Deloitte, 2023-2024 sezonuna ait raporunda futbol kulüplerinin gelirlerini ve ekonomik durumunu analiz etti. Araştırmaya göre, Real Madrid, tarihte tek sezonda 1 milyar euro gelir elde eden ilk kulüp oldu.
Deloitte’un 28’inci raporunda, futbol endüstrisinin ekonomik boyutları detaylı bir şekilde değerlendirildi. Raporda, İngiltere, İspanya, Almanya, İtalya ve Fransa gibi Avrupa’nın önemli liglerinin yanı sıra, dünya genelinden en fazla gelir elde eden 20 kulübün verileri incelendi.
2023-2024 sezonu için yapılan araştırmaya göre, Deloitte Futbol Para Ligi kulüpleri, geçen sezona göre yüzde 6 artışla toplamda 11,2 milyar euro gelir elde ederek rekor kırdı.
İspanyol kulübü Real Madrid, tek bir sezonda 1 milyar euro gelir elde eden ilk football takımı olarak tarih yazdı. Yenilenen Bernabeu Stadyumu ile ek gelirler sağlayan kulüp, maç günü ve ticari gelirlerini önceki sezona kıyasla yüzde 26 artırmayı başardı.
Real Madrid, bilet gelirlerini yüzde 103 artışla 248 milyon euroya çıkararak dikkatleri üzerine topladı. Kulüp, yayın haklarından 316 milyon euro, sponsorluk anlaşmalarından 482 milyon euro kazanç elde etti. Manchester City‘nin 2022-2023 sezonundaki “en zengin kulüp” unvanını devralan Real Madrid’in, İngiliz kulübü ile arasındaki gelir farkı 5 milyar eurodan 207,9 milyon euroya düştü.
Real Madrid’in gösterdiği performans sonucunda, 20 kulübü içeren listenin ilk ve son sırasındaki takımlar arasındaki gelir farkı yaklaşık 4 kata ulaştı. Kulüplerin stadyum kapasitelerinin artması, genel bilet fiyatlarının yükselmesi ve lüks hizmetlerin genişlemesi, maç günü gelirlerini yıllık bazda yüzde 11 artırarak, bu kalemi Para Ligi kulüpleri için en hızlı büyüyen gelir kaynağı haline getirdi.
Maç günü geliri, raporun yayınlandığı tarihten itibaren ilk kez 2,1 milyar euroyu aşarak toplam gelirin yüzde 18’ini oluşturdu. Bu oran, 2014-2015 sezonundan bu yana görülen en yüksek pay olan yüzde 19 düzeyine yaklaştı.
Listenin ilk 10’unda 6 İngiliz, 2 İspanyol, 1 Fransız ve 1 Alman kulüp yer alırken, ilk 20’de İngiltere’den 9 kulüp, İspanya, İtalya ve Fransa’dan 3’er kulüp ve 2 Alman kulübü bulunuyor.
Listeye giren kulüplerin gelirleri şu şekilde sıralandı:
- Real Madrid – 1,05 milyar euro
- Manchester City – 838 milyon euro
- Paris Saint-Germain – 806 milyon euro
- Manchester United – 771 milyon euro
- Bayern Münih – 765 milyon euro
- Barcelona – 760 milyon euro
- Arsenal – 717 milyon euro
- Liverpool – 715 milyon euro
- Tottenham – 615 milyon euro
- Chelsea – 546 milyon euro
- Borussia Dortmund – 514 milyon euro
- Atletico Madrid – 410 milyon euro
- Milan – 398 milyon euro
- Inter – 391 milyon euro
- Newcastle United – 372 milyon euro
- Juventus – 356 milyon euro
- West Ham United – 322 milyon euro
- Aston Villa – 310 milyon euro
- Olimpik Marsilya – 287 milyon euro
- Olimpik Lyon – 264 milyon euro
Yayıncılar ve futbol analistleri, bu raporun sanayideki gelişmeleri nasıl etkileyeceği konusunda yorum yapmaya devam ediyor.
Deloitte Web Sitesi
UEFA Web Sitesi
FIFA Web Sitesi
Son rapora göre, yayın gelirleri, 11-20. sıralardaki futbol kulüplerinin toplam gelirlerinin yüzde 47’sini oluştururken, ilk 10 kulübün ticari gelirleri bu oranın daha üzerinde yer alıyor.
Deloitte Türkiye Ortağı ve Futbol Endüstrisi Lideri Burç Seven, futbol kulüplerinin gelir yaratma modellerinde önemli farklılıklar yaşandığını açıkladı. Seven, 11-20. sıralardaki kulüpler için en büyük gelir kaynağının yayın gelirleri olduğuna dikkat çekerek, bu gruptaki kulüplerin toplam gelirlerinin yüzde 47’sinin bu kaynakla sağlandığını belirtti.
İlk 10 sırada yer alan kulüplerin ise, ticari faaliyetlerden elde ettikleri gelirlerin toplamın yüzde 48’ini oluşturduğunu ifade eden Seven, bu kulüplerin ayrıca toplam gelirlerinin yüzde 18’ini maç günü gelirlerinden elde ettiğini aktardı. Önceden kulüplerin gelir profillerinin benzerlik gösterdiğini dile getiren Seven, günümüzde bu durumun değiştiğini kaydetti.
2023-2024 sezonunda, ilk 10 kulübün gelir kompozisyonunun ticari gelirler lehinde daha güçlü bir eğilim izlediğini vurgulayan Seven, “İlk 10 içindeki ticari gelirler yüzde 48’e ulaşırken, 11-20 arasında bu oran yüzde 34 seviyelerinde kalıyor. Yayın gelirleri ise ilk 10’da yüzde 34 paya sahipken, 11-20 grubu için bu oran yüzde 47.” açıklamasını yaptı.
Seven, 8 kulübün perakende satışlarda gösterdiği güçlü performansın, futbol kulüplerinin iş modelinin gelecekte nasıl evrileceğine dair önemli bir işareti olabileceğine değindi. Ayrıca, geçmişteki ve günümüzdeki saha içi başarıların, kulüplerin marka değerlerini artırmada etkili olduğunu belirterek, “Alt sıralardaki kulüplerin sıralamada değişim yaşamaları için sportif başarılarını artırmalarının yanı sıra, uluslararası izleyicilerle etkileşimi güçlendiren bir marka ve kültür geliştirmeleri gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
Emtia Fiyatları sayfasını,
Döviz Fiyatları sayfasını,
Borsa Fiyatları sayfasını,
Kripto Fiyatları sayfasını ziyaret edebilirsiniz.