Bakan Şimşek’ten Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Açıklamaları
Hazine ve Maliye Bakanı, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında alınacak yeni önlemleri değerlendirdi. Bakan Şimşek, bakanlık birimlerinin bu konuda yoğun çalışmalar yaptığını belirterek, "Bu kapsamda Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı’na bağlı vergi müfettişleri, ülkedeki büyük şirketlere yönelik sıkı bir denetim programı üzerinde çalışıyor." dedi.
Denetimlerin ilk aşamada yaklaşık 500 vergi müfettişi tarafından, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa ve Konya da dahil olmak üzere toplam 31 ilde yoğunlaşacağını ifade eden Şimşek, bu sürecin ilerleyen dönemlerde tüm ülke geneline yayılacağını söyledi.
"Sosyal Medya Gelirleri de denetlenecek"
Yüz binlerce mükellefi kapsayan risk analizlerinin, makine öğrenmesi analizleri ile desteklenerek yürütüldüğünü belirten Bakan, "Riskli olduğu değerlendirilen büyük şirketler izaha davet edilecek." ifadesini kullandı. İzah sürecinde, vergi matrahlarının mevzuata aykırı olarak aşındırılmasının yanı sıra, kayıt dışı hasılat elde edilmesi gibi konuların da mükelleflere sorulacağına dikkat çekti. Ayrıca, sosyal medya gelirlerinin beyan edilmemiş olması gibi meselelere de odaklanılacağını vurguladı. Yahut, mevcut hesaplamalara göre, izaha davet edilecek büyük şirketlerin geçmiş dönemler için 23 milyar lira tutarında vergi matrah farkı bildirdiği belirlendi.
"Dürüst Mükellefleri Koruma Amacındayız"
Bakan Şimşek, izah daveti sonrası belirlenen matrah üzerinden hesaplanacak vergi gelirlerinin kamuya kazandırılmasının planlandığını dile getirerek, izahları yeterli görülen mükelleflerin vergi inceleme sürecinden muaf olacağını belirtti. İzah vermeyen veya yanıtları yetersiz bulunanların ise vergi incelemesine tabi tutulacağını ifade etti.
Bakan, "Vergide adalet ve etkinlik ilkesine dayalı çalışmalarımızı büyük şirketler üzerinde sürdürüyoruz. Dürüst mükelleflerin her zaman yanındayız, fakat çok kazanan ancak az vergi ödeyen mükelleflerin takibini de ihmal etmiyoruz. Kayıt dışılığı azaltarak vergi adaletini sağlama çabasındayız. Bunun yanı sıra, dürüst ve vergiye uyumlu mükellefleri rekabet eşitsizliğine karşı korumak da önceliklerimiz arasında." şeklinde konuştu.