Çin’in Ekonomik Faaliyetlerinde Daralma ve Teşvik İhtiyacı
Çin’in fabrika faaliyetleri, ardı ardına beşinci ayda da daralma gösterirken, hizmet sektöründeki yavaşlama Eylül ayında belirgin bir ivme kazandı. Bu gelişmeler, ülkenin 2024 yılına yönelik büyüme hedeflerine ulaşmak için daha fazla teşvike ihtiyaç duyduğuna işaret ediyor.
Ulusal İstatistik Bürosu (NBS) tarafından Pazartesi günü açıklanan verilere göre, satın alma yöneticileri endeksi (PMI), Ağustos ayındaki 49,1 seviyesinden Eylül ayında 49,8’e yükseldi. Ancak, piyasalardaki beklenti bu rakamın 49,4 civarında olması yönündeydi.
Geçtiğimiz hafta, Kovid-19 salgınından bu yana en kapsamlı teşvik paketleri uygulanmaya başlandı. Bu hamle, Çin borsa endekslerinin son 16 yılın en iyi haftalık performansını kaydetmesine katkı sağladı.
Ekonomistler, imalat sektöründeki PMI verilerinin bazı olumlu göstergeler sunsa da, asıl sorgulanan durumun, özellikle Çin’in büyük şehirlerinde uygulanan gevşek emlak yasaklarının, ekonomik toparlanmaya yeterli olup olmayacağı yönünde olduğunu belirtiyorlar.
Pinpoint Asset Management’tan baş ekonomist Zhiwei Zhang, "Makro açıdan bu politikaların önemi sınırlı, çünkü bu şehirler ulusal emlak piyasasının yalnızca küçük bir kısmını oluşturuyor," dedi.
Merkez bankası ve mali düzenleyiciler, Pazar gecesi konut piyasasını desteklemek amacıyla daha geniş kapsamlı önlemler duyurdular. Bu önlemler arasında, bankalara 31 Ekim’e kadar mevcut konut kredileri için ipotek oranlarını düşürmeleri için talimat verilmesi de yer alıyor.
Analistler, teşviklerin ve açıklanan yeni 2 trilyon yuanlık tahvil paketinin, Pekin’in büyüme hedefi olan yüzde 5 seviyesine ulaşmak için yeterli olabileceğini düşünüyor. Ancak, ülke, hala zayıf talep ve giderek daha zor bir küresel ticaret ortamıyla ilgili zorluklarla başa çıkmak zorunda kalacak.