OECD Küresel Ekonomi Büyüme Tahminini Yükseltti
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), küresel ekonominin bu yıl yüzde 3,2 oranında büyüyeceğini duyurarak büyüme tahminini yüzde 0,1 artırdı. Tahminin yükseltilmesinin ardında, dünya genelinde süregelen dezenflasyon sürecinin, reel gelirlerin artış gösteriyor olmasının ve birçok ekonomide daha az kısıtlayıcı para politikalarının etkisinin olduğu belirtildi.
OECD, "Köşeyi Dönmek" temasıyla yayımladığı Ekonomik Görünüm Raporu’nda, küresel üretimin kalitesinin devam ettiğini ve enflasyonda bir düşüş sürecinin yaşandığını ifade etti. Rapor, ABD, Brezilya, Hindistan, Endonezya ve Birleşik Krallık gibi G20 ülkelerinde güçlü büyüme görüldüğünü, ancak Almanya gibi bazı ekonomilerin zayıf büyüme performansı sergilediklerini vurguladı.
Hizmet sektörünün ekonomik aktivitelerde güçlü kaldığı gözlemlenirken, reel ücretlerdeki artışın hane halkı gelirleri ve harcamalarını desteklemesine rağmen, birçok ülkenin satın alma gücünün salgın öncesi seviyelere tam olarak dönmediği kaydedildi. Küresel ticarette beklenenin üzerinde bir toparlanma yaşanmasına rağmen, nakliye maliyetlerinin yüksek kalmaya devam etmesi ve ihracat siparişlerinin ılımlı bir seyir izlediği de belirlendi.
OECD, dünya genelindeki dezenflasyon sürecinin, reel gelirlerin artışının ve birçok ekonomide gevşek para politikasının talebi destekleyeceği bekleyişinde bulundu. Bunun ışığında, dünya ekonomisinin bu yıl yüzde 3,2 büyümesi bekleniyor. Bu tahmin, OECD’nin daha önceki öngörüsünün üzerinde yer alıyor. 2025 yılı için büyüme tahmini ise yüzde 3,2 düzeyinde sabit bırakıldı.
ABD’nin ekonomik büyümesinde yavaşlama öngörülürken, para politikasındaki gevşemenin destekleyici olacağı ifade edildi. Bu bağlamda, ABD için büyüme tahmini değişmeden yüzde 2,6 olarak kaldı. Ancak OECD, ABD ekonomisine ilişkin 2025 büyüme tahminini önceki değerlendirmesine göre yüzde 0,2 oranında düşürerek yüzde 1,6’ya revize etti.
Avro Bölgesi için ise, bu yılki büyüme tahmini yüzde 0,7 oranında sabit tutuldu. Fakat 2025 yılına ilişkin tahmin yüzde 0,2 oranında düşürülerek yüzde 1,3 olarak belirlendi. Çin ekonomisine yönelik büyüme tahminleri değişmeyerek bu yıl için yüzde 4,9, 2025 içinse yüzde 4,5 olarak belirlendi.
OECD raporunda, enflasyonun 2025 yılı itibarıyla çoğu G20 ülkesinde hedef seviyelere gerileyeceği öngörülse de, küresel ekonomide önemli risklerin devam ettiği uyarısında bulunuldu. Süregelen jeopolitik ve ticari gerilimlerin yatırımlara olan etkisi, ithalat fiyatlarının artış riski ve iş gücü piyasalarının soğumasının ekonomik büyümeyi olumsuz yönde etkileyebileceği ifade edildi.
OECD, enflasyonun daha ılımlı hale gelmesiyle birlikte, iş gücü piyasasındaki baskıların azalması durumunda para politikası indirimlerinin sürdürülmesi gerektiğini belirtti, ancak indirimlerin zamanlaması ve kapsamının verilere göre değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Türkiye ekonomisinin bu yıl için büyüme tahmini yüzde 0,2 aşağı yönlü revize edilerek yüzde 3,2 olarak belirlenirken, 2025 için ise yüzde 0,1 düşürülerek yüzde 3,1 olarak kaydedildi. Türkiye dahil gelişmekte olan ekonomilerde enflasyonun gelişmiş ekonomilerden daha yüksek seyredeceği ön görülürken, Türkiye’de enflasyonun bu yıl sonunda ve 2025 boyunca hafiflemesi bekleniyor; ancak çift haneli oranlarla devam etmesi öngörülüyor. OECD, Türkiye’de enflasyonun hedef seviyeye ulaşması için sıkı parasal duruşun 2025’in belirli bir dönemine kadar sürdürülmesi önerisinde bulundu.