Loading...
tr usd
USD
0.01%
Amerikan Doları
36,65 TRY
tr euro
EURO
-0.1%
Euro
40,02 TRY
tr chf
CHF
-0.07%
İsviçre Frangı
41,59 TRY
tr jpy
JPY
-0.002%
Japon Yeni
0,00 TRY
tr rub
RUB
0.01%
Rus Rublesi
0,44 TRY
tr cny
CNY
0.04%
Çin Yuanı
5,07 TRY
tr gbp
GBP
-0.08%
İngiliz Sterlini
47,60 TRY
tr eur-usd
EURO/USD
-0.12%
Euro Amerikan Doları
1,09 TRY
bist-100
BIST
0%
Bist 100
10.862,14 TRY
usd gau
Petrol
0.24%
Brent Petrol
71,24 USD
gau
GR. ALTIN
0.35%
Gram Altın
3.548,68 TRY
btc
BTC
-1.01%
Bitcoin
83.166,90 USDT
eth
ETH
-1.03%
Ethereum
1.906,48 USDT
xrp
XRP
-1.95%
Ripple
2,29 USDT
ltc
LTC
-2.27%
Litecoin
90,21 USDT
sol
SOL
-2.63%
Solana
124,66 USDT
avax
AVAX
-0.62%
Avalanche
18,70 USDT
ada
ADA
-1.49%
Cardano
0,71 USDT
dot
DOT
-2.14%
Polkadot
4,28 USDT
doge
DOGE
-2.95%
Dogecoin
0,17 USDT
shib
SHIB
-1.96%
Shiba Inu
0,00 USDT
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi Ocak ayında 51,2 seviyesine çıktı.

İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi Ocak ayında 51,2 seviyesine çıktı.

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi ocak ayında 51,2 seviyesine çıkarak 13 ay üst üste dış talep koşullarında iyileşmeye işaret etti. Almanya’nın üretimi yatay seyir izlerken, Orta Doğu’da en fazla büyüme kaydedildi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’nin ocak ayında 51,2’ye yükseldiğini bildirdi. Bu durum, dış talep koşullarında 13. ay üst üste bir iyileşmeye işaret ediyor. Söz konusu iyileşme, Ağustos 2024‘ten bu yana en belirgin düzeyi gösteriyor.

Endekste eşik değer 50,0 olarak belirleniyor; bu değerin üzerindeki tüm rakamlar ihracat ikliminde iyileşmeye, altındaki rakamlar ise bozulmaya işaret etmektedir.

Almanya’da üretim yedi aylık düşüşün ardından yatay seyir izledi

Türkiye’nin en büyük dış pazarı olan Almanya, imalat sanayi ihracatında yüzde 8’lik paya sahiptir. Almanya’da üretim, yedi aylık düşüş döneminin ardından ocak ayında yatay bir seyir izledi. Bununla birlikte, Birleşik Krallık ve ABD’de de 2024’ün son ayına göre ivme kaybetmesine rağmen ocakta genişleme bölgesinde yer alındı.

Ocak ayında Türkiye’nin en büyük 10 ihracat pazarı arasında, güçlü üretim artışı sergileyen iki ülke ise İspanya ve Rusya olarak kaydedildi. Avrupa’nın bazı önemli pazarlarında zayıflık belirtileri ise genel görünümü olumsuz etkiledi; İtalya, Fransa, Hollanda ve Romanya üretim açısından daralmaya girdi. Özellikle Romanya’daki düşüş, 19 aylık anket geçmişinin en yüksek oranında gerçekleşti.

En yüksek büyüme oranları yine Orta Doğu’da

Orta Doğu, en yüksek büyüme oranlarının kaydedildiği bölge olmaya devam ediyor. Suudi Arabistan’da genişleme, son biri buçuk yılın en yüksek hızında gerçekleşirken, Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) petrol dışı ekonomik aktivite güçlü bir artış eğiliminde sürdü. Ayrıca, Hindistan ve Kuveyt’te de üretim dikkate değer bir artış gösterdi.

Anket verilerine göre, ekonomik aktivitedeki en belirgin zayıflama Güney Afrika’da görülüyor; bu düşüş, son üç buçuk yılın en yüksek hızına ulaştı.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İhracat İklimi Endeksi hakkında görüş bildiren S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, “2024 yılının sonlarında Türkiye’nin önemli ihracat pazarları arasında görülen belirgin performans farklılıkları, 2025’in başında da devam etti. Küresel ticaret eğilimlerindeki değişkenlik, geleceğe yönelik önemli bir belirsizlik yaratıyor. Ancak genel tablo, talep koşullarının şimdilik iyileştiğini ortaya koyuyor.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

İstanbul Sanayi Odası
S&P Global Market Intelligence

Küresel ticaretteki gelişmeler doğrultusunda, ihracatçıların iş hacimlerini artırmalarına yönelik destekler sağlanmaya devam ediyor. Bu kapsamda, çeşitli destek programları ve kaynaklar, Türkiye’deki ihracatçıların rekabet gücünü artırmayı hedefliyor.

Uzmanlar, bu desteklerin ihracatçılara önemli katkılar sağladığını ifade ediyor. İhracatçılar, uluslararası pazarda daha etkin olabilmek için destek programlarından faydalanarak iş hacimlerini genişletme fırsatı buluyorlar.

Daha fazla bilgi almak isteyenler için Parafinnet’in ilgili web sayfalarına başvurmaları önerilmektedir. Bunlar arasında:

Emtia Fiyatları
Döviz Fiyatları
Borsa Fiyatları
Kripto Fiyatları

İlgili bilgiler ışığında, ihracatçıların sürdürülebilir büyüme ve gelişim hedeflerine ulaşmaları mümkün görünmektedir.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Parafinnet.com web sitesinde yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler kesinlikle yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorumlar, Parafinnet.com yazarlarının kişisel görüşlerine dayanan analizlerden oluşmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler tamamen yoruma dayalıdır ve asla kesin ifade içermez. Buradaki yorumlardan yola çıkarak yatırım yapan kişilerin kararlarından ve ticari amaçlı işlemlerden doğabilecek zararlardan Parafinnet.com hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
Giriş Yap

PARAFİNNET ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!