Uluslararası Para Fonu (IMF), güncel raporunda küresel ekonominin 2025 ve 2026 yıllarında %3,3 büyüyeceğini ve bu oranın tarihsel ortalamanın altında kalacağını açıkladı. Türkiye’nin büyüme tahmini %2,6 olarak belirlenirken, ABD ve Euro Bölgesi’nin ekonomik büyüme beklentilerinde önemli değişikliklere yer verildi.
Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Ekonomik Görünüm Raporu Ocak güncellemesine dair önemli bilgileri kamuoyuyla paylaştı. Rapor, küresel ekonomik büyümenin hem 2025 hem de 2026 yıllarında yüzde 3,3 olarak tahmin edildiğini belirtiyor. Bu oranın, 2000-2019 tarihsel ortalaması olan yüzde 3,7‘nin altında kalacağı öngörülüyor.
“Küresel Büyüme: Farklı ve Belirsiz” başlığıyla yayımlanan raporda, küresel ekonominin istikrarını koruduğu vurgulanırken, bu istikrarın ülkeler arasında büyük farklılık gösterdiği ifade edildi.
Yayımlanan raporda geçen yıl yüzde 3,2 büyüdüğü tahmin edilen küresel ekonominin 2025 ve 2026 yıllarında yüzde 3,3 büyüyeceği aktarılıyor. Rapor, IMF’nin Ekim 2024’teki tahminlerine atıfta bulunarak bu yıl yüzde 3,2 ve gelecek yıl yüzde 3,3 büyüme öngörüldüğünü belirtiyor.
Rapor ayrıca, küresel manşet enflasyonunun 2025 yılında yüzde 4,2’ye, 2026’da ise yüzde 3,5’e düşmesinin beklendiğini kaydediyor. Bu süreçte gelişmiş ekonomilerin hedef seviyeye, gelişmekte olan ekonomilere göre daha erken ulaşacağı ifade ediliyor.
Türkiye ekonomisinin bu yıl büyümesi bekleniyor
IMF’nin raporunda, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 2,6 ve gelecek yıl yüzde 3,2 büyümesi bekleniyor. Ekim 2024 tahminlerinde ise Türkiye ekonomisinin 2025 yılında yüzde 2,7 ve 2026’da yüzde 3,2 büyüyeceği öngörülmüştür.
ABD ve Euro Bölgesi’ndeki büyüme tahminleri güncellendi
ABD ekonomisine ilişkin büyüme tahmini, 2025 yılı için yüzde 2,2‘den yüzde 2,7‘ye yükseltildi. Ülkenin gelecek yıl büyüme tahmininin ise yüzde 2‘den yüzde 2,1‘e çıkarıldığı belirtildi. Raporda, Euro Bölgesi ekonomisine ilişkin büyüme tahmininin bu yıl için yüzde 1,2‘den yüzde 1‘e indirildiği ve 2026 yılı içinse yüzde 1,5‘ten yüzde 1,4‘e düşürüldüğü kaydedildi.
Avrupa’nın önde gelen ekonomilerinden Almanya’nın büyüme tahmininin bu yıl için yüzde 0,8‘den yüzde 0,3‘e ve gelecek yıl için yüzde 1,4‘ten %1,1‘e indirildiği belirtildi. Ayrıca Fransa ekonomisine ilişkin büyüme beklentisinin de bu yıl için yüzde 1,1‘den yüzde 0,8‘e ve gelecek yıl için yüzde 1,3‘ten yüzde 1,1‘e düşürüldüğü bildirildi.
Raporda, İtalya ekonomisine ilişkin büyüme tahmininin bu yıl için yüzde 0,8‘den yüzde 0,7‘ye düştüğü de vurgulandı.
IMF’nin güncel raporu, küresel ekonomik değişimlerin ve ülkeler arası farkların önemli bir göstergesini sunarken, mücadelelerin sürmekte olduğu bir ortamda dünya ekonomisinin büyüme beklentileri üzerine derin bir analiz sunmaktadır.
