Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, T24 Yıllık Buluşmaları Etkinliğinde Açıklamalarda Bulundu
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, bu yıl "Belirsizlikler ve Öngörüler" temasıyla gerçekleştirilen T24 Yıllık Buluşmaları etkinliğinde, Makroekonomik İstikrar ve Reform Programı ile ilgili önemli bilgiler paylaştı. Yapısal dönüşümün önemine dikkat çeken Şimşek, uyguladıkları programın yüksek cari açık, rezerv yetersizliği ve enflasyon gibi dengesizlikleri ortadan kaldırmayı amaçladığını belirtti.
Bakan Şimşek, herhangi bir programın ana hedefinin "sürdürülebilir yüksek büyüme ve daha adil bir gelir dağılımı" olması gerektiğini vurgulayarak, "fiyat istikrarı, bütçe disiplini ve cari açığın sürdürülebilir boyutta tutulmasının" kritik öneme sahip olduğunu ifade etti.
Geçtiğimiz yılı dezenflasyona geçiş süreci olarak değerlendiren Şimşek, para politikasının yeniden yapılandırılması gerektiğini hatırlattı. Şimşek, "Geçen yıl depremin etkisiyle yükselen bütçe açığımız vardı. 2026’nın sonunda enflasyonu tek haneli rakamlara indirmeyi hedefliyoruz." dedi.
Cari Açıkta Olumlu Gelişmeler Bekleniyor
Şimşek, cari açıkta yaşanan düşüşün dezenflasyon sürecini olumlu yönde etkilediğini belirterek, "Burada muhtemelen öngörülerimizden daha iyi duruma geleceğiz" ifadelerini kullandı. Reel büyüme konusunda son 20 yılın ortalamasının yüzde 5,5 olduğunu dile getirirken, bu yıl enflasyonu düşürmek için alınan tedbirlerin büyüme üzerinde kısa vadeli bir yavaşlama yaratabileceğini kaydetti.
Dış açıkla ilgili verileri paylaşan Şimşek, "Geçen yıl 57 milyar dolar olan dış açık 19 milyar dolara düştü ve yakında 15 milyar dolar seviyelerine inmesini bekliyoruz" dedi.
Rezervlerdeki İyileşme Dikkat Çekiyor
Bakan, net rezervlerde son bir yılda 93 milyar dolarlık bir artış gerçekleştiğini, bunun Türkiye’nin portföy tercihlerinin etkisiyle mümkün olduğunu belirtti. IMF’nin "rezerv yeterliliği" tanımına ulaştıklarını ve rezervlerin artık bir endişe kaynağı olmadığını ifade etti. Ayrıca, Türkiye’nin risk primindeki düşüşün gelişmekte olan ülkelerle karşılaştırıldığında belirgin olduğunu vurguladı.
Kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’nin notunu bir yıl içinde 5 kez artırdığını kaydeden Şimşek, "Bu yıl üç ayrı kredi derecelendirme kuruluşundan not artışı alan tek ülkeyiz" bilgisini verdi.
İstihdamda Güçlü Seyir Devam Ediyor
İstihdam artışının çok güçlü seyrettiğine dikkat çeken Şimşek, "Hala istihdam piyasasında bir bozulma yaşanmadı" ifadesini kullandı. Ancak reel ekonomide yavaşlama ve bazı alanlarda daralma gözlemlendiğini kaydederek, genel olarak ılımlı bir büyümenin devam ettiğini aktardı.
Dezenflasyon sürecinin başladığını ve enflasyonu makul seviyelere çekmek için çalışmalar yaptıklarını belirten Şimşek, önümüzdeki aylarda bu sürecin devam etmesini beklediklerini ifade etti.
Tasarruf Tedbirleri ile Bütçe Sapmalarının Azalması Bekleniyor
Bakan, vergide adalet ve etkinliği artırmaya yönelik adımlar attıklarını belirterek, 2024 bütçesi ile 10 yıl ortalamasındaki sapmanın 10’da birinden az olmasını hedeflediklerini açıkladı. Ayrıca kamu maliyesinde tasarruf ve etkinlik paketleri kapsamında önemli düzenlemeler yapıldığını vurguladı.
Son olarak, üretim, yatırım, ihracat ve istihdamda kaydedilen ilerlemeler hakkında bilgi veren Şimşek, bu tedbirlerin hayata geçirildiğini ve hızlandırılacağını sözlerine ekledi. Türkiye’nin borçluluk oranının düşük olduğunu belirten Bakan, dünya genelindeki borç yükü sorunundan ülkenin nispeten daha az etkilendiğini kaydetti.