Dünya Bankası Yeni Raporunu Yayınladı: Küresel Yoksullukta Duraklama Tehlikesi
Dünya Bankası, "Çoklu Krizden Çıkış Yolları" başlıklı Yoksulluk, Refah ve Gezegen Raporu’nu açıkladı. Rapor, küresel yoksullukta elde edilen ilerlemenin neredeyse durma noktasına geldiğini, 2020-2030 yıllarının kayıp bir on yıl olacağı öngörüsünü içeriyor.
Raporun bulgularına göre, dünya genelinde yaklaşık 692 milyon kişi, yani nüfusun yüzde 8,5’i aşırı yoksulluk içinde yaşamakta. Bu bireylerin günlük gelirinin 2,15 dolardan az olduğu kaydedilirken, dünya nüfusunun yüzde 44’ünün günlük geliri ise 6,85 dolardan daha az. Bu rakam, orta üst gelirli ülkelerde yoksulluk sınırı olarak kabul ediliyor. Rapor, söz konusu gelirin altında yaşayan insanların sayısının, nüfus artışı nedeniyle 1990’lardan bu yana neredeyse değişmediğine dikkat çekiyor.
Mevcut ilerleme hızıyla, aşırı yoksulluğun tamamen ortadan kaldırılmasının onlarca yıl alacağı, günlük gelirlerin 6,85 doların üzerine çıkmasının ise bir asırdan fazla süreceği kaydedildi.
"Aşırı Yoksulluk Salgın Öncesi Oranların Üstünde"
Yoksulluğun azaltılmasındaki ilerlemenin çoklu şoklar nedeniyle kesintiye uğradığına vurgu yapılan raporda, COVID-19 salgınının derin etkileri olduğu ve günümüzde en yoksul ülkelerde aşırı yoksulluk oranlarının hâlâ salgın öncesi seviyelerin üzerinde olduğu belirtildi. Ekonomik büyümenin tarihsel olarak düşük olduğu ve kırılgan durumda bulunan ülkelerde yoksulluğun yoğunlaşmaya devam ettiği ifade edilirken, bu ülkelerin büyük bölümünün Sahra Altı Afrika’da bulunduğu vurgulandı.
2030 yılına gelindiğinde, küresel nüfusun yüzde 7,3’ünün aşırı yoksulluk içinde yaşamasının öngörüldüğü raporda, daha fazla ve daha iyi iş imkânları yaratmanın yanı sıra eğitim, altyapı ve temel hizmetler gibi kritik alanlara yönelik yatırımların önemine dikkat çekiliyor. Bu yatırımların, yoksulların üretken kapasitesinin artırılmasında büyük rol oynayacağı kaydedildi.