Marmarabirlik’ten Zeytin Üretim Maliyeti Açıklaması
Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifler Birliği (Marmarabirlik) Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, uzman ekipler tarafından üretim ortaklarından alınan saha verilerine dayanarak, bu yıl zeytin üretim maliyetinin 34,2 lira olduğunu duyurdu.
Marmabarik’ten yapılan resmi açıklamada, zeytin hasat mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte, zeytinin hasat dönemine kadar olan üretim maliyetleri titiz bir saha çalışmasıyla hesaplandı. Maliyet hesaplaması için 10 dönüm zeytinlikte 250 ağaç üzerinden yapılan değerlendirmelerde, gübreleme bedeli 19 bin 800 lira, budama 25 bin lira, ilaçlama 26 bin lira, sulama 20 bin lira, akaryakıt 25 bin lira, hasat 99 bin lira ve amortisman gideri de 10 bin lira olarak belirlendi.
Masrafların toplamı üzerinden yapılan hesaplamalarda, faiz gideriyle birlikte zeytinin kilogram maliyetinin toplamda 34,20 lira olduğu tespit edildi. Bu maliyet tablosuna göre, 10 dönüm zeytinlik için toplam gider ise 273 bin 600 lira olarak kaydedildi.
Hidamet Asa, açıklamalarında geçen yıla göre ağaç başına verimliliğin yüzde 100 oranında artış gösterdiğini belirtti. Özellikle İznik ve Orhangazi bölgelerinde bu oran yüzde 200’e ulaştı. Asa, "Ürün alım fiyatlarımızı 2022-2023 yılında yüzde 160, 2023-2024 yılında ise yüzde 145 artırarak toplamda yüzde 305 oranında bir destek sağladık. Ağaç başına verimliliğin artmasıyla kilogram başına maliyetin düşecek olmasına dikkat çekti. Bu yılki hesaplamalara göre dönüm başına ortalama verimin 800 kilogram olduğunu ifade eden Asa, bu verimlilikle 1 kilogram zeytinin maliyetinin 34,20 lira olarak belirlendiğini vurguladı.
Asa, piyasada zeytin maliyetine ilişkin olumsuz bir algı oluşturulmak istendiğini belirterek üreticileri uyardı. "Zeytinin kilogram maliyeti üzerinden bazı spekülasyonlar yapılmakta. Zeytin az olduğunda ağaç başına verimlilik düşerken, zeytin arttığında bu verimlilik yükselmektedir. Dolayısıyla maliyetler de buna bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Maliyet açıklamalarını yaparken, ağaç başına elde edilecek verimi göz önünde bulundurmamak gerçeği saptırmak demektir." dedi.
Asa ayrıca, bu yılki rekoltenin 96 bin tona ulaştığını duyurdu. "Geçen yıl tüm kooperatiflerden gelen rekolte beyanı 44 bin 864 tondu, bu yıl ise rakam 96 bin tona çıktı. Bu da verimliliğin yüksek olduğunu gösteren önemli bir işarettir." şeklinde konuştu.
Bu süreçte, tıpkı 2018 yılında olduğu gibi manipüle edilen rakamların üreticilere zarar vermek için kullanıldığını vurgulayan Asa, zeytin üretiminde şeffaf ve gerçekçi bir yaklaşım benimsemenin önemine değindi.