Loading...
tr usd
USD
-0.05%
Amerikan Doları
37,93 TRY
tr euro
EURO
-0.12%
Euro
40,98 TRY
tr chf
CHF
-0.2%
İsviçre Frangı
42,86 TRY
tr jpy
JPY
0%
Japon Yeni
0,00 TRY
tr rub
RUB
-0.2%
Rus Rublesi
0,45 TRY
tr cny
CNY
-0.05%
Çin Yuanı
5,21 TRY
tr gbp
GBP
-0.22%
İngiliz Sterlini
49,06 TRY
tr eur-usd
EURO/USD
0.03%
Euro Amerikan Doları
1,08 TRY
bist-100
BIST
-0.43%
Bist 100
9.618,15 TRY
usd gau
Petrol
-0.3%
Brent Petrol
74,27 USD
gau
GR. ALTIN
0.39%
Gram Altın
3.814,38 TRY
btc
BTC
-0.55%
Bitcoin
84.690,94 USDT
eth
ETH
-1.77%
Ethereum
1.871,35 USDT
xrp
XRP
-1.42%
Ripple
2,11 USDT
ltc
LTC
-2.58%
Litecoin
82,30 USDT
sol
SOL
-1.1%
Solana
125,29 USDT
avax
AVAX
-2.76%
Avalanche
19,27 USDT
ada
ADA
-0.61%
Cardano
0,67 USDT
dot
DOT
-1.77%
Polkadot
4,10 USDT
doge
DOGE
-1.98%
Dogecoin
0,17 USDT
shib
SHIB
-2.73%
Shiba Inu
0,00 USDT
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Konkordato Talepleri Artıyor: Finansal Stres

Konkordato Talepleri Artıyor: Finansal Stres

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TCMB’den Konkordato Analizi: Finansal Sıkıntılar ve Borçluluk Seviyeleri

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) internet sitesinde, Başdanışman Halil İbrahim Aydın ve Uzman Yardımcısı Kadir Gürci’nin katkılarıyla Yapısal Ekonomik Araştırmalar Genel Müdürü Ünal Seven tarafından hazırlanan "Konkordato Gelişmelerine Yakından Bir Bakış" isimli bir analiz yayımlandı. Analizde, finansal zorluklar yaşayan firmaların konkordato başvurusunda bulunabileceği ifade edildi. "İcra ve İflas Kanunu’nda yer alan konkordato hükümleri ile borçlunun borcunun uzatılması, borcundan indirim yapılması veya muhtemel bir iflastan kurtulması amaçlanıyor. Bu yazıda, son dönemde gerçekleşen konkordato taleplerinin finansal koşullarla ilişkisi inceleniyor." denildi.

Analizde, firmaların borçluluk düzeyi, borç ödeme kapasitemi ve likidite durumunun konkordato süreçlerinde etkili olduğu belirtildi. Konkordato talebinde bulunan firmaların genel borçluluk seviyesinin diğer firmalara göre daha yüksek olduğu, likidite seviyelerinin ise belirgin şekilde daha düşük seviyelerde seyrettiği aktarıldı. "Bu firmaların ticari borçlarının toplam varlıklara oranı yüzde 36 iken, diğer firmalarda bu oran yüzde 11 seviyesindedir. Benzer şekilde, konkordato firmalarının hazır değer oranı medyanı yaklaşık yüzde 2’dir, diğer firmalarda ise bu oran yüzde 8 civarındadır." şeklinde değerlendirildi.

"Borçluluk ve Likidite Sorunları Ön Planda"

Analiz, konkordato talebinde bulunan firmaların finansal durumu hakkında şu değerlendirmeleri içerdi: "Konkordato talebinde bulunan firmalar, başvuru öncesinde yüksek borçluluğa ve düşük likiditeye sahip oluyor. Likidite şoku yaşayan firmaların, beklenmedik zorluklarla karşılaştıklarında ticari kredilerde temerrüde düşme olasılıkları artmaktadır." Analizde ayrıca, 2024 yılında konkordato talebinde bulunan firmalara yönelik 2023 yılının ilk altı ayındaki çeşitli risk göstergeleri incelendi. Bulgu olarak, 2024 yılında konkordato ilan eden firmaların yüzde 41’inin temerrüt halinde, yüzde 61’inin yüksek borçlu, yüzde 26’sının ise düşük likiditeye sahip olduğu belirtildi.

Konkordato sürecinin firmaların tedarikçilerine olan ödemelerini erteleme fırsatı sunduğu, bu firmaların ekonomik büyüklüğünde önemli bir rol oynadığı ifade edildi. Analizde, TCMB’nin reel sektör firmalarının temerrüt gelişmelerini takip ettiğine d vurgu yapılarak, 2024 yılı içerisinde konkordato talep eden firmaların toplam nakdi ticari kredi bakiyesinin yüzde 0,38’ini, toplam istihdamın yüzde 0,07’sini, toplam satışların yüzde 0,16’sını ve toplam yurt dışı satışların yüzde 0,18’ini oluşturduğu bilgileri paylaşıldı. Ayrıca, konkordato firmalarının tedarikçileri de toplam nakdi ticari kredi bakiyesinin yüzde 0,23’ünü, toplam istihdamın yüzde 0,12’sini, toplam satışların yüzde 0,21’ini ve toplam yurt dışı satışların yüzde 0,14’ünü oluşturuyor.

Konkordato sürecinin, firmalar arası ticaretin etkilenmesine neden olduğu vurgulandı. Analizde, konkordato öncesinde firmaların müşteri ve tedarikçi sayısındaki azalmaların borç yönetimindeki sorunlardan kaynaklandığı ve konkordato sürecinin ardından ilgili firmaların faaliyetlerine devam edebildiği belirtildi. "Konkordato öncesinde tedarikçi sayısındaki azalış, nakit akışı ve borç yönetimindeki sorunların diğer firmalar tarafından da hissedildiğini gösteriyor" ifadesine yer verildi.

Sonuç olarak, yüksek borç ve düşük likidite altında projeksiyon çizen firmaların konkordato taleplerinin dönemsel olarak artabileceğine işaret eden analiz, "2024 yılı içinde gerçekleşen konkordato taleplerinin parasal sıkılaştırma öncesinde de riskli kategoride bulunabileceğini ve ekonomideki ağırlıklarının görece düşük olduğunu ortaya koymaktadır." değerlendirmesiyle sonlandı.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Parafinnet.com web sitesinde yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler kesinlikle yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorumlar, Parafinnet.com yazarlarının kişisel görüşlerine dayanan analizlerden oluşmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler tamamen yoruma dayalıdır ve asla kesin ifade içermez. Buradaki yorumlardan yola çıkarak yatırım yapan kişilerin kararlarından ve ticari amaçlı işlemlerden doğabilecek zararlardan Parafinnet.com hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
Giriş Yap

PARAFİNNET ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!