Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin Türkmenistan ile yaptığı tarihi doğal gaz anlaşması hakkında değerlendirme yaptı. Bayraktar, bu anlaşmanın Türkiye’nin gaz tedarikini çeşitlendirmek adına önemli bir adım olduğunu vurguladı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye ile Türkmenistan arasında gerçekleştirilen tarihi doğal gaz anlaşması ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Bayraktar, doğal gazın Türkmenistan’dan Türkiye’ye ulaşmasının uzun süredir üzerinde çalıştıkları bir konu olduğunu belirterek, şunları ifade etti:
“Türkiye’nin gaz tedarikini farklılaştırmak ve çeşitlendirmek istiyoruz. Dolayısıyla bu önemli bir planın parçası olarak, LNG ile gaz alımını başardık. Şimdi ise 20 yıldan fazla bir sürenin ardından ilk kez boru gazıyla Türkiye, komşu sınırları olmayan bir ülkeden gaz tedarik edecek. Bu durum, 1998 yılına kadar uzanan bir projedir fakat neredeyse 30 yıl boyunca Türkmenistan’dan bir metreküp gaz bile gelmemişti. İnşallah 1 Mart itibarıyla bu engel aşılıp, gaz Türkiye’ye ulaşacak.”
Türkiye’nin, Türkmenistan’ın İran üzerinden wax swap ile alacakları gazı, Gürbulak üzerinden teslim alacağının altını çizen Bayraktar, bu anlaşmanın önemine değinerek, “Çeşitlilik, maliyetleri düşürme ve rekabetçi gaz tedarik etme açısından çok önemli bir adımdır” dedi.
Bayraktar, Türkiye’nin Türkmenistan’dan gaz tedarik etmeye devam edeceğini belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Türkmenistan, önemli bir gaz üreticisi ve tedarikçisidir. Bu kaynakların Türkiye’ye ulaşması ve Avrupa’ya geçişinin sağlanması önemlidir. Altyapımız buna hazır ancak Hazar’ın statüsü geçişlerde temel kısıtlardan biri. Hazar geçişli bir boru hattı inşa ettiğimizde, Türkiye ve Avrupa’ya önemli miktarda gaz tedarik etme şansımız olacak. Nihai hedefimiz, bu yıl sonuna kadar toplamda 1,3 milyar metreküp doğal gazı Türkiye’deki kullanıcılara sunmak.”
“İthalat ve ihracatla alakalı farklı çalışmalarımız var”
Bayraktar, yeni anlaşmalar hakkında bir soru üzerine, ithalat ve ihracatla ilgili çalışmalarının devam ettiğini söyledikten sonra, şu sözleri ekledi:
“Avrupa’nın, gazla alakalı ciddi beklentileri var. Çok yakın zamanda Slovakya Başbakanı Sayın Fico ile görüşmeler gerçekleştireceğiz.”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı
Türkiye, Ukrayna transitinin kesilmesi sonrası gaz arzını 1 Şubat’tan itibaren güvence altına aldı. Cumhurbaşkanı’nın ziyaretiyle başlayan süreçte, Türkiye’nin bölgesel barış ve güvenlik konusundaki kararlılığı sürdürülüyor.
Cumhurbaşkanı, Ukrayna transitinin durmasıyla birlikte yaşanan gelişmelere dikkat çekti. Türkiye, bu süreçte ilgili ülkelere destek sunarak, 1 Şubat itibarıyla Türk toprakları üzerinden gaz akışının sağlanmasını hedefledi. Bu konuda, Türkiye’nin enerji ihracatı ve bölgedeki kaynakların değerlendirilmesine yönelik çalışmalarına devam ettiği bildirildi.
Cumhurbaşkanı ayrıca, bir projenin Türkiye ve ilgili ülkeler için değer yaratması durumunda, Türkiye’nin her zaman destek vereceğini vurguladı. Bölgesel barış, gelişim ve refahı teşvik eden projelere Türkiye’nin destekleriyle katkıda bulunmaya devam edileceği ifade edildi. Bu bağlamda, bölgenin arz güvenliğine yönelik çalışmalara da Türkiye’nin katılımının süreceği belirtildi.
Resmi kurumların web siteleri:
– [Parafinnet – Emtia Fiyatları](https://parafinnet.com/emtia-fiyatlari/)
– [Parafinnet – Döviz Fiyatları](https://parafinnet.com/canli-doviz/)
– [Parafinnet – Borsa Fiyatları](https://parafinnet.com/canli-borsa/)
– [Parafinnet – Kripto Fiyatları](https://parafinnet.com/kripto-paralar/)