Son 20 yılda tüketici alışkanlıklarının değişmesi ile birlikte enflasyonun da bambaşka bir boyut kazandığına dikkat çeken İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, “Sanayi sektörü, sorunun asıl kaynağı olmamasına rağmen önemli bir yükü omuzluyor” dedi.
ISO’nun Ekim ayı olağan toplantısı Fazıl Zobu Meclis Salonu’nda gerçekleşti. Ana gündem maddesi “Sanayicilerin; Üretim, Rekabet Gücümüzün Artması ve Sanayinin Dönüşümü için Düşünce, Öneri, Projeleri” olan toplantıya Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da katıldı.
Bir süre önce alınan ekonomik politika kararlarının yarattığı etkilerin, toplumun tamamını olumsuz etkilediğini ve enflasyonu tekrar güncel sorunlar arasına taşıdığını ifade eden Bahçıvan, sanayi sektörünün de genel ekonomik koşullar karşısında yavaşlama yaşadığını belirtti.
ISO Başkanı Erdal Bahçıvan toplantıdaki konuşmasında, hem global koşullardan hem de ülkemizde yaşanan sorunlardan kaynaklanan bir stres durumu olduğunu belirtti ve bunun artık sadece belirli sektörleri değil, ekonominin tamamını etkilediğini ifade etti.
Bahçıvan: “Pandemi dönemi üç yıl önce bizlere, sanayi sektörünün üretimi aksatmayarak nasıl bir başarı hikayesi yazabileceğini gösterdi. Ancak sanayi sektörü, sorunun asıl kaynağı olmamasına rağmen önemli bir bedel ödemekte. Dünya ekonomisinin durumu da, toparlanıp dış pazarlara açılma imkanı vermiyor.”
ISO’nun Başkanı, konuşmasında öne çıkan bir diğer konu ise ekonomik durumun daha da iyileştirilmesi için alınması gereken önlemler oldu. Bahçıvan, camiada eşitlik sağlayacak ve ortaya çıkan sorunları azaltacak politikaların uygulanması çağrısında bulundu: “Bizlere gereken, tüm sektörlerde üretimi ve inovasyonu arttıracak, sürdürülebilirliği sağlayacak ve ülkemizi daha rekabetçi bir hale getirecek politikalardır. Ancak şu anki ekonomik durum, bu politikalara olan heyecanı ve umudu azaltıyor” dedi.
Mehmet Fatih Kacır ise, Türkiye’nin teknoloji ve katma değer üreten bir ekonomik yapıya kavuşma yolunda atılan adımlara dikkat çekti. Bakan Kacır: “Teknoparklarımızda 11 bine yakın firma teknoloji geliştirme çalışmalarını sürdürüyor. Bu firmaların yanı sıra 1.600’den fazla Ar-Ge ve tasarım merkezi, ülkemizin ekonomik geleceği için önemli çalışmalara imza atıyor.”
Kacır ayrıca, önümüzdeki dönemde üç önceliği bulunduğunu belirtti: “Yüksek katma değerli üretim, yeşil ve dijital dönüşüm. Türk sanayinin bu 3 ana sac ayağı üzerinde yükselmesi hedefimizdir.” dedi.