ABD’nin yeni tariffi uygulamaları, ithal malların fiyatlarını artırarak ekonomik tehditler oluşturuyor.
Donald Trump tarafından açıklanan yeni karşılıklı tarifelerin uygulamaya girmesi durumunda, ülkeye her yıl ithal edilen trilyonlarca dolarlık malın fiyatlarının artması bekleniyor. Bu gelişmeye bağlı olarak ABD ve diğer ülkeler arasında artan misilleme tarifeleriyle birlikte, ticaret savaşının patlak vermesi ihtimali güçleniyor.
Özellikle, bu durum tedarik zincirlerini bozarak enflasyonu yeniden alevlendirme ve zayıflayan ekonomik görünümü daha da kötüleştirme riski taşıyor. Ekonomi uzmanları, bu tür bir senaryonun ABD Merkez Bankası Fed’in, enflasyonu düşürme hedefini zorlaştırmasının yanı sıra, politika yapıcıların bekle-gör yaklaşımını daha uzun süre devam ettirebileceğini öngörüyor.
KPMG Başekonomisti Diane Swonk, artan tarifelerin ABD’de ekonomik yavaşlama olasılığını artırdığına dikkat çekti. Ancak Swonk ve diğer ekonomistler, Fed yetkililerinin yeni gümrük tarifelerinin enflasyon üzerindeki etkilerini değerlendirmek için faiz oranlarını düşürme kararını erteleyeceklerini düşünmektedir.
Wells Fargo & Co. Başekonomisti Jay Bryson, “Fed, bir yandan eğer ekonomik büyüme yavaşlarsa ve işsizlik oranı yükselirse destekleyici olma isteğiyle hareket edecek; diğer yandan eğer enflasyon artarsa, faizleri yükseltmek durumunda kalacak” dedi.
RSM US LLP Başekonomisti Joseph Brusuelas ise yeni tariffi systeminin, analistlerin öngörülerinin çok ötesinde sert olduğunu ve ABD’de resesyon olasılığını artırdığını belirtti. Brusuelas, yıl sonuna kadar enflasyonun %3 ile %4 arasında bir seviyeye inmesini beklediğini ifade ederken, Fed’in yakın ve orta vadede faiz indirimlerine gitmesinin olası görünmediğini ekledi. Beyaz Saray’ın attığı adımın, Fed’i zor bir duruma sokacağı konusunda uyarıda bulundu.
Ekonomik durumu daha iyi anlamak için Emtia Fiyatları, Döviz Fiyatları, Borsa Fiyatları ve Kripto Fiyatları gibi kaynaklardan bilgi edinebilirsiniz.