Türk öğrenciler, Londra’da “Great Minds Meet” etkinliğinde iş dünyasının önde gelen isimleriyle bir araya geldi. Etkinlikte geleceğin iş dünyası ve Türkiye’nin konumu ele alındı.
Ceren Dilekçi Köseoğlu / Londra – Birleşik Krallık’ta öğrenim gören Türk öğrencilere yönelik “Great Minds Meet” etkinliği Londra’da gerçekleştirildi. Etkinlikte, Türk iş dünyasının önemli figürleri ve akademisyenler bir araya gelerek teknoloji, küresel ekonomik belirsizlikler ve otomotiv sektörü gibi konular üzerinde durdular. Söz konusu etkinlikte, Türkiye’nin gelecekteki iş dünyasındaki rolü tartışıldı.
Açılış konuşmasını Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Osman Koray Ertaş gerçekleştirdi. Etkinlikteki konuşmacılar arasında Hanzade Doğan (Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Hepsiburada Kurucusu), Cansen Başaran-Symes (Allianz Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı), Ozan Özkural (Tanto Capital Partners Kurucu Ortağı), Funda Çelik (Bank of America EMEA Bölgesi FX ve Türev İşlemler Başkanı), Osman Boyner (BEDEO Kurucusu ve CEO’su) ve Prof. Ahu Ece Hartavi Karcı (Surrey Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği Merkezi Başkanı) yer aldı.
Etkinliğin ana konuşmacısı Hanzade Doğan, yapay zeka ve blockchain teknolojilerinin iş dünyasında köklü değişimlere yol açtığını vurguladı. Doğan, “Teknolojiye adapte olamayanlar geride kalacak. Yapay zeka, hayatın her alanına nüfuz edecek ve bunu iyi anlayan, kendini geliştiren kişiler öne çıkacak” diyerek dijital dönüşüm sürecinin hız kazanacağını belirtti.
Artan belirsizlik konusuna dikkat çekildi
Etkinlikte, iş dünyası temsilcileri, uluslararası ekonomik güvenlikten endişeliyken ABD Başkanı Donald Trump‘tan yeni tarifeler beklediklerini dile getirdi. Bloomberg HT’nin etkinlik sonrası sorularını yanıtlayan Ozan Özkural, Trump’ın ticaret müzakerelerinde gümrük tarifelerini pazarlık aracı olarak kullandığını belirtti. Ayrıca, Kanada ve Meksika ile geçmişteki müzakerelerde olduğu gibi, ABD’nin elde edeceği anlaşmalar sürecinde vergi yaptırımları tehdidinde bulunabileceğini ifade etti.
Trump’ın muhtemel gümrük tariflerine Avrupa Birliği’nin tepkisi ise merakla bekleniyor. Özkural, Avrupa’nın ABD ekonomisine bağımlılığı nedeniyle büyük yaptırımların mümkün görünmediğini; bunun yanı sıra AB içerisinde ABD’yi destekleyen ülkeler bulunduğunu düşündüğünde yanıtların geç geleceğini öne sürdü.
Özkural, Euro/dolar paritesi hakkında yaptığı değerlendirmede, 1.05 seviyesinin aşıldığını ve önümüzdeki dönemde paritenin düşüş eğiliminde olabileceğini tahmin etti. Uzun vadede paritenin 0.80-0.87 seviyelerine inebileceğini belirtti.
İlgili resmi kurumların web siteleri:
Türkiye Dışişleri Bakanlığı,
Bloomberg HT
ABD’de elektrikli araç politikalarında önemli değişim beklenmiyor – Surrey Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği Merkezi Başkanı Prof. Ahu Ece Hartavi Karcı, Trump döneminde yerel yönetimlerde büyük değişikliklerin olmayacağını belirtti. Öte yandan, Kaliforniya gibi eyaletlerin mevcut zorunlu düzenlemeleri sürecek.
