Aselsan Genel Müdürü, bir canlı yayın sırasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Açıklamalardan öne çıkan noktalar şöyle:
Dünyada son dönemde uluslararası gerilimlerin arttığını belirten yetkili, güvenliğe yapılan yatırımların her yerde yükseldiğini vurguladı. Türkiye özelinde ise, son dönemde milli savunma alanında önemli ilerlemeler kaydedildiğini, tedariklerde millilik oranının yüzde 80’in üzerine çıktığını ifade etti. Bu durumun ekonomiye de katkı sağladığını dile getirdi.
“Kilogram başına 2 bin dolar ihracatı yakaladık”
Yüksek teknolojide ilerlemeye devam ettiklerini belirten Akyol, geliştirdikleri ürünlerin oyun değiştirici nitelikte olup olmadığını dikkate alarak faaliyet gösterdiklerini söyledi. Savunma sanayiinde her yıl yüzde 20 oranında ihracat büyümesi sağladıklarını, kilogram başına 2 bin dolar ihracat rakamına ulaştıklarını aktardı. Türkiye’nin artık platform ihraç edebilir hale geldiğine de değindi.
“Dolar bazında yüzde 10 büyüyeceğiz”
Son iki yılda toplam 2,5 milyar dolarlık konsolide satış gerçekleştirdiklerini açıklayan yetkili, bu yılı 5 milyar dolardan fazla teslimatla kapatmayı hedeflediklerini belirtti. Yatırımlara daha fazla kaynak ayırdıklarını ve son yıllarda yılda 250 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını ifade etti. Üç yeni büyük tesisin yapımına başladıklarını ve bu tesislerin toplam değerinin 400 milyon dolar olduğunu kaydetti. 2030 sonrasında yurt dışından toplam gelirlerinin yüzde 30’unu hedeflediklerini sözlerine ekledi.
“Yılı 5 milyar dolarlık teslimatla kapatacağız”
2023 ve 2024 yıllarında büyük kontratlar imzaladıklarını belirten Akyol, yıl içinde 4,5 milyar dolarlık bir hedefe ulaştıklarını ve yılı 5 milyar dolarlık teslimatla kapatmayı planladıklarını söyledi. 2025 için ise siparişlerin bu yıldan daha iyi olmasını beklediğini ifade etti.
“Yılı 300 milyon dolar FAVÖK ile kapatacağız”
Ekonomik koşulların toplumsal açıdan fayda sağladığını vurgulayan Akyol, dövizle birçok konuyu takip ettiklerini, Ar-Ge maliyetlerinin yüksek olmasına rağmen, çıkan ürünlerin de yüksek katma değere sahip olduğunu ifade etti. Bu yıl net kâr ve FAVÖK konusunda pozitif ayrıştıklarını, yılı 300 milyon dolarlık FAVÖK ile kapatacaklarını söyledi.
“Halka açıklık oranı için yeni bir plan yok”
Şirketin daha önce iki halka arz gerçekleştirdiğine dikkat çeken Akyol, mevcut halka açıklık oranının yüzde 25 seviyelerinde olduğunu ve son bir yılda gerçekleşen gelişmelerin Borsa İstanbul üzerindeki etkilerini değerlendirdi.
Aselsan, piyasa performansında olumlu bir ayrışma gösteriyor. Şirket, sürdürülebilir değer yaratma hedefiyle uzun vadeli programlarını uygulamaya devam ettiğini bildirdi. Halka açıklık oranıyla ilgili mevcut bir planın bulunmadığı ifade edildi.
“Aselsan’a dönen mühendisle, giden sayısını eşitledik”
2024 yılı itibarıyla Aselsan’a yurtdışından dönen mühendis sayısının giden mühendis sayısıyla eşitlendiği duyuruldu. Şirketin 20 farklı ülkede operasyonları mevcut. Geçtiğimiz 11 ayda 980 kişi Aselsan’a mühendis olarak dönme başvurusunda bulundu. Bu başvurulardan 73’ü kriterlere uygun olduğu için işe alındı. İlk kez bu yıl, işten ayrılanlarla yeni katılan mühendislerin sayısının eşit olduğu belirtildi. Önümüzdeki yıl ise bu durumun pozitif bir gelişme göstermesi bekleniyor.