Loading...
tr usd
USD
0.18%
Amerikan Doları
35,70 TRY
tr euro
EURO
0.35%
Euro
37,34 TRY
tr chf
CHF
0.36%
İsviçre Frangı
39,44 TRY
tr jpy
JPY
0.0048%
Japon Yeni
0,23 TRY
tr rub
RUB
0.17%
Rus Rublesi
0,36 TRY
tr cny
CNY
0.83%
Çin Yuanı
4,93 TRY
tr gbp
GBP
0.47%
İngiliz Sterlini
44,32 TRY
tr eur-usd
EURO/USD
0.34%
Euro Amerikan Doları
1,05 TRY
bist-100
BIST
0%
Bist 100
10.112,76 TRY
usd gau
Petrol
-0.08%
Brent Petrol
78,23 USD
gau
GR. ALTIN
0.9%
Gram Altın
3.183,58 TRY
btc
BTC
1.05%
Bitcoin
105.004,75 USDT
eth
ETH
2.04%
Ethereum
3.406,11 USDT
xrp
XRP
1.52%
Ripple
3,17 USDT
ltc
LTC
0.42%
Litecoin
116,90 USDT
sol
SOL
3.01%
Solana
260,73 USDT
avax
AVAX
1.84%
Avalanche
36,22 USDT
ada
ADA
2.04%
Cardano
1,01 USDT
dot
DOT
2.07%
Polkadot
6,48 USDT
doge
DOGE
1.57%
Dogecoin
0,36 USDT
shib
SHIB
0.65%
Shiba Inu
0,00 USDT
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Küresel Ekonomi Zirvesi: İş Dünyası Sorunları

Küresel Ekonomi Zirvesi: İş Dünyası Sorunları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Küresel İş Dünyası, Ekonominin İhtiyaçlarını Belirledi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) ev sahipliğinde düzenlenen zirvede, 62 ülkeden 800’den fazla iş insanı bir araya geldi. Zirve kapsamında, Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) ve WCF tarafından hazırlanan "ICC Dünya Odalar Federasyonu Küresel Ekonomik Görünüm Anketi" sonuçları katılımcılarla paylaşıldı.

Dünya genelinde global gayrisafi yurt içi hasılasının önemli bir bölümünü temsil eden 96 ülkeden 210 oda temsilcisiyle yapılan araştırma, iş dünyasının karşılaştığı sorunları gözler önüne serdi.

Raporun, iş hayatı iklimi, enflasyon, finansmana erişim, ekonomik görünüm, iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik gibi konulara odaklanarak iş dünyasına küresel bir bakış sunduğu belirtildi. Ankete katılanların yüzde 71’i, önümüzdeki 12 ay içinde fiyatların ılımlı bir şekilde artacağına inanıyor. Yüzde 14’ü fiyatların daha hızlı artmasını beklerken, yüzde 13’ü fiyatların aynı kalacağını, sadece yüzde 3’ü ise fiyatların gerileyeceğini öngörüyor.

Bölgesel Sorunlar ve Beklentiler

Anketin sonuçlarına göre, işletmelerin en büyük sorunları arasında "nitelikli iş gücü eksikliği" ilk sırada yer alıyor. Bu sorunu "enflasyon", "jeopolitik gerginlikler", "vergilendirme" ve "finansal problemler" takip ediyor. İşletmelerin sorunları bölgeler bazında değerlendirildiğinde, Kuzey Amerika’da "enflasyon, nitelikli iş gücü eksikliği, vergilendirme ve iç politika belirsizlikleri" ön plana çıkıyor. Latin Amerika ve Karayipler’de "güvensizlik, belirsizlik, finansal sorunlar" dikkat çekiyor. Sahra Altı Afrika’da ise "vergilendirme, rekabetçi ithalat ve döviz kuru riski" öne çıkıyor.

Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki işletmeler, "jeopolitik gerginlikler ve finansal problemler" ile karşı karşıya kalırken, Avrupa ve Orta Asya bölgesindekiler "nitelikli iş gücü eksikliği, enflasyon" sıkıntıları yaşıyor. Doğu Asya ve Pasifik’teki iş dünyası ise benzer şekilde "enflasyon ve nitelikli iş gücü eksikliği" ile mücadele ediyor. Güney Asya’da ise işletmelerin en büyük sorunlarından biri "vergilendirme ve finansal problemler" olarak öne çıkıyor.

Yapay Zeka ve Ekonomik Belirsizlikler

Yapılan araştırmada, iş dünyası üyelerinin yüzde 66’sı yapay zekayı dengeli bir şekilde yönetilmesi gereken bir fırsat ve risk olarak değerlendiriyor. Yüzde 60’ı ise yapay zeka uygulamalarının yüksek inovasyon gerektiren sektörlerle sınırlı olduğunu belirtiyor. "Ülkenizde finansal katılımın önündeki en büyük engeller nelerdir?" sorusuna verilen yanıtlarda, tüm bölgelerde "ekonomik belirsizlik" ilk sırada yer aldı.

Ayrıca, küresel iş dünyası, yüksek enflasyon nedeniyle krediye erişim sorunlarından bahsediyor. Bu durum, enflasyonun getirdiği sıkıntıları pek çok bölgeden temsilcilerin ifade etmesiyle daha belirgin hale geliyor.

Satış Gelirlerinde Sınırlı Artış Beklentisi

Anket sonuçlarına göre, katılımcıların yarısı, önümüzdeki bir yıl içinde satış gelirlerinin düşük seviyede de olsa artmasını beklerken, yüzde 30’u değişiklik olmayacağını öngörüyor. Araştırma, enflasyonun maliyetleri hızla artırarak tedarik zincirlerini bozduğunu, dolayısıyla operasyon maliyetlerinin yükseldiğini ortaya koyuyor.

İklim politikalarına uyum sağlamak için işletmeler enerji kaynaklarını çeşitlendirip yeşil teknolojiyi benimsiyor. Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) ise büyük oranda başarılı bir iklim geçişi için mali desteğe güveniyor.

KOBİ’lerin Yeşil Ekonomiye Geçişinde Destekler

KOBİ’lerin yeşil ekonomiye geçişinde en önemli üç destek olarak "mali destekler", "dijital teknolojilerin kullanımının teşvik edilmesi" ve "raporlamanın standartlaştırılması" ön plana çıkıyor. Kuzey Amerika ve Latin Amerika ile Karayipler’de mali desteklerin yanı sıra dijital teknolojilerin desteklenmesi dikkat çekiyor. Avrupa ve Orta Asya’da ise dijital teknolojilerin önemi vurgulanıyor. Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da ise ticaret engellerinin kaldırılmasıyla raporlamanın standartlaştırılması öne çıkıyor. Doğu Asya ve Pasifik’te ise benzer şekilde mali destekler ile dijital teknolojilerin kullanımının teşvik edilmesi gerekliliği vurgulanıyor.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Parafinnet.com web sitesinde yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler kesinlikle yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorumlar, Parafinnet.com yazarlarının kişisel görüşlerine dayanan analizlerden oluşmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler tamamen yoruma dayalıdır ve asla kesin ifade içermez. Buradaki yorumlardan yola çıkarak yatırım yapan kişilerin kararlarından ve ticari amaçlı işlemlerden doğabilecek zararlardan Parafinnet.com hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
Giriş Yap

PARAFİNNET ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!