Loading...
tr usd
USD
0.01%
Amerikan Doları
36,65 TRY
tr euro
EURO
-0.05%
Euro
40,04 TRY
tr chf
CHF
-0.07%
İsviçre Frangı
41,60 TRY
tr jpy
JPY
-0.0004%
Japon Yeni
0,00 TRY
tr rub
RUB
0.01%
Rus Rublesi
0,44 TRY
tr cny
CNY
0.09%
Çin Yuanı
5,07 TRY
tr gbp
GBP
-0.04%
İngiliz Sterlini
47,62 TRY
tr eur-usd
EURO/USD
-0.09%
Euro Amerikan Doları
1,09 TRY
bist-100
BIST
0%
Bist 100
10.862,14 TRY
usd gau
Petrol
0.34%
Brent Petrol
71,21 USD
gau
GR. ALTIN
0.15%
Gram Altın
3.541,56 TRY
btc
BTC
-0.79%
Bitcoin
83.345,27 USDT
eth
ETH
-0.89%
Ethereum
1.909,17 USDT
xrp
XRP
-1.5%
Ripple
2,30 USDT
ltc
LTC
-1.88%
Litecoin
90,57 USDT
sol
SOL
-2.09%
Solana
125,35 USDT
avax
AVAX
-1.04%
Avalanche
18,62 USDT
ada
ADA
-1.15%
Cardano
0,71 USDT
dot
DOT
-1.4%
Polkadot
4,31 USDT
doge
DOGE
-2.82%
Dogecoin
0,17 USDT
shib
SHIB
-1.57%
Shiba Inu
0,00 USDT
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Trump’ın çelik ve alüminyum tarifeleri: Türkiye’yi nasıl etkileyecek?

Trump’ın çelik ve alüminyum tarifeleri: Türkiye’yi nasıl etkileyecek?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2024 yılı itibarıyla ABD’nin en büyük çelik ve alüminyum tedarikçileri arasında Kanada, Meksika, Brezilya, Çin ve Tayvan yer alırken, Türkiye çelik ithalatında üst sıralarda bulunuyor. Ülkenin çelik ve alüminyum piyasasındaki rolü ise son verilere göre artış gösterdi.

SEVCAN ERSÖZLÜ/BLOOMBERG HT ARAŞTIRMA

2024 ticaret verilerine göre, ABD’nin en büyük çelik tedarikçileri arasında Kanada (11,2 milyar dolar), Meksika (6,5 milyar dolar), Brezilya (5,1 milyar dolar), Çin (5,1 milyar dolar) ve Tayvan (3,8 milyar dolar) ilk sırada yer alıyor.

Alüminyum üretiminde ise Kanada 9,5 milyar dolar ile en çok ihracat yapan ülke olurken, bunu Meksika (1,1 milyar dolar), Güney Kore (686,2 milyon dolar), Çin (643,7 milyon dolar) ve Tayvan (507,7 milyon dolar) izliyor.

Özellikle Türkiye için, Trump’ın başkanlık döneminde alınan karar gereği Mart 2018 itibarıyla Türkiye’den ABD’ye yapılan çelik ithalatında %25’lik gümrük vergisi uygulanmaya başlanmıştı. 2017’de Türkiye’nin ABD’ye çelik ihracatı 1,1 milyar doları buldu. Bu rakam, Türkiye’nin toplam çelik ihracatının %11,5%0,7

Türkiye’nin çelik ve alüminyum piyasasındaki yeri

2024’ün ilk sekiz ayında dünyanın en fazla demir-çelik ithalatı yapan ülkeleri arasında Türkiye (26,2 milyon ton) ile ilk sırada yer alırken, İtalya (16,1 milyon ton), ABD (16 milyon ton), Çin (15,1 milyon ton), Hindistan (14 milyon ton), Güney Kore (11,9 milyon ton), İspanya (9,7 milyon ton), Tayland (9,6 milyon ton) ve Endonezya (8,7 milyon ton) takip ediyor.

