Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) Başkanı, Fatih Birol, “Ekonomik Büyüme ve Enerji: Geleceğin Ekonomisini Şekillendirmek” başlığıyla düzenlenen IICEC Konferansı’nda, küresel enerji sektöründeki dönüşümü masaya yatırdı.
Ortadoğu’daki siyasi gerginliklere rağmen petrol fiyatlarının 70 dolar civarında kalmasına dikkat çeken Birol, geçmişten örnekler vererek benzer dönemlerde 3 haneli petrol fiyatlarının oluştuğunu hatırlattı.
Birol, petrol talebinin büyüme hızının geçmişe kıyasla daha yavaş olmasının bu durumu etkilediğini belirterek, “15 ay önce Uluslararası Enerji Ajansı olarak, ‘2024’te dünya petrol talebinin geçmişteki gibi en fazla 1 milyon varil büyüyebileceğini’ açıkladık. Bu, geçmiş dönemlere göre son derece düşük bir rakam. Bu durum herkesi şaşırttı” şeklinde konuştu.
Elektrik fiyatlarının gelecekte enerji sektöründe belirleyici olacağına vurgu yapan Birol, şunları ifade etti:
“Benim ‘American quartet’i dediğim, ABD, Kanada, Brezilya ve Guyana ülkelerinden önemli ölçüde petrol üretimi geliyor. Bu ülkelerden gelen petrol artışı, dünya genelindeki toplam petrol talebindeki artıştan daha fazla. Bu sebeple, tahminlerimize göre şu anda petrol fiyatları 70 dolar civarında. Önümüzdeki yıl büyük politik sürprizler olmadıkça petrol piyasalarının rahat bir seyrine girmesini bekliyoruz.”
Türkiye açısından doğal gaz fiyatlarının büyük bir önem taşıdığını vurgulayan Birol, “2025 sonuna kadar dünyaya büyük miktarda yeni LNG sevkiyatları yapılacak ve bu durum 2026-2027’de devam edecek. Özellikle ABD ve Katar’dan gelen LNG miktarı, son 2,5-3 yılda, 40 yılda gelen LNG miktarının neredeyse yarısına tekabül edecek. Bu bağlamda, enerji piyasalarında alıcıların güçlenmesi söz konusu olacak ve bu durum doğalgaz fiyatlarında aşağı yönlü bir baskı yaratacak. Türkiye gibi enerji ithalatının cari açığı artırdığı ülkeler için bu durum stratejik bir avantaj sağlayacaktır.” dedi.
“Dünya elektrik talebi enerji talebinden 6 kat daha fazla büyüyecek”
Petrol ve doğalgazın enerji piyasasındaki baskın rolüne dikkat çeken Birol, bu durumun uzun yıllar boyunca süreceği öngörüsünde bulundu.
Birol, elektrik kullanımındaki hızlı artışı vurgulayarak, “Son on yıl içerisinde dünya enerji talebi büyüme gösterdi. Ancak dünya elektrik talebi, enerji talebinin iki katı oranında büyüdü. Önümüzdeki on yıl boyunca, en konservatif tahminlere göre, dünya elektrik talebinin.”
Enerji uzmanları, dünya enerji talebinin altı kat büyüyeceğini ve elektrik kullanımının hızla arttığını belirtti.
Küresel enerji sektöründeki dönüşüm hakkında değerlendirmelerde bulunan uzman, “Bu transformasyonun çevre politikalarıyla çok az ilişkisi var. Asıl neden, sanayi politikaları ve arz güvenliğidir. Çevre politikaları ile bazen çelişkili, bazen de uyuşuyor. İklim değişikliğine olan ilginin azalması bu dönüşümü durdurur mu? Hayır, çünkü sanayinin ilerlemesi için bu yönde bir gelişme kaçınılmaz.” şeklinde konuştu.