Çin’in Şikayeti ve Türkiye’nin Korumacı Önlemleri Gündemde
Dünya Ticaret Örgütü Eski Müzakerecisi Şahin Yaman, Türkiye’nin otomotiv sektörü için uyguladığı ek gümrük vergilerini ve diğer kısıtlayıcı önlemleri korumacı bir yaklaşım olarak değerlendirdi. Yaman, Çin’in bu durumu Dünya Ticaret Örgütü’ne taşıma girişimiyle ilgili düşüncelerini paylaştı.
Bloomberg HT’ye konuşan Yaman, "Türkiye’nin önlemleri, ABD’nin seçimleri öncesinde hızlanan ticaret savaşları bağlamında, ekonomik olarak Atlantik, NATO ve Batı ittifakı ile birlikte hareket ettiğini gösteriyor. Çin Halk Cumhuriyeti, konulan vergiye karşı konsültasyonlar yaparak, Dünya Ticaret Örgütü’ndeki ‘Anlaşmazlıkların Halli Organı’ndan en azından kendileri lehine bir hukuki karar çıkacağına inanıyor ve bunu kanıtlamaya çalışıyor. Büyük ihtimalle bu beklentileri de gerçek olabilir. Ancak, ‘Temyiz Organı’ fonksiyonlarının yitirilmiş olması ve işlemez durumda bulunması nedeniyle buradan etkili bir sonuç almak mümkün görünmüyor" dedi.
Yaman, piyasada Çin’in hakimiyetine de dikkat çekerek, "Çin, kaliteli ve ucuz araçlar üretebiliyor. Avrupa Birliği ve ABD artık bu rekabete ayak uyduramadığı için Dünya Ticaret Örgütü bakımından bu blok tarafından hukuk mekanizmaları devre dışı bırakılıyor; bu da kaotik bir küresel ticaret politikası ortamına yol açıyor" diye belirtti.
Yaman, Türkiye’nin koyduğu tarife önlemlerinin Çin’den ithalatı azaltabileceğini ancak yerli otomobil üretimini koruyamayacağını ifade etti. "Çin’e vergi koyarak Avrupa firmalarının kârlılıklarını artırmış oluyoruz; ama kendi firmalarımızı koruyamıyoruz" dedi.
Çin’in bu girişimini yalnızca bir işaret olarak gördüğünü söyleyen Yaman, "Böyle bir çatışma olmasa, sadece Çin’den değil, Vietnam’dan, Japonya’dan ve Güney Kore’den Türkiye’ye yüksek miktarda yatırım almak isterdim; ancak mevcut durum bu süreci zorlaştırıyor gibi görünüyor" şeklinde konuştu.