ABD Kongre Bütçe Ofisi’nin (CBO) raporuna göre, federal borç yükü, önümüzdeki yıllarda İkinci Dünya Savaşı sonrası ulaşılan zirveyi aşarak 2029 mali yılında %107’ye düşeceği tahmin ediliyor. 2055 yılına kadar oran %156’ya çıkabilir. Raporda, yükselen borç yükünün ekonomik büyüme ve mali esneklik üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekilmektedir.
ABD Kongre Bütçe Ofisi (CBO), federal borç yükünün önümüzdeki yıllarda İkinci Dünya Savaşı sonrası ulaşılan zirveyi aşacağını öngördü ve kamu maliyesine ilişkin artan endişelere vurgu yaptı. CBO’nun Perşembe günü yayımladığı rapora göre, ABD’nin borç/GSYİH oranının 2029 mali yılında %107’ye ulaşacağı ve 2055 yılına kadar %156’ya yükseleceği tahmin edilmektedir.
Bu projeksiyonlar, kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s tarafından yapılan ABD’nin mali pozisyonuna ilişkin uyarıların ardından geldi. Moody’s, Başkan Donald Trump‘ın ticaret tarifelerinin, faiz oranlarını artırarak federal açığı kontrol altına alma çabalarını sekteye uğratabileceğini belirtti.
Yükselen borç yükü ve ekonomiye etkileri
CBO’nun analizinde, hızla yükselen borç seviyesinin ekonomik büyümeyi baskılayacağı, ABD borçlarının yabancı sahiplerine yapılacak faiz ödemelerini artıracağı ve ülkenin mali görünümü için ciddi riskler doğuracağı ifade edilmektedir. Aynı zamanda artan borç yükü, kanun yapıcıların politika alanlarını daraltarak, uzun vadeli mali esnekliklerini kısıtlayabilir.
Ancak CBO, borç yükündeki artışın önceki yıl yapılan tahminlerden daha yavaş gerçekleşeceğini öngörüyor. Bu güncellemeler, faiz oranlarının düşük kalacağı, Medicare harcamalarının düşük olacağı ve kamu gelirlerinin artacağı varsayımları göz önünde bulundurularak yapıldı.
Trump yönetiminin mali politikaları
Donald Trump, seçim kampanyasında işletmelere ve hanehalkına yönelik önemli vergi indirimleri yapma taahhüdünde bulunmuştu. Bu çerçevede, 2017 yılında uygulamaya geçen vergi kesintilerinin yenilenmesi gündemde. Trump yönetimi, federal harcamalarda 2 trilyon dolarlık kesinti yapılması için teknoloji milyarderi Elon Musk‘a görev verdi. Ayrıca, kurumlar vergisinin %21’den %15’e düşürülmesi de tartışılan konular arasında yer alıyor.
Fakat CBO, Trump’ın vergi kesintilerinin kalıcı hale getirilmesinin borç seviyeleri üzerinde büyük bir baskı yaratabileceği uyarısında bulundu. CBO’nun hesaplamalarına göre, bu durum ABD’nin borç/GSYİH oranını 2054 yılına kadar 47 puan artırabilir.
Gümrük tarifeleri ile açığın kapatılması mümkün mü?
Trump yönetimi, ticaret tarifelerinden elde edilecek gelirlerin vergi indirimlerinin yol açtığı bütçe açığını kapatabileceğini savunuyor. Ancak Washington merkezli Peterson Enstitüsü’ndeki ekonomistler, gümrük vergilerinin gelir vergisi kayıplarını telafi etmeye yetmeyeceğini belirtiyor.
ABD federal hükümeti, pandemi sonrası yıllarda yüksek bütçe açıkları vermeye devam etti. 2023 yılı itibarıyla bütçe açığı, GSYİH’nin %6,4 seviyesine ulaşmıştır. CBO, açıkların uzun vadede yüksek kalacağını ve 2055’e kadar %7,3 seviyesine çıkacağını öngörmektedir.
ABD ekonomisinin uzun vadeli büyüme oranının, göçteki azalma nedeniyle daha önceki tahminlerden düşük olacağı belirtildi. ABD Kongre Bütçe Ofisi’nin (CBO) verilerine göre, 2033 yılı itibarıyla ABD nüfusunun azalması öngörülüyor. Azalan göç, iş gücü piyasasına ve dolayısıyla ekonomik büyümeye olumsuz etki eden önemli bir faktör olarak değerlendiriliyor.
Bu durum, ABD ekonomisinin gelecekteki büyüme potansiyelini sınırlayarak ekonomik istikrarı tehdit edebilir. CBO yetkilileri, azalan göç oranlarının yarattığı sorunların çözümü için çeşitli politikaların geliştirilmesi gerektiğini ifade ediyor.
Daha fazla bilgi ve güncel verilerin yer aldığı sayfalara aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz:
– [Emtia Fiyatları](https://parafinnet.com/emtia-fiyatlari/)
– [Döviz Fiyatları](https://parafinnet.com/canli-doviz/)
– [Borsa Fiyatları](https://parafinnet.com/canli-borsa/)
– [Kripto Fiyatları](https://parafinnet.com/kripto-paralar/)