Loading...
tr usd
USD
0.01%
Amerikan Doları
36,65 TRY
tr euro
EURO
-0.1%
Euro
40,02 TRY
tr chf
CHF
-0.07%
İsviçre Frangı
41,59 TRY
tr jpy
JPY
-0.002%
Japon Yeni
0,00 TRY
tr rub
RUB
0.01%
Rus Rublesi
0,44 TRY
tr cny
CNY
0.04%
Çin Yuanı
5,07 TRY
tr gbp
GBP
-0.08%
İngiliz Sterlini
47,60 TRY
tr eur-usd
EURO/USD
-0.12%
Euro Amerikan Doları
1,09 TRY
bist-100
BIST
0%
Bist 100
10.862,14 TRY
usd gau
Petrol
0.24%
Brent Petrol
71,24 USD
gau
GR. ALTIN
0.35%
Gram Altın
3.548,68 TRY
btc
BTC
-1.01%
Bitcoin
83.166,90 USDT
eth
ETH
-1.03%
Ethereum
1.906,48 USDT
xrp
XRP
-1.95%
Ripple
2,29 USDT
ltc
LTC
-2.27%
Litecoin
90,21 USDT
sol
SOL
-2.63%
Solana
124,66 USDT
avax
AVAX
-0.62%
Avalanche
18,70 USDT
ada
ADA
-1.49%
Cardano
0,71 USDT
dot
DOT
-2.14%
Polkadot
4,28 USDT
doge
DOGE
-2.95%
Dogecoin
0,17 USDT
shib
SHIB
-1.96%
Shiba Inu
0,00 USDT
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. IMF: Türkiye Ekonomisinde İyileşme İşaretleri

IMF: Türkiye Ekonomisinde İyileşme İşaretleri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

IMF Türkiye Ekonomisini Değerlendirdi: Enflasyon ve Büyüme Tahminleri Açıklandı

Uluslararası Para Fonu (IMF), 27 Eylül’de Türkiye ile gerçekleştirilen 4. madde konsültasyonunun sonuçlarını kamuoyuna açıkladı. Yapılan değerlendirmelerde, geçen yıllarda ekonomi politikalarında kaydedilen kararlı değişimlerin Türkiye’nin genel politika yaklaşımını sıkılaştırdığına dikkat çekildi.

Açıklamada, vergi ve harcama önlemlerinin mali ihtiyatı yeniden sağlama çabalarını desteklediği belirtilerek, güçlü gelir politikalarına olan bağlılığın kredibiliteyi artırdığı vurgulandı. Politika dönüşümünün ekonomik dengesizlikleri azalttığı ve piyasa güvenini yeniden canlandırdığı kaydedildi.

Finansal koşulların sıkılaşmasının iç talep üzerinde baskı oluşturmasına bağlı olarak, manşet enflasyonun düştüğü ifade edildi. Yerli ve yabancı yatırımcıların Türk Lirası cinsinden varlıklara yönelmesinin piyasa duyarlılığını iyileştirdiği, düşük emtia fiyatları, güçlü ihracat ve azalan altın ithalatının ise cari hesabı güçlendirdiği değerlendirmesi yapıldı. Açıklamada, "Yetkililerin kademeli politika ayarlaması çerçevesinde enflasyonun daha da düşmesi bekleniyor." ifadesine yer verildi.

Bununla birlikte, risklerin önemli ölçüde aşağı yönlü olduğu belirtildi. Bu riskler arasında, beklentiden daha güçlü ücret ve fiyat ataletinin, sermaye akışlarının tersine dönmesinin ve yükselen küresel enerji fiyatları ile artan jeopolitik gerilimlerin yer aldığı bildirildi. Ayrıca, önemli finansal ve dış kırılganlıkların devam ettiğine dikkati çekilirken, enflasyonla mücadele için yürütülen kademeli yaklaşımın risk yükseltme potansiyeli barındırdığı ifade edildi.

IMF İcra Direktörleri Kurulunun değerlendirmelerine de yer veren açıklamada, Türk yetkililere, makroekonomik dengesizlikleri ve riskleri önemli ölçüde azaltma başarısının takdir edildiği belirtildi. Enflasyonist baskıların halen yüksek olduğu ve önemli aşağı yönlü risklerin bulunduğu vurgulanarak, enflasyon beklentilerinin disipline edilmesi ve makroekonomik istikrar sağlamak amacıyla koordineli mali, parasal ve gelir politikalarının uygulama çağrısında bulunuldu.

Sürdürülebilir kamu borcu seviyelerine işaret edilerek, enflasyonla mücadele çabalarının desteklenmesi ve tamponların güçlendirilmesi adına daha büyük ve ön yüklemeli mali konsolidasyon önerildi. Ücretlerin enflasyon beklentilerine göre belirlenmesinin enflasyonu önemli ölçüde düşürebileceği ifade edilirken, enflasyon hedeflerine ulaşılana kadar sıkı, veriye dayalı para politikasının devam etmesi gerektiği vurgulandı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının enflasyonun düşürülmesi yönündeki çabaların sürdürülmesi için daha fazla sıkılaştırmaya hazırlıklı olması gerektiği kaydedildi.

Finansal istikrarın korunması için dikkatli olmak ve daha fazla reform yapılmasının önemine değinilen açıklamada, Türkiye’nin Mali Eylem Görev Gücü gri listesinden çıkmasının da takdir edildiği ifade edildi. Ayrıca, daha kapsayıcı, yeşil ve yüksek orta vadeli büyüme hedefleri için yapısal reformların ilerletilmesi önerildi.

Ekonomik tahminlere göre, Türkiye ekonomisinin 2024’te belirtilen oranda büyüyeceği, işsizlik oranının gelecek yıl artış göstermesinin ardından kademeli olarak düşeceği öngörülüyor. Enflasyon beklentileri de 2025 yılı için düşüş göstermesi bekleniyor. Cari açığın gayrisafi yurt içi hasılaya oranının bu yıl ve sonrası için tahminler arasında yer almaktadır.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Parafinnet.com web sitesinde yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler kesinlikle yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorumlar, Parafinnet.com yazarlarının kişisel görüşlerine dayanan analizlerden oluşmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler tamamen yoruma dayalıdır ve asla kesin ifade içermez. Buradaki yorumlardan yola çıkarak yatırım yapan kişilerin kararlarından ve ticari amaçlı işlemlerden doğabilecek zararlardan Parafinnet.com hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
Giriş Yap

PARAFİNNET ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!