Elektrikli Araç Pazarında Uzun Vadeli Hedefler
Prof. Karcı, ABD’nin 2030 yılına kadar elektrikli araç pazar payını %50 artırma hedefine ulaşma çabalarının devam edeceğini söyledi. Bu, kısa vadede bazı olumsuz etkiler yaratabilse de, uzun vadede elektrikli araç yatırımlarının artacağı öngörülüyor.
Çin’in Elektrikli Araç Üretimindeki Dominasyonu
BEDEO Kurucusu ve CEO’su Osman Boyner, son 15-20 yılda elektrifikasyonun otomotiv sektöründe yaşanan en büyük değişim olduğunu vurguladı. Boyner, dünya genelinde satılan elektrikli araçların %75’inin Çin’de üretildiğini belirtti. Çinli firmaların Avrupa ve ABD pazarlarına giriş çabalarının sürdüğünü ifade etti.
ABD ve Avrupa’nın Yaklaşımları
ABD’nin Çinli elektrikli araç üreticilerine yönelik sert vergiler uyguladığını kaydeden Boyner, Avrupa’nın daha yumuşak bir tutum benimsediğini ve Çinli üreticileri Avrupa’da üretime teşvik ettiğini aktardı. Avrupa’nın bu yaklaşımı, Macaristan, İspanya ve Türkiye gibi ülkeleri cazip hale getirmektedir.
Türkiye’nin Stratejisi
Panelde Türkiye’nin bu süreçte nasıl konumlanması gerektiği tartışıldı. Boyner, Türkiye’nin iki yıl önce uygulamaya koyduğu %40 ek verginin, Çinli üreticilerin burada yatırım yapmasını zorlayabileceği ancak yerli üretimi teşvik edebileceğini belirtti.
Great Minds Meet Organizasyonu
Great Minds Meet, University College London öğrencileri Zeynep Behram ve Emrullah Yiğit ile Imperial College London öğrencileri Alp Atakav ve Azra Naz Akıncı tarafından 2024 yılında kuruldu. Organizasyonun temel amacı, Türk öğrenciler, mezunlar ve profesyoneller arasında iletişim ağları kurmak ve bilgi paylaşımını teşvik etmektir.
Resmi kaynaklar için:
– [Surrey Üniversitesi](https://www.surrey.ac.uk)
– [BEDEO](https://www.bedeo.com)
– [UCL](https://www.ucl.ac.uk)
– [Imperial College London](https://www.imperial.ac.uk)
Küresel rekabet ortamında gençlere rehberlik ederek, kariyerlerini yönlendirmek ve fırsatları değerlendirmeleri adına yapılacak adımlar vurgulanmaktadır.
Gençlerin, küresel rekabet ortamında daha etkili bir şekilde yer alabilmeleri için belirli stratejilerle yönlendirilmeleri gerektiği bildirilmektedir. Özellikle, eğitim alanındaki gelişmeler, piyasa ihtiyaçları ve değişen meslek trendleri üzerine odaklanarak gençlere kariyer seçenekleri sunulması önem taşımaktadır.
Bunların yanı sıra, mentorların rolü de bu süreçte önemli bir yer tutmaktadır. Deneyimli profesyonellerin gençlere rehberlik etmesi, onların kariyer yolculuğunda doğru kararlar almalarına yardımcı olmaktadır.
Ayrıca, gençlerin dijital yetkinliklerini geliştirmeleri, küresel iş gücünde dikkat çekmelerini sağlarken, yenilikçi düşünme becerileri de fark yaratmalarını sağlayacaktır. Bu nedenle, bireysel ve toplumsal düzeyde destekleyici programların hayata geçirilmesi gerektiği ifade edilmektedir.
Daha fazla bilgi için Parafinnet’in çeşitli sayfalarını ziyaret edebilirsiniz:
– [Emtia Fiyatları](https://parafinnet.com/emtia-fiyatlari/)
– [Döviz Fiyatları](https://parafinnet.com/canli-doviz/)
– [Borsa Fiyatları](https://parafinnet.com/canli-borsa/)
– [Kripto Fiyatları](https://parafinnet.com/kripto-paralar/)