Resmi web siteleri: IMF, Dünya Bankası
Uluslararası Para Fonu (IMF), 2023 ve 2024 yılı için küresel ve ülke ekonomilerine dair büyüme tahminlerini güncelledi. Raporda, İspanya’nın büyüme tahminleri artırırken, İngiltere, Japonya, Çin, Hindistan ve Rusya’ya ilişkin beklentiler de ele alındı.
Uluslararası Para Fonu (IMF), yaptığı son değerlendirmelerde, **İspanya ekonomisi** için büyüme tahminini **bu yıl** yüzde **2,1**’den **yüzde 2,3**’e çıkardığını belirtti ve gelecek yıl için tahmini **yüzde 1,8** olarak korudu. Fonda, İspanya’nın ekonomik büyümesinde devam eden ivmenin, iç talep ve ihracatın artmasıyla desteklendiği ifade ediliyor.
Raporda, **İngiltere ekonomisi** için geçmiş yıl tahmini de güncellendi. **2023** için büyüme beklentisi **yüzde 1,5**’ten **yüzde 1,6**’ya yükseltilirken, gelecek yıl için tahmin **yüzde 1,5**’te sabit kaldı. İngiltere’nin ekonomik durumu ile ilgili kaygıların devam ettiği, ancak iş gücü piyasasındaki istikrarın olumlu yönde etki ettiği belirtiliyor.
Japonya’nın 2023 yılına yönelik büyüme tahmini ise **yüzde 1,1** olarak korunurken, **2024** yılı tahmini **yüzde 0,8** seviyesinde kaldı. IMF, Japon ekonomisinin durumu için istihdam artışının ve tüketici güveninin önemli rol oynadığını vurguladı.
Çin ekonomisinin büyüme tahminleri yukarı yönlü güncellendi
IMF raporunda, **Çin ekonomisi** için büyüme beklentisinin de **2023** için **yüzde 4,5**’ten **yüzde 4,6**’ya, **2024** için ise **yüzde 4,1**’den **yüzde 4,5**’e yükseltildiği aktarıldı. Çin’in yavaşlayan büyümesine rağmen, hükümetin uyguladığı teşvikler ve artan ihracat talepleri bu olumlu revizyonu destekliyor.
Aynı rapor çerçevesinde, **Hindistan’a** dair büyüme beklentisi bu yıl ve gelecek yıl için **yüzde 6,5**’te sabit tutuldu. Ülkedeki sürdürülebilir büyümenin devam etmesi bekleniyor.
**Rusya ekonomisi** açısından ise büyüme tahmini **2023**’te **yüzde 1,3**’ten **yüzde 1,4**’e yükseltildi, ayrıca **2024** yılı için **yüzde 1,2** olarak sabit bırakıldı. Rusya ekonomisinin durumunun, enerji fiyatlarının dalgalanması ve uluslararası yaptırımlar sebebiyle etkilenmeye devam edeceği öngörülüyor.
IMF’nin raporunda, global ekonomik durumun yanı sıra, ülkelerin kendi iç dinamiklerinin de göz önünde bulundurulmasının önemine dikkat çekiliyor. Yükselen mali riskler ve değişen jeopolitik koşullar, bu büyüme tahminlerinin zaman içerisinde revize edilmesine neden olabilir.
Bu doğrultuda, küresel ekonomik toparlanmanın devam edeceği ancak belirsizliklerin de artabileceği vurgusu yapılıyor. IMF, ülkelerin iktisadi politikalarını dikkatli düzenlemesi ve gerekli önlemleri almaları gerektiğini belirtiyor.
Daha fazla bilgi için resmi web sayfaları üzerinden güncellemeleri takip edebilirsiniz:
– [Emtia Fiyatları](https://parafinnet.com/emtia-fiyatlari/)
– [Döviz Fiyatları](https://parafinnet.com/canli-doviz/)
– [Borsa Fiyatları](https://parafinnet.com/canli-borsa/)
– [Kripto Fiyatları](https://parafinnet.com/kripto-paralar/)