Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan Yeni Vergi Düzenlemesi
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan "Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği", Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemelere göre, Vergi Usul Kanunu’nda belirtilen fiş, fatura ve serbest meslek makbuzu gibi belgelerin bir yıl içerisinde birden fazla kez verilmemesi veya alınmaması durumunda, alıcı ve satıcıya her bir tespit için artan oranlarda vergi cezası uygulanacak.
Örnek vermek gerekirse, fatura düzenlenmemesi durumunda birinci tespitte uygulanacak asgari ceza 10 bin lira olarak belirlenirken, ikinci tespitte bu tutar 20 bin lira, üçüncü tespitte 30 bin lira, dördüncü tespitte 40 bin lira, beşinci tespitte 50 bin lira ve altıncı tespitten itibaren 100 bin liraya kadar yükselebilecek.
Alıcılar İçin Cezasız Bildirim İmkanı
İlgili düzenlemeye göre, belge düzenleme yükümlülüğünü yerine getirmeyenlerin ve alıcıların durumu vergi dairesine, en geç 5 iş günü içerisinde bildirmesi halinde alıcılara ceza kesilmeyecek. Bu durumda, belgeyi almakla yükümlü kişiler, düzenlenmeyen belgeleri kendiliğinden vergi dairesine bildirdiklerinde cezai yaptırımlardan muaf tutulacak. Ancak, belgeleri düzenlemeyenler, üç kat daha fazla özel usulsüzlük cezasıyla karşılaşacak.
Bununla birlikte, satıcı tarafından alıcıya Vergi Usul Kanunu kapsamında sunulması gereken belgelerin dışında farklı bir belge verilmesi durumunda, alıcı bu durumu 5 iş günü içinde vergi dairesine bildirirse ceza uygulanmayacak; ancak satıcıya 6 kat artırımlı ceza kesilecek.
Kayıt Dışı Faaliyetlere Karşı Sert Önlemler
Yeni düzenleme, kayıt dışı faaliyette bulunan kişiler için yüzde 50 artırımlı vergi ziyaı cezası uygulanacağını da duyurdu. Vergi dairesinin bilgisi dışında mükellefiyet tesis ettirmeden faaliyet gösterenlere uygulanacak cezalar, bu kapsamda artırımlı olacak. Mükellefiyet tesis edildikten sonra önceki dönemler için yapılacak tarhiyatlarda da ceza artışına gidileceği belirtildi.
Ayrıca, dijital ortamlardaki reklam, ilan, satış ve kiralama bilgilerine ilişkin bildirimlerin eksik veya yanıltıcı yapılması durumunda, her bir bilgi için ayrı ayrı ceza uygulanacağı ifade edildi. Bu yeni önlemler, vergi sisteminin daha etkin ve adil bir şekilde işlemesine katkı sağlamayı hedefliyor.