Volkswagen AG ve İşçi Sendikası Tarihi Müzakere Sürecine Başladı
Volkswagen AG ve işçi sendikası, tarihi bir öneme sahip müzakerelere başlamaya hazırlanıyor. Almanya’daki fabrikaların kapatılması konusunu masaya yatıracak görüşmelerin ilk turunun Hannover’de gerçekleştirileceği belirtildi.
Görüşmelerin odak noktası, Volkswagen’in bu ayın başlarında uzun yıllar süren iş güvencelerini ortadan kaldırmasının ardından, ilk kez Almanya’daki fabrikalarında kapatma planı yapması oldu. IG Metall sendikası, bu planı kuvvetle eleştirerek, haftalar süren bir grev sürecine geçebileceklerini ifade etti.
Sendikanın müzakere heyeti başkanı, “Bizimle fabrika kapatma ve toplu işten çıkarmalar hakkında hiçbir görüşme yapılmayacak. Volkswagen, kesinti planlarına sadık kalırsa, on binlerce meslektaşımız şirketi doğru yola geri dönmeye zorlayacaktır” dedi.
Bu durum, Volkswagen CEO’su için zorlu bir test oluşturuyor. CEO, düşen satışlar ve Çinli rakiplerin Avrupa pazarına girmesi nedeniyle Almanya’daki maliyetlerin çok yüksek olduğu uyarısını yapmıştı. Ayrıca, elektrikli araçlar pazarında yerli markaların hâkim olduğu Asya pazarında da Volkswagen’in ivme kaybettiği görülüyor.
Müzakere sürecinin zorlu geçeceği öngörülüyor, zira şirketin denetim kurulundaki koltukların yarısı işçi temsilcileri tarafından tutuluyor ve şirketin hisselerinin önemli bir kısmı, genelde sendikaların yanında durarak destek veren Aşağı Saksonya eyalet yönetiminin elinde bulunuyor.
Volkswagen, 10 milyar euro tasarruf ve maliyet azaltma önlemleri çerçevesinde, 87 yıllık tarihinde ilk kez, yaklaşık 300 bin kişiye iş imkânı sağladığı Almanya’daki bazı fabrikalarını kapatma planlarını gündeme getirdi. Dünyanın en büyük otomotiv tedarikçilerinden Bosch ve Continental gibi diğer Avrupa otomotiv üreticileri de, marjların ve talebin düşmesiyle on binlerce kişiyi işten çıkarmaya yönelirken, 1994 yılında iş güvencesi anlaşması imzalayan Volkswagen ise istihdamı azaltamadı.
CEO, iki yıl önce göreve geldiğinden bu yana, tasarruf ve maliyet azaltma hedefleri doğrultusunda personel giderlerini 2026 yılına kadar beşte bir oranında azaltmayı planlamıştı. Ancak, iki yıllık süreçte 3 milyar euroluk tasarruf hedefine ulaşılamaması sonrasında, daha kapsamlı önlemler almak amacıyla düğmeye bastı. CEO, 30 yıllık iş güvencesi garantisini iptal ederek, Almanya’daki fabrikaları kapatma planlarını ilk kez kamuoyuna açıkladı.