Yıllık tüketici enflasyonu ise yüzde 42,12 düzeyinde kaydedildi.
TÜİK verilerine dayanan bilgiler, Ocak ayında yıllık çekirdek enflasyonun yüzde 42,65 olduğunu ortaya koyuyor.
Ayrıca, Ocak ayında üretici fiyatlarında meydana gelen artış, aylık olarak yüzde 3,06 oranında gerçekleşti. Yıllık üretici enflasyonu ise yüzde 27,20 olarak tespit edildi.
Tüketici Fiyatlarında En Yüksek Aylık Artış Sağlıkta Gerçekleşti
Ana harcama grupları arasında en yüksek aylık artış sağlık alanında kaydedildi. Sağlık grubu, Ocak’ta yüzde 23,57 artış yaşadı. Bu grubu, yüzde 7,66 ile çeşitli mal ve hizmetler, %7,63 ile eğitim takip etti.
Giyim ve ayakkabı grubunda ise fiyatlar yüzde 5,17 oranında geriledi.
Yıllık bazda ise en yüksek artış, eğitimde görülerek yüzde 99,93 olarak verildi. Bu kategoriyi, yüzde 68,90 ile konut ve yüzde 55,02 ile sağlık izledi.
Ocak ayı itibarıyla, endekste kapsanan 143 temel başlık arasında 13’ü düşüş yaşarken, 4’ünde değişim olmadığı, 126’sında ise artış görüldü.
Hizmet Enflasyonu Yüzde 10’u Aştı
Ocak ayında servis alanlarında da hizmet enflasyonu dikkat çekici bir şekilde yükselerek yüzde 10,3 düzeyine ulaştı. Temel mal enflasyonu ise aylık olarak yüzde 2,7 seviyesinde kaydedildi.
Hizmet enflasyonu kapsamındaki kira alanında yüzde 8,66 oranında bir artış görülürken, diğer hizmetlerde de yüzde 16,72 yükseliş yaşandı.
Beklentileri Aştı
Bloomberg HT anketine katılan kurumlar, Ocak ayında aylık enflasyon beklentisini yüzde 4,33 olarak belirlemişti. Yıllık enflasyon beklentisi ise yüzde 41,25 seviyesinde ortaya çıkmıştı.
Ocak
Resmi kurumların web siteleri:
Ocak ayında enflasyon verilerinde önemli artışlar yaşandı. İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) açıkladığı verilere göre, Ocak ayında tüketici fiyatları aylık yüzde 5,16, yıllık ise yüzde 48,4 oranında yükseldi. Bu artışın, asgari ücrete yapılan zam ile birlikte ürün ve hizmet enflasyonu üzerindeki etkilerinin belirginleşmesi bekleniyor.
İTO verisiyle paralel
Öncü verilerin Ocak ayı için enflasyonda bir ivmelenmeye işaret ettiği gözlemlendi. İstanbul Ticaret Odası’ın (İTO) yayınladığı verilere göre, yeni metodoloji çerçevesinde hesaplanan Ocak ayı İstanbul tüketici fiyat endeksi, aylık yüzde 5,16 ve yıllık yüzde 48,4 artış kaydetti.
İTO, endeksi yenilediği metodoloji ile ilk kez yayımladığı bu raporunda, madde sepetinde değişiklikler gerçekleştirdi. Bu düzenlemelerle, mevcut endekste yer alan madde sayısı 242’den 493’e, ana grup sayısı ise 8’den 12’ye çıkarıldı. Fiyat derleme sayısı 15 bin 275’ten 24 bin 500’e yükseltilirken, fiyat toplama yöntemine internet de eklenmiş oldu. Yeni indekste 1995 olan baz yılı, 2023 olarak yeniden belirlendi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, enflasyon raporunu 7 Şubat’ta İstanbul’da sunacak. Banka, daha önceki raporunda 2025 yılı sonu için enflasyon tahminini yüzde 14’ten yüzde 21’e revize etmişti.
İlgili resmi kurumların web sitelerini ziyaret etmek için aşağıdaki bağlantılara tıklayabilirsiniz:
– [Parafinnet Emtia Fiyatları](https://parafinnet.com/emtia-fiyatlari/)
– [Parafinnet Döviz Fiyatları](https://parafinnet.com/canli-doviz/)
– [Parafinnet Borsa Fiyatları](https://parafinnet.com/canli-borsa/)
– [Parafinnet Kripto Fiyatları](https://parafinnet.com/kripto-paralar/)