Avrupa Parlamentosu’nda Seçim Sonrası Anket Sonuçları Açıklandı: Ekonomik Kaygılar Ön Planda
Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından gerçekleştirilen AB Seçim Sonrası Anketi’nde, 150 milyondan fazla Avrupalı seçmene, 6-9 Haziran’da gerçekleşen seçimlerdeki katılımlarının sebepleri yönünde sorular yöneltildi. Anketin sonuçları, ekonomik kaygıların bu süreçte belirleyici bir rol oynadığını ortaya koydu.
Ankette yer alan verilere göre, seçmenlerin yüzde 42’si "artan fiyatlar ve hayat pahalılığı" nedeniyle sandığa gittiklerini belirtirken, yüzde 41’i ise "ekonomik durum" nedeniyle oy kullandıklarını ifade etti. Diğer motivasyon kaynakları arasında yüzde 34 ile uluslararası durum, yüzde 32 ile demokrasi ve hukukun üstünlüğünün korunması, yüzde 28 ile göç ve çevre iklim krizi gibi konular yer aldı.
Destek Oranları Ülkelere Göre Değişkenlik Gösterdi
Seçimlerdeki katılım oranının yaklaşık yüzde 51 civarında olduğu, 16 üye ülkede katılımın bir önceki seçime göre artış gösterdiği tespit edildi. Ancak, genç seçmenlerin katılım oranının 2019 yılına kıyasla düştüğü gözlemlendi. 25-39 yaş arası bireylerin yaklaşık yüzde 46’sı oy kullandı, 15-24 yaş grubundaki gençlerin ise ancak üçte biri sandığa gitti.
AP Başkanı Roberta Metsola, anket sonuçlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Önümüzdeki haftalarda AP, yeni AB Komisyonunun temel konuları, yani hayat pahalılığı, ekonomik durum, demokrasi, hukukun üstünlüğü, göç ve güvenlik konularını ele almasını sağlayacak çalışmalar yürütecek. AP, AB’de halkın sesini yükseltmek için çabalarını sürdürecektir" şeklinde açıklamalarda bulundu.