Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, Anadolu Yayıncılar Federasyonu’nun programı çerçevesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bakan, Suriye ile ilgili yaptığı açıklamalarda, Bakanlık olarak ulaştırma ve iletişim alanında aktif olduklarını belirtti.
‘Şam ve Halep havalimanlarında gerekli tespitleri yaptık’
Bakan, ulaştırma konusuyla ilgili şu bilgileri paylaştı:
“Suriye’de beş adet havalimanı var. İki havalimanı ise son zamanlara kadar faaliyet gösteriyordu. Bunlar Şam ve Halep. Geçen yıl Şam Havalimanı’nda yaklaşık 100 bin yolcu seyahat etti. İstanbul Havalimanı’na göre 5-6 saatlik bir mesafe söz konusu. Halep’te ise 50-60 bin civarında bir yolculuk gerçekleşti. Bir ekip göndererek, Şam ve Halep havalimanlarında gerekli tespitleri yaptık. Hiçbir radar sistemi mevcut değil. Bizim cep telefonlarımızla takip edebileceğimiz hava radar uygulaması kullanıyorlarmış.”
Bakan, 1990’lı yıllardaki tüplü bilgisayarların halihazırda bu havalimanlarında kullanılmaya devam ettiğini de ifade etti.
“X-ray cihazları ve dedektörler yeterli düzeyde değil. Pistlerin durumu oldukça kötü ve mevcut Şam ve Halep seferi tamamen pilotların inisiyatifine dayanıyor. Yani görerek herhangi bir sistem olmaksızın bu sefer yapıldı; bu nedenle arkadaşlarımız tespit gerçekleştirdi. Bir eylem planı oluşturma kararı aldık” diye ekledi.
‘İlk etapta Şam Havalimanı var’
Bakan, ilk etapta Şam Havalimanı’nın yeniden faaliyete geçmesi ile ilgili DHMİ Genel Müdürlüğü ile işbirliği yapacaklarını belirtti. “Orada Türkiye’den çıkıp Hicaz’a kadar giden demir yollarının parçaları var. Bu bölgedeki demir yollarının uzun zamandır kullanılmadığını biliyoruz. Hızlıca tespiti yaparak demir yolu bütünlüğünü sağlama konusunda ilk etapta Şam’a odaklanacağız. 2009-2010 yıllarında oraya yolcu trenleri göndermiştik, orada bir altyapı mevcut. Bazı bölgelerde, örneğin Irak’ta, demir yollarının raylarının çalınıp satıldığını biliyoruz; Suriye’de de benzer durumlarla karşılaşabiliriz” dedi.