İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörü’nün IMF Uyarıları Üzerine Değerlendirmeleri
İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ege Yazgan, Bloomberg HT’ye yaptığı açıklamada, IMF’in Türkiye hakkında yaptığı uyarıları değerlendirdi. IMF, Türkiye’de enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınması ve makroekonomik istikrarın sağlanması için koordineli mali, parasal ve gelir politikalarının uygulanmasını talep etti.
Prof. Dr. Yazgan, “Çok daha kapsamlı dezenformasyon programı olsa, gelirler politikası deniliyor ama bazı şeyler maliye politikasına atfediliyor. Uygulanan bazı gelir politikaları var ki fiyat kontrolleri de bu işin içinde, iş alemiyle birlikte fiyatların belirlenmesi gerektiği anlaşılıyor. Beklenen enflasyon düzeyinde bir artışa gidileceği konusu iş dünyasının da dikkate alması gereken bir durum” ifadelerini kullandı.
"Türkiye Ekonomisi Yeterince Soğumuyor"
Yazgan, ülke ekonomisindeki beklentilerin oldukça kötü olduğunu vurgulayarak, soğumanın bu olumsuz beklentileri değiştiremediğini belirtti. “Fiyat yapıcılar, fiyatları çok yüksek belirlediklerinde, piyasa bu duruma talep gösterebiliyor. Beklenti enflasyonu ise kendi kendini sürdürür hale geliyor. Örneğin, elektrik zammı bekleniyor ya da döviz kurlarının bu düzeyde kalmayacağı düşünülerek fiyatlar yüksek tutulabiliyor. Soğuma yeterli düzeyde değil,” dedi.
Ayrıca, ücret düzeyine bakıldığında gıda ve kira fiyatlarının çok yüksek olduğunu belirten Yazgan, “Asgari ücrette yapılacak artışlar bile insanların geçimlerini sağlamaları için yeterli olmayacak” şeklinde konuştu.
Son olarak, Türkiye ekonomisinin yeterince soğumadığını ifade eden Yazgan, “Eğer soğuma gerçekleşmiş olsaydı, bu sorunları fazla konuşmamıza gerek kalmazdı. Beklenti enflasyonu soğuma ile frenlenmiş olurdu; bu yoksa, gündeme gelmeye devam ediyor” diyerek sözlerini tamamladı.