Loading...
tr usd
USD
0.16%
Amerikan Doları
35,62 TRY
tr euro
EURO
0.26%
Euro
37,18 TRY
tr chf
CHF
0.17%
İsviçre Frangı
39,32 TRY
tr jpy
JPY
0.0031%
Japon Yeni
0,23 TRY
tr rub
RUB
1.43%
Rus Rublesi
0,36 TRY
tr cny
CNY
0.10%
Çin Yuanı
4,87 TRY
tr gbp
GBP
0.25%
İngiliz Sterlini
43,98 TRY
tr eur-usd
EURO/USD
0.12%
Euro Amerikan Doları
1,04 TRY
bist-100
BIST
-0.3%
Bist 100
9.999,55 TRY
usd gau
Petrol
-0.71%
Brent Petrol
79,58 USD
gau
GR. ALTIN
1.35%
Gram Altın
3.141,08 TRY
btc
BTC
3.34%
Bitcoin
105.678,80 USDT
eth
ETH
0.93%
Ethereum
3.314,32 USDT
xrp
XRP
2.66%
Ripple
3,19 USDT
ltc
LTC
2.01%
Litecoin
120,94 USDT
sol
SOL
1.23%
Solana
245,12 USDT
avax
AVAX
1.56%
Avalanche
36,59 USDT
ada
ADA
-0.64%
Cardano
1,00 USDT
dot
DOT
5.18%
Polkadot
6,71 USDT
doge
DOGE
6.96%
Dogecoin
0,38 USDT
shib
SHIB
2.94%
Shiba Inu
0,00 USDT
  1. Haberler
  2. Haberler
  3. Yapay Zeka Aramaları Google’a Göre 10 Kat Daha Fazla Enerji Harcıyor… Nükleer Enerji Kaçınılmaz…

Yapay Zeka Aramaları Google’a Göre 10 Kat Daha Fazla Enerji Harcıyor… Nükleer Enerji Kaçınılmaz…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) tarafından yayımlanan son rapor, yapay zeka uygulamalarının enerji tüketimindeki etkisini çarpıcı verilerle gözler önüne serdi. Yapay Zeka Aramaları Google’a Göre 10 Kat Daha Fazla Enerji Harcıyor… Nükleer Enerji Kaçınılmaz…

Özellikle ChatGPT gibi dil modellerinin günlük kullanımda harcadığı enerji miktarı, aynı işlevi gören diğer teknolojilere kıyasla oldukça yüksek. Bu durum, enerji talebindeki hızlı artışı tetikleyerek çevresel kaygıları da beraberinde getiriyor.

ChatGPT ve Google Karşılaştırması: Enerji Tüketiminde Büyük Fark

UEA verilerine göre, ChatGPT’ye yöneltilen bir soru, Google üzerinden yapılan bir aramanın yaklaşık 10 katı enerji harcıyor. Standart bir ChatGPT sorgusu için gereken enerji miktarı 2,9 vatsaat iken, Google aramaları sadece 0,3 vatsaat enerji tüketiyor. Bu da yapay zeka uygulamalarının, artan popülariteleriyle birlikte ciddi bir enerji yükü oluşturduğunu gösteriyor.

Veri Merkezlerinin Artan Enerji Talebi

Yapay zeka uygulamalarını destekleyen altyapılar için gerekli olan veri merkezlerinin enerji tüketimi de hızla artıyor. UEA’nın yıllık raporuna göre, 2022 yılında veri merkezleri yaklaşık 460 teravatsaat enerji harcadı. Bu miktarın 2026 yılı itibarıyla 620 ila 1050 teravatsaate yükseleceği tahmin ediliyor. Bu değerler, İsveç veya Almanya gibi ülkelerin enerji tüketimine eşdeğer büyüklükte.

Hollandalı uzmanların Joule dergisinde yayımlanan çalışması da bu tabloyu destekler nitelikte. Araştırmaya göre, Google’ın yapay zeka altyapıları tam kapasiteyle çalıştırıldığında, her yıl İrlanda’nın enerji tüketimine eş değer bir enerji harcayabilir.

Teknoloji Devleri Çözümü Nükleer Enerjide Arıyor

Artan enerji talebi, teknoloji devlerini yenilikçi çözümler aramaya yönlendirdi. Google, veri merkezlerinin enerji ihtiyacını karşılamak için Kairos Power ile iş birliği yaparak küçük modüler reaktörlerden (SMR) nükleer enerji satın almayı hedefliyor. Şirket, yenilenebilir enerji kaynaklarının süreklilik sorunlarını bu yöntemle çözmeyi amaçlıyor.

Amazon da benzer bir stratejiyle hareket ederek, bulut bilişim hizmetleri sağlayıcısı AWS aracılığıyla üç yeni nükleer enerji projesine yatırım yaptığını açıkladı. Şirket, bu projeler kapsamında birkaç yeni SMR inşa edecek ve ayrıca Pensilvanya’daki Talen Energy nükleer tesisi yakınında bir veri merkezi kuracak.

Microsoft ise Eylül 2024’te, Pensilvanya’daki Three Mile Island nükleer santralini yeniden devreye almak için anlaşma imzaladı.

Çevresel Etkiler ve Sürdürülebilirlik Sorunları

Yapay zeka uygulamalarının enerji tüketiminin yanı sıra çevresel etkileri de endişe verici boyutlarda. Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) tarafından yayımlanan bir rapor, veri merkezlerinin elektronik atık üretimine dikkat çekiyor. Bu atıklar arasında cıva ve kurşun gibi sağlığa zararlı maddeler bulunuyor.

Ayrıca, veri merkezlerinin elektronik bileşenleri soğutmak için büyük miktarda su tükettiği belirtiliyor. Rapora göre, yapay zeka altyapılarının su tüketimi, kısa süre içinde Danimarka’nın tüketiminin 6 katına ulaşabilir.

Yapay zeka sistemlerinde kullanılan mikroçiplerin üretimi ise çevresel sürdürülebilirlik açısından başka bir sorun teşkil ediyor. Çiplerin üretiminde kullanılan nadir toprak elementleri, çevreye zarar veren yöntemlerle çıkarılıyor ve karbon ayak izini artırıyor.

Karbon Ayak İzi Artışı

Google’ın 2024 Çevre Raporu, şirketin 2023 yılı sera gazı emisyonlarının 2019 yılına kıyasla %48 arttığını ortaya koyuyor. Bu artışın temel sebebi olarak yapay zeka hesaplamalarının enerji talebindeki payı gösteriliyor.


Güncel Altın ve Döviz Fiyatları İçin Ziyaret Edin

Güncel altın fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için Parafinnet Emtia Fiyatları Sayfasını ziyaret edebilirsiniz.Güncel altın fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için Parafinnet Döviz Fiyatları Sayfasını ziyaret edebilirsiniz.Güncel altın fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için Parafinnet Borsa Fiyatları Sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Güncel altın fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için Parafinnet Kripto Fiyatları Sayfasını ziyaret edebilirsiniz.



0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Parafinnet.com web sitesinde yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler kesinlikle yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorumlar, Parafinnet.com yazarlarının kişisel görüşlerine dayanan analizlerden oluşmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler tamamen yoruma dayalıdır ve asla kesin ifade içermez. Buradaki yorumlardan yola çıkarak yatırım yapan kişilerin kararlarından ve ticari amaçlı işlemlerden doğabilecek zararlardan Parafinnet.com hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
Giriş Yap

PARAFİNNET ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!