İSO Türkiye İmalat PMI anketinin Ocak 2025 sonuçlarına göre, imalat sanayinde faaliyet koşullarında bozulma devam ediyor; manşet PMI değeri 48,0 ile son on ayda 50,0 eşik değerinin altında kaldı.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından gerçekleştirilen Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketinin Ocak 2025 dönemine ait sonuçları açıklandı. İmalat sanayi performansında önemli bir referans olarak kabul edilen bu anketin verileri, ekonomik büyümenin öncü göstergesi olarak değerlendiriliyor.
Ölçülen manşet PMI değeri, geçen ay 49,1 iken Ocak ayında 48,0 düzeyine gerileyerek üst üste onuncu ay 50,0 eşik değerinin altında kaldı. Bu durum, sektördeki faaliyet koşullarında bozulmanın hafif ama belirgin bir seviyede yaşandığını ortaya koyuyor. İmalat sanayi üretimindeki düşüş de sürüyor.
Talep koşulları üzerindeki baskının artması ve üretimdeki yavaşlama eğiliminin onuncu aya ulaşması dikkat çekiyor. Yeni sipariş verileri, toplam ve yeni ihracat siparişlerinde bir önceki aya göre yavaşlama kaydetti. Ayrıca, Ocak ayında imalatçılar istihdamda azalmalara devam etti. Ancak, söz konusu azalma sınırlı düzeyde gerçekleşti.
Satın alma faaliyetlerinde düşüş kaydedildi
Satın alma faaliyetlerinde yaşanan yavaşlama, girdi stoklarında da azalmaya neden oldu. Tedarik zincirleri üzerindeki baskının bir miktar hafiflediği gözlemlendi. Teslimat sürelerindeki artış, son dört ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti. Girdi maliyetleri enflasyonu, bir önceki aya göre artış gösterdi ancak tarihsel ortalamanın altında kaldı.
Girdi fiyatlarındaki artışın kaynağı arasında ham madde ve yakıt maliyetlerindeki yükseliş, ücret zamları ve döviz kurundaki değer kaybı yer alıyor. Bu durum, nihai ürün fiyatları enflasyonunun da Ocak ayında son dört ayın en yüksek düzeyine çıkmasına yol açtı.
İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anket verileri ile ilgili olarak S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, “Türk imalat sanayi üretimindeki düşüş, Aralık ayında neredeyse durma noktasına geldikten sonra Ocak’ta yeniden hız kazandı. Bu durum, talepteki kırılganlığın sürdüğünü gösteriyor. Firmalar, talep koşullarının önümüzdeki aylarda toparlanmasını bekliyorlar.” ifadelerini kullandı.
Tüm sektörlerde yeni siparişler yavaşlama kaydetti
İstanbul Sanayi Odası Türkiye Sektörel PMI Ocak 2025 raporuna göre, yeni siparişlerde on sektörün tamamında ivme kaybı yaşandı.
İlgili resmi kurumların web siteleri için:
İstanbul Sanayi Odası
S&P Global Market Intelligence
Yapılan anketler, ocak ayında toplam yeni siparişlerde genel bir yavaşlama olduğunu ortaya koydu. İhracatta kaydedilen iyileşmeye rağmen, üretim gıda ürünleri hariç tüm sektörlerde azaldı ve girdi fiyatlarındaki artış dikkat çekti.
İhracatta kaydedilen gelişmelere rağmen, toplam yeni siparişlerde genel bir yavaşlama söz konusu. Anket verilerine göre, gıda ürünleri hariç tüm sektörlerde üretim düşüşü gözlemlendi. Sadece birkaç sektörde istihdam artışı yaşandı. Özellikle kara ve deniz taşıtları sektöründe enflasyonist baskılar belirgin bir şekilde artma eğiliminde olduğu ifade ediliyor.
Ocak Ayında Yalnızca Gıda Ürünleri Büyüme Kaydetti
Ocak ayında yeni siparişlerde, anketle takip edilen 10 sektörün tamamında ivme kaybı yaşandı. Ancak, gıda ürünleri ve kimyasal, plastik ve kauçuk sektörlerinde büyümeye yönelik yavaşlama gözlemlendi. En keskin daralma ise tekstil ürünleri sektöründe gerçekleşti. Toplam yeni siparişlerdeki düşüşe karşılık, yeni ihracat siparişlerinin sektörel bazda yarısında bir artış kaydedildi.
Girdi Fiyatlarındaki En Hızlı Yükseliş Hangi Sektörlerde Oldu?
10 sektörden dokuzunda girdi maliyetleri aralık ayına kıyasla artış gösterdi. Bu durumun yalnızca kimyasal, plastik ve kauçuk ürünler sektörü, istisna olarak değerlendirildi. Girdi fiyatlarındaki en hızlı artışlar kara ve deniz taşıtları sektöründe yaşandı. Nihai ürün fiyatlarının en hızlı yükseldiği sektör de yine kara ve deniz taşıtları oldu. Aralık ayında bazı sektörlerin gerçekleştirdiği indirimlerin ardından, ocak ayında bütün sektörlerde satış fiyatlarında artış görüldü. Bununla birlikte, satın alma faaliyetlerinde genel bir yavaşlama meydana geldi. Üretimde olduğu gibi girdi alımlarında da artışın sadece gıda ürünleri sektöründe gözlemlendi. Ayrıca, elektrikli ve elektronik ürünler sektöründe girdi stoklarının anket tarihinin en yüksek oranında arttığı belirtildi. Makine ve metal ürünleri sektöründe ise son dokuz yılın en belirgin stok birikimi kaydedildi.
Detaylı bilgiler için Parafinnet’in Emtia Fiyatları sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Döviz, borsa ve kripto para fiyatları hakkında güncel verilere Parafinnet üzerinden ulaşmanız mümkün. Parafinnet platformu, yatırımcıların ihtiyaç duyduğu önemli finansal verilere erişim sağlıyor. Kullanıcılar, canlı döviz fiyatlarına buradan, borsa fiyatlarına şu linkten ve kripto para fiyatlarına bu sayfadan ulaşabilmektedir.
Detaylı bilgiler için ilgili finans siteleri ziyaret edilebilir.