Fransa da daralma yaşayan bir diğer önemli pazar oldu. Türkiye imalat sanayi ihracatında Almanya ve Fransa’nın payı toplamda %13 gibi yüksek bir oranda bulunuyor. Ancak Avrupa’da daha olumlu pazarlar da var. Birleşik Krallık’ta üretim büyümeye devam ederken, İspanya’da yüksek oranda büyüme kaydedildi. İtalya ise Eylül ayındaki hafif düşüşün ardından yeniden büyüme gösterdi.
ABD’de ise Türkiye’nin imalat sanayi ihracatının %6’sını gerçekleştirdiği ekonomik faaliyetler, güçlü bir artışla büyüme eğilimini 21. aya taşıdı. Kanada’da da Mayıs ayından bu yana ilk kez üretimde artış gözlendi.
Orta Doğu Büyümeye Devam Ediyor
Türkiye için önemli bir diğer bölge olan Orta Doğu’da da ekonomik büyüme devam ediyor. Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) ekonomik aktivite son altı ayın en yüksek büyüme hızına ulaşırken, Suudi Arabistan, Katar ve Kuveyt de büyümeyi sürdürüyor. Buna karşılık, Mısır ve Lübnan’da üretimde küçülme devam etmekte. Özellikle Lübnan’daki üretim daralması son 44 ayın en yüksek oranına ulaşmış durumda.
Diğer önemli ihracat pazarlarından Rusya’da ılımlı bir artış gözlenirken, Hollanda ve Romanya imalat sanayilerinde daralma kaydedildi. 2024 başından bu yana en yüksek üretim kaybını yaşayan ülke ise Avusturya oldu.
İstanbul Sanayi Odası Türkiye İhracat İklimi Endeksi hakkında açıklamalarda bulunan S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü, Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı Almanya’nın düşük performansına rağmen ihracat ikliminin iyileşme sürecinde olduğunu belirtti. “Diğer birçok pazarda görülen büyüme, firmalar için yurt dışı satışlarını sürdürebilecek alternatif fırsatlar sundu. Özellikle Orta Doğu bölgesi büyümenin temel kaynaklarından biri olurken, ABD’de ise başkanlık seçimleri öncesindeki belirsizliklere rağmen üretimde güçlü bir artış devam ediyor,” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
Güncel verilere ulaşmak ve Türkiye imalat sektörünün ihracat iklimindeki gelişmeleri daha yakından takip etmek için İstanbul Sanayi Odası ve S&P Global Market Intelligence sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.
Parafinnet.com web sitesinde yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler kesinlikle yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorumlar, Parafinnet.com yazarlarının kişisel görüşlerine dayanan analizlerden oluşmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler tamamen yoruma dayalıdır ve asla kesin ifade içermez. Buradaki yorumlardan yola çıkarak yatırım yapan kişilerin kararlarından ve ticari amaçlı işlemlerden doğabilecek zararlardan Parafinnet.com hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin hiçbir bağlayıcılığı yoktur.