Güney Kore Anayasa Mahkemesi, Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’ü sıkıyönetim ilanı nedeniyle görevden azil etti. Mahkemenin kararı, Yoon’un ilanının anayasa çerçevesinde geçerli olmadığını ortaya koydu.
Güney Kore’de Anayasa Mahkemesi, Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’ün 3 Aralık 2024 tarihinde ilan ettiği sıkıyönetimi anayasaya aykırı bularak görevden azline karar verdi.
Yonhap haber ajansının bildirdiğine göre, Anayasa Mahkemesi Vekil Başyargıcı Moon Hyung-bae, mahkemenin kararını kamuoyuna duyurdu. Mahkeme, Yoon’un sıkıyönetim ilanının, anayasada belirtilen “ulusal kriz” şartlarını karşılamadığını belirtti ve bu durumun anayasa ihlali sayıldığını vurguladı.
Kararda, Yoon’un sıkıyönetim ilanı sonrasında, bu kararı geri almak için Ulusal Meclis’e asker sevk ederek yasaları ihlal ettiği belirtildi.
Vekil Başyargıç Moon, “Müdafinin kanunları ihlalinin sonuçları ve anayasal düzene olumsuz etkileri gözetildiğinde, onu görevden almanın anayasayı koruma adına sağlayacağı fayda, bir devlet başkanının görevden alınmasının yol açacağı ulusal kayıplardan çok daha fazladır.” ifadelerine yer verdi. Böylece Anayasa Mahkemesi, Ulusal Meclis’in azil talebini kabul ederek Yoon’un sıkıyönetim nedeniyle görevden alınmasını onayladı.
Azil kararı sonrasında Yoon, derhal görevden alındı ve ülke, 60 gün içerisinde yeni bir devlet başkanlığı seçimi gerçekleştirecek.
Yoon’u başkanlığa aday gösteren Halkın Gücü Partisi (PPP), verilen kararı “saygıyla kabul ettiklerini” ifade ederken, ana muhalefetteki Demokratik Parti (DP), kararı “halkın zaferi” olarak değerlendirdi.
Sıkıyönetim İlanı
Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, 3 Aralık 2024 tarihinde yaptığı bir konuşmada, “muhalefetin devlet karşıtı aktivitelere karıştığı” iddiasıyla sıkıyönetim ilanında bulunmuş, ancak Meclis’in bu kararı iptal etmesi ve Bakanlar Kurulu tarafından onay alınması neticesinde kararını geri çekmek durumunda kalmıştır.
Yoon’un Ulusal Meclis tarafından 14 Aralık 2024’te yapılan oylamada azlini istemesiyle, Yoon, Anayasa Mahkemesi’nin vereceği karara kadar geçici olarak görevden uzaklaştırılmıştır.
Azil davası dışında, sıkıyönetim ilanıyla ilişkili olarak yürütülen adli soruşturma kapsamında 15 Ocak’ta gözaltına alınan Yoon, Güney Kore tarihinde gözaltına alınan ilk devlet başkanı olma unvanını kazanmıştır.
Seul Batı Bölge Mahkemesi tarafından “ayaklanmaya liderlik etmek” ve “görevi kötüye kullanmak” suçlamalarıyla 19 Ocak’ta tutuklanan Yoon’un, Güney Kore Savcılığı 26 Ocak’ta hakkında iddianame hazırlamıştır. Seul Merkez Bölge Mahkemesi tutukluluğu iptal edip Yoon’un fiziksel gözaltı olmadan yargılanmasına izin vermesiyle, Yoon 8 Mart’ta serbest bırakılmıştır.
Azil Süreci
Güney Kore’de devlet başkanının azil süreci belirli hukuki çerçevelere dayanmaktadır ve bu süreç, ülkenin siyasi hayatında önemli bir yer tutmaktadır.
Web Siteleri: [Güney Kore Anayasa Mahkemesi](http://www.scourt.go.kr), [Güney Kore Hükümeti](http://www.korea.go.kr)
Güney Kore Ulusal Meclisi, Devlet Başkanı Yoon’un görevden alınması için nitelikli çoğunluk sağladı. Anayasa Mahkemesi, azil istemini değerlendirecek.
Güney Kore’de, Devlet Başkanı Yoon’un görevden alınmasına yönelik azil önergesi, Ulusal Meclis tarafından kabul edildi. Bu süreçte b >Ulusal Meclis, önergenin onaylanması için gerekli olan nitelikli çoğunluğu sağladı. Yoon’un azil talebi ise Anayasa Mahkemesi’ne intikal etmiş durumda.
Anayasa Mahkemesi, azil sürecine ilişkin kanıtları değerlendirmek amacıyla duruşma düzenleyecek. Mahkemenin, azil istemini onaylamak veya reddetmek için b >6 ay süresi bulunmakta. Mahkemedeki 9 yargıçtan b >6’sının bu kararı onaylaması halinde, Yoon resmi olarak görevden alınacak. Mevcut durumda mahkemede b >8 yargıç görev yapıyor.
Güney Kore Ulusal Meclisi, 14 Aralık’taki oylama sonucunda Yoon’un azil talebini bu şekilde onayladı. Yoon, 2017 yılında görevden alınan eski Devlet Başkanı b >Park Geun-hye‘nin ardından, bu yöntemle görevden alınan b >ikinci devlet başkanı oldu.
Daha fazla bilgi için resmi kurumların web sitelerine erişebilirsiniz:
[Güney Kore Ulusal Meclisi](https://www.assembly.go.kr/index.html)
[Anayasa Mahkemesi](https://www.ccourt.go.kr/)
[Parafinnet Emtia Fiyatları](https://parafinnet.com/emtia-fiyatlari/)
[Parafinnet Döviz Fiyatları](https://parafinnet.com/canli-doviz/)
[Parafinnet Borsa](https://parafinnet.com/canli-borsa/)
[Parafinnet Kripto Fiyatları](https://parafinnet.com/kripto-paralar/)