Türkiye’nin demir-çelik ithalatında en fazla aldığı ürün grupları, hurda (13,5 milyon ton), yarı mamul (4,2 milyon ton), yassı haddelenmiş çelik (2,9 milyon ton), yassı haddelenmiş alaşımlı çelik (1 milyon ton) ve pik demir (879.098 ton) şeklinde sıralanmakta.

Türkiye’nin en büyük demir-çelik tedarikçileri arasında ABD (3,1 milyon ton), Rusya (3 milyon ton) ve Çin (2,3 milyon ton) bulunmaktadır.

Türkiye’nin çelik üretimi ise 2024 Ocak-Ekim döneminde geçen yıla göre %12,4 artış göstermiştir. Bu artışın yurt içindeki nedeni, inşaat aktivitesinin deprem sonrasında hız kazanması ve kentsel dönüşüm çalışmalarıdır. Jeopolitik nedenlerle Çin’den Avrupa’ya ithalatın pahalı hale gelmesi, Avrupa’nın Türk çeliğine talebini artırmıştır.

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği’nden açıklama

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan, Trump’ın açıkladığı yeni gümrük vergisinin Türkiye açısından zaten yürürlükte olduğunu belirterek şunları kaydetti:

“ABD, Türkiye’ye karşı 2018 yılından bu yana %25 oranında gümrük vergisi uyguluyor. Dolayısıyla, Trump’ın duyurduğu vergi artışı Türkiye için yeni bir durum teşkil etmiyor. Ancak, Avrupa” ifadeleriyle sözlerine devam etti.

Resmi kurum bağlantıları:
– [Türkiye Çelik Üreticileri Derneği](http://www.tucsd.org.tr)
– [T.C. Ticaret Bakanlığı](http://www.ticaret.gov.tr)

ABD, Türkiye’nin çelik ihracatı için yeni vergi düzenlemesine gitmemesi bekleniyor. Türkiye, ABD ile dış ticaret dengesini korurken, uzmanlar mevcut vergilerin hafifletilmesi gerektiğini savunuyor.

ABD’nin çelik ithalatına yönelik yeni vergi düzenlemeleri, bir dizi ülkeye muafiyet tanırken, Türkiye için benzer bir kolaylığın sağlanması talep ediliyor. Uzmanlar, Türkiye’nin ABD ile olan dış ticaret dengesinin uzun yıllar boyunca sürdüğünü belirtiyor.

Yayan, Türkiye ile ABD arasındaki ticari ilişkilerin geçmişte Türkiye’nin aleyhine olduğu dönemlerden günümüze dengelendiğine dikkat çekerek, “ABD’nin Çin ve diğer ülkelerle olan ticaret açıkları, Türkiye için geçerli değil. Hem Trump hem Biden yönetimlerinin belirlediği 100 milyar dolarlık dış ticaret hedefinin geçerliliğini koruduğu göz önüne alındığında, Türkiye’ye ek vergi yükü getirilmesi yerine mevcut vergilerin hafifletilmesi daha mantıklı olacaktır.” dedi.

Ayrıca, Yayan, Türkiye’den ABD’ye yapılan çelik ihracatının koruma tedbirleri öncesinde 2.5 milyon ton seviyesinde olduğunu, ancak bu rakamın 287 bin tona düştüğünü vurgulayarak, sektördeki yüklerin artırılmaması gerektiğinin altını çizdi.

Ata Yatırım’dan Üst Düzey Değerlendirme

Ata Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Cemal Demirtaş, ABD’nin yeni tarife kararlarının en fazla Kanada, Meksika, Brezilya ve Avrupa Birliği ülkelerini etkileyeceğini, Türkiye’nin etkisinin sınırlı kalacağını ifade etti. Demirtaş, “Türkiye’nin ABD ile ticareti görece sınırlı ve ithalat-ihracat büyüklükleri birbirine yakın. Türkiye’de demir çelik ürünleri için halihazırda %25 gümrük vergisi uygulanıyor. Dolayısıyla mevcut vergiler üzerine ek bir artış gelmedikçe Türkiye çelik sektörü üzerinde olumsuz bir etki gözlemlenmeyecek ve rekabet gücünü olumlu yönde etkileyebilir.” şeklinde konuştu.

