Loading...
tr usd
USD
0.01%
Amerikan Doları
37,98 TRY
tr euro
EURO
0.03%
Euro
41,09 TRY
tr chf
CHF
-0.03%
İsviçre Frangı
43,04 TRY
tr jpy
JPY
0%
Japon Yeni
0,00 TRY
tr rub
RUB
-0.04%
Rus Rublesi
0,45 TRY
tr cny
CNY
-0.05%
Çin Yuanı
5,24 TRY
tr gbp
GBP
0.09%
İngiliz Sterlini
49,29 TRY
tr eur-usd
EURO/USD
0.03%
Euro Amerikan Doları
1,08 TRY
bist-100
BIST
2.82%
Bist 100
9.299,36 TRY
usd gau
Petrol
-0.1%
Brent Petrol
72,36 USD
gau
GR. ALTIN
-0.05%
Gram Altın
3.676,14 TRY
btc
BTC
-0.48%
Bitcoin
87.079,27 USDT
eth
ETH
-0.92%
Ethereum
2.062,09 USDT
xrp
XRP
-0.49%
Ripple
2,44 USDT
ltc
LTC
-0.59%
Litecoin
93,22 USDT
sol
SOL
-0.56%
Solana
140,23 USDT
avax
AVAX
-0.43%
Avalanche
21,39 USDT
ada
ADA
0.18%
Cardano
0,73 USDT
dot
DOT
-0.12%
Polkadot
4,62 USDT
doge
DOGE
0.97%
Dogecoin
0,18 USDT
shib
SHIB
0.35%
Shiba Inu
0,00 USDT
  1. Haberler
  2. Dolar
  3. IMF: Küresel Ekonomi Belirsizlikle Yüzleşiyor

IMF: Küresel Ekonomi Belirsizlikle Yüzleşiyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uluslararası Para Fonu’ndan Ekim Raporu: "Rotayı Sabitlemek: Belirsizlik, Yapay Zeka ve Finansal İstikrar"

Uluslararası Para Fonu (IMF), Ekim ayına ait Küresel Finansal İstikrar Raporu’nu yayımladı. Raporun başlığı, "Rotayı Sabitlemek: Belirsizlik, Yapay Zeka ve Finansal İstikrar" olarak belirlendi.

Rapor, Nisan ayından bu yana küresel ekonomik faaliyette bir ılımlılık gözlemlendiğini ve enflasyonun yavaşlama eğiliminde olduğunu ortaya koydu. Büyük merkez bankalarının parasal gevşemeye devam etmesi sayesinde finansal koşulların uyumlu kaldığını, gelişmekte olan piyasalarda direnç görüldüğünü ve varlık fiyatlarındaki oynaklığın nispeten düşük olduğunu belirten rapor, "Ancak, kısa vadeli riskleri düşük tutan destekleyici finansal koşullar, aynı zamanda kırılganlıkların oluşmasını kolaylaştırarak, gelecekte finansal istikrara yönelik riskleri artırıyor" ifadesine yer verdi.

Raporda artan kırılganlıkların, devam eden askeri çatışmalar ve yeni hükümetlerin belirsiz politikaları nedeniyle büyüyen ekonomik ve jeopolitik belirsizlikler dolayısıyla artış göstermesi muhtemel olumsuz şokları artırabileceği vurgulandı. Özellikle artan belirsizliklerin piyasa oynaklığından kopuşu, ani dalgalanmalar ve sert varlık yeniden fiyatlandırmaları olasılığını artırdığı ifade edildi.

"Yüksek Borç Seviyeleri Küresel Zorluk Olarak Devam Ediyor"

Ekonomik belirsizlikteki artışın, ileride ekonomik büyüme, varlık fiyatları ve banka kredilerindeki büyüme üzerinde aşağı yönlü riskler oluşturabileceğine dikkat çekilen raporda, belirsizlikte yaşanan sıçramanın yıllık küresel gayrisafi yurt içi hasıla büyümesini önemli ölçüde etkileyebileceği kaydedildi. Bu etkinin, makro finansal kırılganlıkların ve piyasa oynaklığının daha yüksek olduğu dönemlerde daha belirgin olacağı ifade edildi. Ayrıca belirsizliğin ticaret ve finansal bağlantılar aracılığıyla sınır ötesi etkiler yaratabileceği vurgulandı.

Yüksek borç seviyeleri ve bu borçların hızla artmasının küresel zorluklar arasında yer almaya devam ettiğine de dikkat çekildi.

"Gelişmiş Ekonomilerdeki Para Politikası, Gelişmekte Olan Piyasalarda Baskıyı Hafifletebilir"

Gelişmekte olan piyasaların, Nisan ayından bu yana gösterdiği direnç sürmekte, gelişmiş ekonomilerin para politikasını gevşetmesinin bu piyasalardaki baskıyı azaltabileceği öngörülmektedir. Ancak, artan ticaret politikaları belirsizliği ve jeopolitik risklerle birlikte, Çin’deki yavaşlayan büyüme görünümünün bu piyasalarda finansal istikrarı korumayı zorlu hale getirebileceği vurgulandı. Ticaret kısıtlamaları ve jeopolitik olayların şirketler üzerinde olumsuz etkiler yarattığına dikkat çekilirken, özellikle ticari gayrimenkul sektöründe var olan baskıların devam ettiği belirtildi.

Küresel bankacılık sektörünün önemli miktarda sermaye ve likidite tamponuyla dirençli olduğu ifade edilse de, bazı kredi türlerinde batık kredi oranlarının arttığı, genel varlık kalitesinin ise önemli derecede bozulmadığı kaydedildi. Bununla birlikte, faiz indirimlerinin banka karlılığını olumsuz etkileyebileceği konusunda uyarılar yer aldı.

Yapay zekanın, banka dışı finansal kurumların büyümesini destekleyebileceği ancak beraberinde getirebileceği risklerin de göz önünde bulundurulması gerektiği ifade edildi.

"Politika Yapıcılar Hareket Geçmeli"

Kısa vadeli finansal istikrar risklerinin kontrol altında görünmesine rağmen, finansal sistemdeki kırılganlıkların artırdığına vurgu yapıldı. Politika yapıcıların, bu kırılganlıkları sınırlamak adına etkin adımlar atması gerektiği vurgulandı. Merkez bankalarının, herhangi bir veriye aşırı tepki vermemesi gerektiği, net bir iletişimin belirsizlikleri azaltabileceği belirtildi. Ayrıca, pek çok ülkenin borcunun pandemi öncesi seviyelerin üzerinde seyretmesi nedeniyle mali ayarlamalar yapılmasının önemli olduğu ifade edildi.

Borçlanmanın sürekli artışı ve artan ekonomik belirsizliğin makro ihtiyati politikaların güçlendirilmesi gerekliliğini vurguladığı kaydedildi. Şirketler ve ticari gayrimenkul sektöründe yaşanan zayıflıkların gözlemlenmesi için sürekli bir teyakkuz gerektiğine, stres testleri ve risk yönetiminin önemine de dikkat çekildi.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Parafinnet.com web sitesinde yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler kesinlikle yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorumlar, Parafinnet.com yazarlarının kişisel görüşlerine dayanan analizlerden oluşmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler tamamen yoruma dayalıdır ve asla kesin ifade içermez. Buradaki yorumlardan yola çıkarak yatırım yapan kişilerin kararlarından ve ticari amaçlı işlemlerden doğabilecek zararlardan Parafinnet.com hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
Giriş Yap

PARAFİNNET ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!