Türkiye’de Elektrikli Araç Kullanımında Ortaya Çıkan Sorunlar
Dünyada fosil yakıtların kullanımını azaltma ve karbon salınımını düşürme hedefleri doğrultusunda elektrikli araçlara olan ilgi artmaya devam ediyor. Türkiye’de de elektrikli araç kullanımı hızla yaygınlaşırken, bu alandaki şarj altyapısının yetersizliği ve yan sanayi ile ilgili sorunlar dikkat çekiyor.
Otomotiv sektörünün Türkiye’deki yan sanayi açısından önemini ve dönüşüm ihtiyacını anlamak için, öncelikle araç kullanım alışkanlıkları ve ihracat performansı üzerine odaklanmak gerekiyor.
Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği’nin 2024 yılı Ocak-Ağustos dönemine ilişkin raporuna göre, Türkiye otomotiv pazarında hibrit ve elektrikli otomobillerin satış paylarında anlamlı bir artış gözlemleniyor. Benzinli otomobil satışları 388 bin 609 adetle pazarın yüzde 64,2’sini oluştururken, hibrit araçlar 94 bin 790 adet ve yüzde 15,7, dizel araçlar 66 bin 754 adet ve yüzde 11, elektrikli araçlar 51 bin 144 adet ve yüzde 8,4, otogazlı araçlar ise 4 bin 342 adet ve yüzde 0,7 pay alıyor. Elektrikli otomobil segmentinde ise, 160 kilovat (kW) altındaki elektrikli araçların satışları yüzde 130,8 oranında bir artış göstererek, pazarın yüzde 7’sini elinde bulunduruyor. Buna karşın, 160 kW üzerindeki elektrikli araç satışları yüzde 13,5 azalarak yüzde 1,4’lük bir paya sahip.
Türkiye’deki elektrikli araç dönüşüm sürecinin geleceği, bu sorunların çözülmesine bağlı olarak şekillenecek gibi görünüyor.