Loading...
tr usd
USD
0.09%
Amerikan Doları
37,98 TRY
tr euro
EURO
1.89%
Euro
42,00 TRY
tr chf
CHF
2.57%
İsviçre Frangı
44,13 TRY
tr jpy
JPY
0.02%
Japon Yeni
0,00 TRY
tr rub
RUB
0.16%
Rus Rublesi
0,45 TRY
tr cny
CNY
-0.21%
Çin Yuanı
5,21 TRY
tr gbp
GBP
1.07%
İngiliz Sterlini
49,89 TRY
tr eur-usd
EURO/USD
1.57%
Euro Amerikan Doları
1,10 TRY
bist-100
BIST
-0.41%
Bist 100
9.484,26 TRY
usd gau
Petrol
-6.2%
Brent Petrol
70,30 USD
gau
GR. ALTIN
-0.8%
Gram Altın
3.796,19 TRY
btc
BTC
-0.86%
Bitcoin
81.801,79 USDT
eth
ETH
-1.26%
Ethereum
1.772,62 USDT
xrp
XRP
-0.34%
Ripple
2,02 USDT
ltc
LTC
-0.21%
Litecoin
81,38 USDT
sol
SOL
-2.77%
Solana
114,16 USDT
avax
AVAX
-0.54%
Avalanche
17,89 USDT
ada
ADA
-1.47%
Cardano
0,63 USDT
dot
DOT
0.43%
Polkadot
3,98 USDT
doge
DOGE
-3.88%
Dogecoin
0,16 USDT
shib
SHIB
0.32%
Shiba Inu
0,00 USDT
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Gelişmekte olan ülkeler için korkutan risk

Gelişmekte olan ülkeler için korkutan risk

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EBRD’nin yıllık raporu, korumacı politikaların küresel ekonomiye tehdit oluşturduğunu vurguluyor. Yerel çıkar odaklı sanayi politikalarının artışı, özellikle gelişmekte olan ülkeler için ciddi riskler doğurabilir.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), yayımladığı yıllık raporunda, uluslararası iş birliğini tehdit eden ve küresel ticaret üzerinde olumsuz etkiler yaratan korumacı politikaların artışına dikkat çekti. Banka, bu politikaların yerel sanayiyi desteklemek adına uygulamaya konduğunu ancak eşit rekabet koşullarını baltalayarak özellikle gelişmekte olan ülkeleri zor durumda bırakabileceğini belirtti.

Korumacı Politikaların Küresel Yükselişi

EBRD, 140 farklı ülkede ticareti etkileyen verileri analiz ederek, yerel çıkarları destekleyen sanayi politikalarının küresel düzeyde yeniden canlandığını ortaya koydu. Bankanın başekonomisti Beata Javorcik, bu durumu şu ifadelerle açıkladı: “Korumacı sanayi politikası intikamla geri döndü. Zengin ülkelerde olduğu kadar gelişmekte olan piyasalarda da bu politika yeniden sahneye çıktı.”

Raporda, devlet destekli hibeler, sübvansiyonlar ve krediler gibi yöntemlerle hayata geçirilen korumacı politikaların, gelişmiş ekonomilerde ve EBRD’nin faaliyet gösterdiği ülkelerde giderek yaygınlaştığına dikkat çekiliyor. Ekonomilerin %90’ında yerel çıkarları destekleyen ayrımcı uygulamalar gözlemlendi. Bu durum, ticaretin serbest ve eşit bir şekilde yapılmasını zorlaştırarak daha az gelişmiş ülkelerin daha büyük ekonomik zararlarla karşılaşmasına neden olabilir.

Yeşil Dönüşüm ve Korumacılık

EBRD, yeşil enerjiye geçiş sürecinin ve karbon nötrlüğü hedefleyen politikaların da korumacı eğilimleri artırdığına işaret ediyor. Büyük ekonomilerin (ABD ve Çin gibi) öncülüğünde şekillenen bu dönüşüm, küresel ticaret sistemini parçalama riski taşıyor. Ayrıca, vatandaşların ekonomide devlet müdahalesine yönelik artan desteği, korumacı politikaların daha güçlü bir şekilde uygulanmasına yol açıyor.

Eşit Rekabet Koşullarını Zedeleme Riski

EBRD, bu tür politikaların dikkatle yönetilmediği takdirde, eşit rekabet koşullarını zedeleme ve küresel ticaret sistemini sekteye uğratma potansiyeline sahip olduğunu belirtiyor. Javorcik, “Sanayi politikası dünyayı parçalanmaya iten bir güç haline gelebilir” diyerek, korumacı eğilimlerin uzun vadede nasıl bir tehdit oluşturduğunu vurguladı.

Fakir Ülkeler Daha Fazla Risk Altında

Korumacı politikaların etkileri özellikle fakir ülkeler üzerinde daha ağır hissediliyor. Bu ülkeler, sanayi altyapılarının gelişmiş ülkelere kıyasla daha zayıf olması nedeniyle, bu tür politikaların neden olduğu eşitsizliklerden daha fazla etkileniyor. Raporda, bu durumun ticaret yollarını daraltarak fakir ülkelerin küresel ekonomiye entegrasyonunu zorlaştırdığı ifade ediliyor.

EBRD’den Uyarılar ve Çözüm Önerileri

Raporda, korumacı politikaların dengeli bir şekilde yönetilmesi gerektiği, aksi takdirde bu politikaların uzun vadede daha fazla ekonomik parçalanmaya neden olacağı belirtiliyor. EBRD, uluslararası iş birliği mekanizmalarının güçlendirilmesini ve sanayi politikalarının küresel düzeyde koordinasyonla uygulanmasını öneriyor.

Ayrıca, yeşil dönüşüm sürecinde gelişmekte olan ülkelerin desteklenmesi gerektiği vurgulanıyor. Bu süreçte, daha az gelişmiş ülkelerin enerji altyapılarını modernize etmelerine yardımcı olacak uluslararası finansal mekanizmaların devreye sokulması gerektiği ifade ediliyor.

Sonuç ve Gelecek Perspektifi

EBRD’nin raporu, sanayi politikalarının yeniden yükselişe geçtiğini ve bunun küresel ekonomi için risk oluşturduğunu ortaya koyuyor. Özellikle daha fakir ülkelerin bu süreçte karşılaşacağı zorlukların çözülmesi için uluslararası iş birliğinin artırılması gerektiği belirtiliyor. Gelişmiş ülkeler, bu politikaların küresel ekonomiye etkilerini göz önünde bulundurarak daha kapsayıcı stratejiler benimsemelidir.

Resmi kaynaklardan daha fazla bilgi almak için:

Canlı Veriler için

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Parafinnet.com web sitesinde yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler kesinlikle yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorumlar, Parafinnet.com yazarlarının kişisel görüşlerine dayanan analizlerden oluşmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler tamamen yoruma dayalıdır ve asla kesin ifade içermez. Buradaki yorumlardan yola çıkarak yatırım yapan kişilerin kararlarından ve ticari amaçlı işlemlerden doğabilecek zararlardan Parafinnet.com hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
Giriş Yap

PARAFİNNET ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!