İhracat Talep ve Pazar Dayanıklılık Endeksleri Açıklandı
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), İhracat Pazar Monitörü’nün (İPM) ağustos ayı sonuçlarını yayınladı. Buna göre, İhracat Talep Endeksi 99,9 puana ulaşırken, Pazar Dayanıklılık Endeksi ise 99,5 puan olarak belirlendi.
TİM’in açıklamasında, önemli pazarlarda talebi etkileyen koşullar ile küresel ekonomideki talep ve risklerin izlendiği İhracat Pazar Monitörü’nün ağustos ayı bulguları paylaşıldı. Ağustos ayında İhracat Talep Endeksi’nin, hem bir önceki aya hem de geçen yılın aynı dönemine kıyasla yükseldiği, Pazar Dayanıklılık Endeksi’nin ise önceki ay ve geçen yılın aynı dönemine göre düştüğü kaydedildi.
İhracat Talep Endeksi, ihracat yapılan pazarlar üzerinden, temel makroekonomik göstergeler ve öncü makroekonomik verilerle izlenirken, bu ayda aylık yüzde 0,4 ve geçen yılın aynı ayına göre de yüzde 0,2 artarak 99,9 değerine ulaştı. Ancak bu seviye, uzun dönem referans değerinin altında kalmaya devam etti.
Ağustosta sanayi üretimindeki gerilemeye rağmen, iş ve tüketici güvenindeki iyileşmeler ve işsizlik oranlarındaki artışın sınırlı kalması, talep endeksini uzun dönem ortalamasına yaklaştırdı. Bununla birlikte, küresel ekonomik belirsizlikler ve yüksek faiz oranları, tüketici harcamaları ve yatırım iştahını olumsuz etkileyerek endeksteki iyileşme üzerinde olumsuz baskı oluşturmaya devam etti.
Pazar Dayanıklılık Endeksi Düşüş Gösterdi
Öte yandan, uzun ve kısa vadeli sosyal, ekonomik ve politik göstergelerden yararlanarak oluşturulan Pazar Dayanıklılık Endeksi, ağustosta aylık bazda yüzde 0,3 ve geçen yılın aynı ayına göre de yüzde 0,2 düşerek 99,5 puana geriledi.
İhracat talep endeksindeki kısmi iyileşmeye rağmen, küresel jeopolitik risk endeksindeki düşüş, ihraç pazarları genelinde dayanıklılığı olumsuz etkileyerek endeksi uzun dönem ortalamasından sınırlı bir uzaklığa itti.