Demirtaş, yeni vergi düzenlemesinin hangi ürünleri kapsayacağına dair detayların netleşmediğini ve bazı ürünler için istisnalar olabileceğini belirtti. Detayların ortaya çıkmasının ardından vergilerin etkilerinin daha sağlıklı bir şekilde analiz edilebileceğini vurguladı.

Küresel Üretim ve Tüketim Dinamikleri

Çelik sektöründe 2022’nin ortalarında başlayan talep daralması hala devam ediyor. Rusya-Ukrayna savaşı, artan jeopolitik belirsizlikler ve küresel imalat sanayisinde yavaşlamanın yanı sıra Avrupa otomotiv sektöründeki gerileme ve Çin’in inşaat sektöründeki zayıf görünüm, çelik talebi üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor.

Resmi kurumların web sitelerini ziyaret etmek için: Bloomberght, TCMB.

Küresel çelik tüketimi 2024 yılının ilk sekiz ayında %5 azaldı; çelik üretim kapasitesi ise artmaya devam ediyor.

OECD verilerine göre, 2024 yılının ilk sekiz ayında küresel çelik tüketiminde %5 oranında bir düşüş gözlemlendi. Dünya genelinde çelik talebinin %51’inin Çin tarafından karşılandığı belirtilirken, Hindistan %7,5, ABD %5,1 ve Türkiye %2,1 oranlarıyla piyasada önemli oyuncular arasında yer alıyor.

Buna karşın, çelik talebindeki azalmaya rağmen küresel üretim kapasitesinin artmaya devam ettiği ifade ediliyor. Çin, dünya çelik üretiminin %54’ünü gerçekleştirerek sektörün en büyük üreticisi konumundadır. Hindistan %7,4 ile ikinci, Japonya ise %4,6 ile üçüncü sırada yer almaktadır. Türkiye ise %1,7’lik pay ile dünyanın sekizinci en büyük çelik üreticisi olarak dikkat çekiyor. OECD’ye göre, Asya’da küresel üretim kapasitesindeki en hızlı artış gerçekleşiyor. Özellikle Çin’in Batılı ülkelerin uyguladığı ek vergilerden kaçınmak için Asya’daki çeşitli ülkelere yatırım yapmasının bu kapasite artışının ana nedenlerinden biri olduğu vurgulanıyor.

OECD’nin Kasım 2024’te yayımladığı rapora göre, küresel çelik üretim kapasitesinin yıl sonunda 50 milyon ton artarak 2.482 milyon tona ulaşması bekleniyor. Bu artış, 2013’ten bu yana görülen en yüksek seviyeyi temsil ediyor. Kapasite fazlasının ise 573 milyon tona yükseleceği ve 2025-2027 döneminde üretim kapasitesine 146 milyon ton eklenmesiyle bu fazlanın daha da büyümesi tahmin ediliyor.

Emtia Fiyatları sayfasını, Döviz Fiyatları sayfasını, Borsa Fiyatları sayfasını ve Kripto Fiyatları sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Parafinnet.com web sitesinde yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler kesinlikle yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorumlar, Parafinnet.com yazarlarının kişisel görüşlerine dayanan analizlerden oluşmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler tamamen yoruma dayalıdır ve asla kesin ifade içermez. Buradaki yorumlardan yola çıkarak yatırım yapan kişilerin kararlarından ve ticari amaçlı işlemlerden doğabilecek zararlardan Parafinnet.com hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin hiçbir bağlayıcılığı yoktur.