tr usd
USD
0.05%
Amerikan Doları
38,51 TRY
tr euro
EURO
0.24%
Euro
44,00 TRY
tr chf
CHF
0.11%
İsviçre Frangı
46,81 TRY
tr jpy
JPY
0%
Japon Yeni
0,00 TRY
tr rub
RUB
0.04%
Rus Rublesi
0,47 TRY
tr cny
CNY
0.37%
Çin Yuanı
5,29 TRY
  1. Haberler
  2. Dolar
  3. Eylül’de Türkiye İmalatında Daralma Sırası!

Eylül’de Türkiye İmalatında Daralma Sırası!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Eylül Ayında Türkiye Ekonomisinde Daralma Sinyalleri Devam Ediyor

Türkiye ekonomisinde imalat göstergelerinde daralma sinyalleri, Eylül ayında da belirgin şekilde devam etti. İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) yayımladığı satın alma yöneticileri endeksi (PMI), 44,3 seviyesine geriledi. Bir önceki ay endeksin değeri ise 47,8 olarak kaydedilmişti.

Eylül ayı anket katılımcılarından gelen geri dönüşler, talep zayıflığına işaret etti. Bu durum, yeni siparişlerde son dört buçuk yılın en sert düşüşünü beraberinde getirdi. Ayrıca, yeni ihracat siparişlerinin yavaşlaması, dış talepteki durgunluğu da ortaya koydu.

Zayıf yeni siparişler, üretimde de altıncı kez bir aylık yavaşlamaya yol açtı. Üretimdeki daralma, Mayıs 2020’den bu yana en yüksek düzeyde gerçekleşti.

Siparişlerde Yavaşlama Sürüyor

Eylül ayında yayımlanan Türkiye Sektörel PMI raporu, yeni siparişler ve üretim gereksinimlerindeki zayıflığın imalatçılar arasında istihdam azaltımına neden olduğunu vurguladı. Kasım 2018 tarihinden bu yana ilk kez, tüm takip edilen sektörlerde istihdamda bir daralma gözlemlendi.

Fiyatlar genel olarak yükseliş eğilimini sürdürse de, girdi talebindeki durgunluğun etkisiyle sektörlerin çoğunda tedarik zincirleri iyileşme süreci yaşadı. Eylül ayında, takip edilen on sektörde de üst üste üçüncü ay boyunca yeni siparişlerde yavaşlama kaydedildi.

Giyim ve deri ürünleri alanında en belirgin ivme kaybı görülürken, gıda ürünlerinde ise en hafif yavaşlama gerçekleşti. Dış talep açısından ise gıda ürünleri başta olmak üzere üç sektörde olumlu bir görünüm ortaya çıktı.

Takip Edilen Sektörlerde İstihdam Azaldı

Toplam yeni siparişlerdeki durum ile paralel bir şekilde, üretimde de genel bir düşüş yaşandı. En keskin daralma, makine ve metal ürünleri sektöründe gözlemlendi. Üretimdeki gerileme, yeni siparişlerin duraklaması nedeniyle birikmiş işlerde genel bir azalma eğiliminin devam etmesine yol açtı. İmalatçılar, düşük iş yükleri nedeniyle Eylül ayında istihdam hacmini azalttı.

Yaklaşık altı yıl aradan sonra, takip edilen tüm sektörlerde istihdamda bir gerileme görüldü. İstihdamda en büyük azalma ise tekstil sektöründe yaşandı.

Satın alma faaliyetlerinde de yaygın bir zayıflama dikkat çekti. Girdilere yönelik talebin genel olarak durgunluğu, Eylül ayında tedarik zincirleri üzerindeki baskının azalmasına katkı sağladı. Bunun sonucunda birçok sektörde tedarikçilerin teslimat süreleri kısaldı. Tedarikçi performansında en belirgin iyileşme, ağaç ve kağıt ürünleri sektöründe teslim sürelerinin anket tarihindeki en yüksek oranda azaldığı gözlemlendi.

Girdi maliyetleri, tüm sektörlerde belirgin bir artış gösterdi. En yüksek artış kimyasal, plastik ve kauçuk ürünleri sektöründe gerçekleşirken, en zayıf yükseliş ana metallerde görüldü. Girdi maliyetlerindeki artışlar, tüm sektörlerde firmaların nihai ürün fiyatlarını artırmasına neden oldu. Elektrikli ve elektronik ürünlerde nihai ürün fiyatlarındaki enflasyon son yedi ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Tekstil sektöründe ise artış oldukça ılımlı bir seyir izledi.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Parafinnet.com web sitesinde yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler kesinlikle yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorumlar, Parafinnet.com yazarlarının kişisel görüşlerine dayanan analizlerden oluşmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler tamamen yoruma dayalıdır ve asla kesin ifade içermez. Buradaki yorumlardan yola çıkarak yatırım yapan kişilerin kararlarından ve ticari amaçlı işlemlerden doğabilecek zararlardan Parafinnet.com hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
Giriş Yap

PARAFİNNET ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!