Marmara Denizi’ndeki müsilaj sorunu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank önderliğinde oluşturulan Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu tarafından ele alındı. Kurul, müsilaj oluşumunun temel nedenlerine dair kapsamlı bir değerlendirme gerçekleştirdi. Bilim insanları, sorunun çözümüne yönelik öneriler sundu.
Müsilajın Üç Temel Nedeni
Bakan Yardımcısı Fatma Varank, müsilajın üç ana sebebinin; deniz sıcaklığının artışı, suyun durağan yapısı ve kirlilik olduğunu belirtti. Kirlilik meselesinin özellikle azot ve fosfor seviyelerindeki yükselişle bağlantılı olduğunu ifade eden Varank, deniz sıcaklığının ve durağanlığının tamamen iklim değişikliği kaynaklı olduğu için bu unsurlar ile mücadele etmenin zor olduğunu dile getirdi. Ancak bu değişimlere uyumlu önlemler alabileceğimizi vurguladı. Kirlilikle ilgili olarak ise, kentsel, endüstriyel ve tarımsal kaynaklardan kaynaklanan baskılara odaklanıldığına dikkat çekti.
Biyolojik Mücadele Stratejileri
Toplantıda yer alan Bilim ve Teknik Kurulu üyeleri, müsilaj ile etkili bir mücadele için birkaç strateji önerdi. Öncelikle, mevcut arıtma tesislerinin modern biyolojik arıtma yöntemleri ile güncellenmesinin ve düzgün bir şekilde işletilmesinin gerekliliği vurgulandı. Ayrıca, başta Susurluk Havzası olmak üzere çeşitli derelerde uygun yöntemlerle fitoremidasyon çalışmalarının yapılması önerildi. Ekosistem temelli balıkçılık uygulamalarının önemi de bu bağlamda değerlendirildi.
Bu arada, biyolojik mücadelenin kritik olduğu üzerinde durularak, yerli bakteri türlerinin kullanılması ile ilgili projelerin geliştirilmesi gerektiği ifade edildi. Kurul böylece, müsilaj sorununu etkili bir şekilde ele almanın yollarını tartıştı.
Parafinnet’in Emtia Fiyatları, Döviz Fiyatları, Borsa Fiyatları ve Kripto Fiyatları sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.